Vi kontakter dig, hvis der er et match

Hver gang en patient har brug for stamcelletransplantation, søger man i den internationale database. Det sker rigtig mange gange hver dag. Du vil dog kun blive kontaktet, hvis du matcher en patient.

Der findes tusindvis af forskellige vævstyper og derfor er chancen, for at du bliver udvalgt, meget lille. Men jo flere der melder sig, desto større er muligheden for at finde en donor til alle de patienter, der har behov.

Alt udveksling af data foregår anonymt, dvs. at du ved tilmeldingen får et unikt ID nummer. Dette nummer, samt din vævstype, blodtype, alder og køn er de eneste oplysninger, som udveksles. 

Helbredsundersøgelse og info før donationen

Vi skal sikre os, at du er helt rask for en donation. Derfor får du lavet en helbredsundersøgelse 2-3 uger før donationen.

Helbredsundersøgelsen omfatter:

  • Lægeundersøgelse hvor der bl.a. lyttes på hjerte og lunger
  • Elektrokardiogram (EKG) - en undersøgelse af din hjerterytme
  • Ekkokardiografi hvis du er over 65 år
  • Røntgenbillrfr af dine lunger og dit hjerte
  • Blodprøver, der sikrer, at dit blod er normalt, og at der ikke overføres smitsomme sygdomme ved donationen. Derfor tester vi også dit blod for leverbetændelse af type B og C, hiv og syfilis
  • Undersøgelse af din urin for sukker og protein
  • Du får evt. en graviditetstest, da du ikke må være gravid

Samme dag som helbredsundersøgelsen vil du få mundtlig information om forløbet og donationen.

Du vil blive informeret om resultatet af helbredsundersøgelsen. og skulle der mod forventning komme et uventet resultat af undersøgelserne, vil vi sørge for at det undersøges nærmere.

Donation af stamceller: 2 forskellige måder

Der er 2 forskellige måder, at donerer stamceller på.

I nogle tilfælde, vil den ene metode være at foretrække frem for den anden. I andre tilfælde er det kun den ene metode der kan bruges. Det afhænger især af patientens sygdom.

Du har lov til at takke nej til den ene eller den anden donation, hvis du kun ønsker at

Donation af stamceller via blodet

Medicin før donationen

Stamcellerne findes normalt kun i knoglemarven. For at stamcellerne kan flytte sig fra knoglemarven og ud i blodbanen, er det nødvendigt at behandle dig med medicin 4 dage før donationen.

Medicinen gives som indsprøjtninger under huden, og du skal som regel tage mindst 2 sprøjter ad gangen om aftenen. Du får udleveret sprøjterne i forbindelse med helbredsundersøgelsen - disse skal opbevares på køl. Her vil du også få vejledning i, hvordan du skal tage indsprøjtningerne, men vi kan også arrangere, at der kommer en hjemmesygeplejerske og hjælper dig med indsprøjtningerne. Du vil få udleveret skriftlig information samtidig med sprøjterne.

Bivirkninger ved medicinen

Der er få bivirkninger i forbindelse med medicinen. Du vil få knogle- og muskelsmerter, specielt i lår og ryggen, samt feber-symptomer, og det kan bedst sammenlignes med en begyndende influenza. Andre bivirkninger kan være hovedpine eller kvalme. Symptomerne kan dæmpes med hovedpinepiller fx Panodil. Det vil kun sjældent være nødvendigt at blive hjemme fra arbejde pga. bivirkningerne. Bivirkningerne forsvinder så snart du ikke længere tager medicinen.

I helt sjældne tilfælde har man set at milten er blevet forstørret på grund af medicinen. Den bliver normal igen, så snart man stopper med medicinen. Det er ufarligt, men vi fraråder at man dyrker sport eller anden fritidsinteresse, hvor der er risiko for stød i maven. Man har ikke set bivirkninger på lang sigt ved medicinen. Man har undersøgt om medicinen kan påvirke din knoglemarv, men dette er ikke tilfældet og der er ikke en øget risiko for kræft ved at tage medicinen.

Sådan foregår selve donationen

Du skal møde tidligt kl. 8.15. Du skal så vidt muligt have spist morgenmad og drukket rigeligt med væske det sidste døgn. Specielt mælkeprodukter er gode.

Du ligger en en seng under donationen. Via en kanyle i en blodåre i din ene arm tapper vi dit blod. Blodet føres herefter gennem en maskine, der frasorterer stamcellerne fra resten af blodet. Den resterende del af blodet gives efterfølgende tilbage til dig, via en blodåre i den anden arm.

Der vil hele tiden være personale til stede, mens donationen foregår. Du må gerne medbringe underholdning, og der er også mulighed for at se TV. Du må gerne spise og drikke under donationen. Du tilbydes mælk, saft, vand og noget at spise, men du er velkommen til selv at tage mad og drikkevarer med.

Selve processen varer 4-5 timer, og kan nogle gange gennemføres på en dag. Vi planlægger dog altid en ekstra dag, da det oftest ikke lykkes at få opsamlet tilstrækkeligt med stamceller på den første dag. Du må gerne tage hjem mellem de to dage, ellers kan vi arrangere hotelværelse.

Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Bivirkningerne forsvinder dagen efter donationen. 

Donation fra knoglemarven

Donation fra knoglemarven foregår i fuld narkose, hvor knoglemarven bliver ”suget” ud lige under hoftekammen. Man stikker altså ikke i ryggen, som mange tror.

Da donationen foregår i fuld narkose, mærker du ingenting.

Efter donationen er du øm ved stikstederne og lidt træt.

Hvis du fortryder

Hvis du fortryder og ikke ønsker at deltage alligevel, er det vigtigt, at du informerer os hurtigst muligt. Du kan til enhver tid trække din tilmelding tilbage.

 

Find vej

Adresse og kort

Adresse

Blodbanken

Indgang F2, plan 2, krydspunkt F202

Palle Juul-Jensens Boulevard 99

8200 Aarhus N

Vis på et kort

 

Kort

Blodbanken ligger ved Indgang F2.

Vis rute til Blodbanken fra Indgang F2

Kontakt Blodbanken

Telefon, telefontid og mail

Telefon

78 45 51 69

Telefontid

Mandag-torsdag: Kl. 07.45-15.00

Fredag: Kl. 07.45-14.00

E-mail

Sikker mail (Kræver MitID)

Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. 

Adresse og åbningstider

Åbningstider

Mandag  07:40 - 15:00

Tirsdag  07:40 - 20:00

Onsdag  07:40 - 15:00 

Torsdag  07:40 -15:00

Fredag lukket for tapninger, men vi har åbent for telefonen. 

Adresse

Blodbanken
Indgang F2, plan 2, krydspunkt F202
Palle Juul-Jensens Boulevard 99, Skejby
8200 Aarhus N
Vis på et kort