Astma hos børn og unge

Astma er en sygdom i luftvejene. Astma skyldes en vedvarende betændelsestilstand (inflammation) i luftvejene.  

Slimhinden i luftvejene overreagerer ved at trække sig kraftigt sammen og producere mere slim, når den bliver udsat for forskellige påvirkninger som fx tobaksrøg, allergistoffer eller fysisk anstrengelse.

Astma kommer ofte i anfald og viser sig ved fx hoste, åndenød og hvæsende/pibende vejrtrækning.

Det er vigtigt, at dit barn undersøges for, hvorfor og hvordan dit barn får astma, så dit barn kan få den helt rigtige behandling.

Dit barn vil kunne have en hverdag på lige fod med sine jævnaldrende med den rigtige medicin og forholdsregler.

Smøbårnsastma (Infektionsudløst astma)

Hvis dit barn er under 3 år og hoster, har pibende eller hvæsende vejrtrækning i forbindelse med forkølelse, vil lægen sige, at dit barn har infektionsudløst astma (det vi tidligere kaldte astmatisk bronkitis).

Dit barn har irriterede luftrør pga. slim og har såledelse de samme symptomer som ved astma. Dvs. dit barn hoster, har pibende eller hvæsende og måske besværet vejtrækning visende sig ved indtrækninger mellem og under ribbenskanten.

Du kan lette dit barns symptomer ved at lade barnet sove i et køligt og udluftet rum, ved at hæve barnets hovedgære og give hyppige små drikke.

Lægen giver den samme medicin som ved astma ved det større barn og unge.

Mange børn vokser fra denne type astma.

Læs mere: Småbørnsastma (vejledning på Region Midtjyllands hjemmeside)

Behandling

Medicin er typisk til inhalation i luftvejene. Dvs. at medicinen kommer direkte ned i luftvejene.

Der er to typer medicin - en til behandling af astma anfald - fx Bricanyl, der er luftvejsudvidende og får musklerne i luftrørene til at slappe af, så dit barn bedre kan komme af med luften. Den anden type medicin er forebyggende og stabiliserer luftvejene. Denne type medicin er binyrebarkhormon.

Når binyrebarkhormon gives som inhalation er der sparsomme bivirkninger.

Derhjemme

Hvis dit barn får astmaanfald, fordi dit barn er allergisk overfor fx hest eller hasselnød, så er det vigtigt, at dit barn undgår kontakt med hesthår eller får mad, der indeholder hasselnød.

Du og dit barn får individuel vejledning om, hvad I skal gøre for at få en hverdag med astma eller astmatisk bronkitis i familien til at fungere.

Allergi hos børn og unge

Allergi er en overreaktion i immunsystemet i kroppen over for ellers normalt uskadelige stoffer. Allergi kan være arveligt og kan udvikles for mange forskellige stoffer.

Et eksempel kan være fødevareallergi. Fødevareallergi kan vise sig som hævelser i munden og svælget. Dit barn kan også få kløende udslæt og diarré efter at have spist noget, det ikke kan tåle.

Undersøgelse

For at finde ud af om dit barn har allergi, vil lægen ofte anbefale en blodprøve og en såkaldt allergitest også kaldet en priktest. Dit barn får en prik med forskellige stoffer. Hvis dit barn er allergisk, vil dit barn få en rød plet på armen.

Behandling

Læger og sygeplejersker eller diætister giver dig og din familien individuel vejledning, så I kan tage de nødvendige forbehold og udelade eller undgå stoffet.