Du har været igennem et udredningsforløb på Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Undersøgelserne har vist, at du lider af normaltrykshydrocephalus (NPH).

Ved NPH ophobes væske i din hjernes hulrum. Den ekstra væske skaber ikke et overtryk i hjernen, men fører til at hulrummene forstørres.

I de fleste tilfælde kender man ikke årsagen til NPH, men hos mange er NPH en neurodegenerativ lidelse, hvilket betyder at nervecellerne langsomt og over tid mister deres funktion og går til grunde.

NPH påvirker især evnen til at gå og holde balancen. NPH medfører også, at det er svært at styre blærefunktionen, så du kan have problemer med, at holde på vandet (inkontinens). Næsten alle med NPH har begge disse symptomer. Hos mange er evnen til at huske og følge med også nedsat.

NPH behandles med operation, hvor der indsættes en permanent drænslange for at lede den overskydende hjernevæske væk. Operationen er nærmere beskrevet nedenfor.

Hos de fleste forventes operationen at hjælpe for en periode. Operationen kurerer ikke grundsygdommen, men mindsker udelukkende symptomerne. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget symptomerne kan mindskes og hvor længe der er gavn af operationen. Hvis dine symptomer kommer igen, og drænet stadig fungerer, vil det ikke hjælpe at foretage en ny operation. Heller ikke selvom du mærker en forværring.

Denne vejledning er til dig, som er blevet tilbudt en operation for NPH.


Vær opmærksom på

Din operation bliver aflyst, hvis du har taget blodfortyndende medicin

Hold pause med blodfortyndende medicin og evt. anden medicin, aftalt med lægen

Hvis du skal opereres og får blodfortyndende medicin eller anden medicin, der nedsætter blodets evne til at størkne, er det vigtigt, at personalet i god tid ved, hvad du tager og hvorfor.  

Lægen eller sygeplejersken vil vejlede dig om, hvornår og hvordan du skal stoppe med denne type medicin, før operationen. Det er vigtigt, at du følger vejledningen, da din operation kan blive aflyst, hvis du har taget blodfortyndende medicin.
Vær opmærksom på at nogle typer af smertestillende medicin også kan nedsætte blodets evne til at størkne.

Hvis du er i tvivl skal du ringe til sygeplejersken i Hjerne- og Rygkirurgisk Klinik. Se kontaktoplysninger nederst på siden.


Forbered dig til operationen


På operationsdagen


Om operationen


Risici og bivirkninger


Efter operationen


Når du kommer hjem


Videre forløb


Kontakt

Kontakt

Ved spørgsmål til din sygdom og dine symptomer 

Du er velkommen til at kontakte vores sygeplejefaglig forløbskoordinator for hydrocephalus. 

Telefon

29 13 91 62

Telefontid

Mandag, onsdag, torsdag og fredag kl. 8-11.

 

Ved spørgsmål til din henvisning, forundersøgelse, operation eller dit forløb

Du er velkommen til at kontakte Hjerne- og Rygkirurgisk Klinik.

Telefon

78 45 44 30 (Tast 1) 

Telefontid
  • Mandag, tirsdag og torsdag kl. 8-15
  • Onsdag kl. 9-15
  • Fredag kl. 8-14 

 

Ved akut behov uden for åbningstid

Ved akutte sundhedsfaglige problemstillinger, der opstår uden for ovenstående åbningstider og som ikke kan vente til næstkommende hverdag, kontaktes Hjerne- og Rygkirurgisk Sengeafsnit. 

Telefon

78 45 44 60

Gå direkte til

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.