Du har i samråd med lægen besluttet, at du skal opereres i din hofte med forlængelse af den udvendige sene med Z-plastik.
Det er vores erfaring, at du har bedre forudsætninger for at opnå et godt resultat, hvis du på forhånd ved, hvad du skal igennem. Vi vil derfor bede dig, og gerne en pårørende, om at læse denne information.
Forbered dig til operationen
I perioden op til operationen, er der nogle ting du selv kan gøre, for at din krop har de bedst mulige forudsætninger for god heling og et godt resultat.
Ernæring
Din krop har brug for næring. Sund og nærende kost giver dig energi til de daglige gøremål, fremmer sår- og knogleheling og styrker immunforsvaret, så risikoen for infektion reduceres.
Et stort alkoholforbrug forøger risikoen for komplikationer i forbindelse med operation. Hvis du drikker mere end de af Sundhedsstyrelsen anbefalede genstande om ugen (maksimalt 10 genstande på en uge og 4 genstande på en aften), vil vi anbefale dig at skære ned på dit forbrug til de anbefalede mængder inden du skal opereres.
Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til alkohol og operation her:
Er du ryger, anbefaler vi, at du helt stopper med at ryge i en periode fra 8 uger op til operationen og 8 uger efter, da det mindsker risikoen for komplikationer, i forbindelse med din operation. Komplikationerne kan være problemer med sårheling, og en øget risiko for infektion.
Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til rygning her:
Det er vigtigt, at du kontakter Hoftesektoren hvis:
Du får sår, insektstik eller lignende i en afstand af 20 cm fra operationsområdet
Du er syg/forkølet dagen før operationen
Du har feber
Det kan betyde, at det er nødvendigt at udsætte operationen af hensyn til dit helbred og risiko for infektion.
En fysioterapeut vil informere om genoptræning og instruere dig i, hvordan du skal anvende albuestokke i de første 3 uger efter operationen. Informationen finder sted den dag du bliver opskrevet til operation.
Inden operationen vil vi bede dig kontakte din praktiserende læge, og få recept på Paracetamol 1000 mg og Ibuprofen 400 mg, så du har medicinen, når du kommer hjem.
Personer med stillesiddende arbejde kan begynde at arbejde efter få uger. Såfremt du har et mere fysisk belastende arbejde, skal der påregnes sygemelding i 6-12 uger.
Du må ikke selv køre hjem den dag, du er opereret. Dette skyldes bedøvelse og medicin, der påvirker din reaktionsevne.
Du skal selv arrangere transport til og fra hospitalet. Er du over 65 år eller førtidspensionist, er du berettiget til kørsel.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Når man bliver bedøvet, afslappes alle muskler. Hvis mavesækken ikke er tom, er der risiko for, at indholdet i maven løber op og kan forårsage en alvorlig lungebetændelse.
Mad og mælkeholdige produkter tømmer sig langsommere fra maven end tynde klare væsker, derfor er der længere tids faste for disse fødevarer.
Hvilken konsekvens?
Du kan blive alvorligt syg med indlæggelse til følge, hvis du ikke faster korrekt.
Du risikerer også, at få din operation aflyst.
Overlægen forklarer:
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
For at nedsætte risikoen for infektion anbefaler vi, at du tager bad om morgenen på operationsdagen eller dagen før og vasker dig grundigt i området, som skal opereres.
Ofte skifter man kun delvist til hospitalstøj og det er derfor væsentligt, at du kommer i rent tøj på operationsdagen.
Tag varmt tøj på med plads til eventuel forbinding.
Undlad creme og make-up i operationsområdet.
Fjern piercinger og smykker.
Medbring din daglige medicin.
Blodfortyndende medicin:
Får du blodfortyndende medicin, skal du aftale pause eller ændring med den kirurgiske afdeling/klinik inden operationen.
Er du i tvivl, så ring til den kirurgiske afdeling/klinik, der har henvist dig til operation for at aftale nærmere.
Har du fået information om at tage f.eks. blodfortyndende injektion Fragmin i stedet for vanlig blodfortyndende medicin, eller fordi det er påkrævet til din operation, skal du tage Fragmin som angivet af den kirurgiske afdeling/klinik.
Diabetes:
Du skal som udgangspunkt ikke tage diabetesmedicin mens du faster, hverken insulin eller tabletter - se undtagelser herunder.
OBS: Hvis du har insulinpumpe, lader du den køre uændret i fasteperioden. Får du langtidsvirkende insulin tager du den som du plejer, f.eks. Semglee, Lantus, Abasaglar, Levemir, Toujeo, Tresiba
Hvis du møder efter kl. 12, er det en god ide at spise morgenmad senest 6 timer før mødetidspunkt og tage din diabetesmedicin sammen med måltidet.
Operationen vil foregå ambulant, hvilket betyder, at du møder om morgenen på operationsdagen og kommer hjem igen samme dag.
Tidspunkt for operation sendes til din e-Boks.
Scan dit sundhedskort på scanneren, og tag plads i venteværelset.
I venteværelset kan du opleve, at andre som er mødt senere end dig, bliver kaldt ind først. Ikke alle skal ind til samme læge/speciale og ventetiden varierer derfor.
Du og eventuelt en pårørende modtages af en sygeplejerske, som vil gennemgå dagen og give dig forberedende medicin. Du får udleveret relevant hospitalstøj og får et skab til dine ejendele.
Du taler med kirurgen, som skal operere dig.
Herefter sidder du og venter indtil operationspersonalet henter dig, og følger dig ind på operationsstuen.
Overvej om du vil have en person med som støtte, hvis du er nervøs og utryg.
Vi vil inddrage den pårørende du har taget med, i det omfang det er muligt.
Når vi fortæller om operationen og det videre forløb, kan det være hensigtsmæssigt at have en der lytter med. Det kan være svært at huske alle informationer.
Om operationen
Under operationen er du i fuld bedøvelse. Personalet, der bedøver dig vil være hos dig under hele bedøvelsen og sørge for at du sover dybt og ikke mærker smerter.
Før du bliver bedøvet, spørger vi til din medicin m.m., for at bedøvelsen kan passe til netop dig.
Derefter får du:
lagt et drop i hånden, hvori du får sovemedicin og smertestillende medicin
sat elektroder på brystkassen, så vi kan holde øje med din hjerterytme
sat en blodtryksmåler om armen
sat en klemme på fingeren, det er en iltmåler, der holder øje med din vejrtrækning
Det afhænger af operationen om du får mere overvågningsudstyr og flere drop under operationen, narkoselægen eller narkosesygeplejersken fortæller dig om dette.
Du får en iltmaske på og falder hurtigt i søvn. Når operationen er slut, slukker vi for sovemedicinen, og du vågner efter kort tid.
Efter operationen kan du føle dig døsig og lidt omtumlet lige efter, du er vågnet. Vi observerer dig på opvågningsafsnittet efter operationen.
Hvis du er bekymret for at skulle bedøves, er det vigtigt, at du fortæller det til personalet, der modtager dig, så de kan hjælpe dig.
I ballen findes to muskler, som er fælles om en meget lang sene (tractus iliotibialis). Senen går ned over det sted på hoften, hvor lårbensknoglen har et stort fremspring (trokanter major). Hvis senen er for stram kan det medføre smerter på ydersiden af hoften, og senen kan blive "fanget" af fremspringet, når man bevæger benet frem og tilbage. Det kan medføre et "ubehageligt klik", og kaldes en udvendig eller ekstern springhofte. Mellem senen og knoglen ligger en slimsæk, som kan blive irriteret. Behandlingen af smerter i hoften, som skyldes en for stram sene, en udvendig springhofte eller en irriteret slimsæk, vil næsten altid først være målrettet træning og udspænding. Man kan kombinere med smertestillende tabletter eller en binyrebark hormon-indsprøjtning. Hvis dette ikke hjælper, eller hvis der er et meget udtalt udvendige spring, kan man ofte tilbydes operation med forlængelse af sene med Z-plastik operation.
Du bliver fuld bedøvet under operationen. Operationen tager ca. 45 minutter og foretages igennem et ca. 12 cm langt snit hen over knoglefremspringet på ydersiden af hoften. Senen forlænges og eventuelt fjernes slimsækken. Operationssåret lukkes med metalclips, som skal fjernes ca. 12 dage efter operationen.
Z-plastikken udføres på senen
Risici og bivirkninger
For at forebygge komplikationer under og efter operationen, er det vigtigt, at du oplyser om evt. sygdomme (hjerte, lunger, nyrer, lever, epilepsi, sukkersyge etc.), medicin, allergi og tidligere problemer i forbindelse med bedøvelse.
Efter operationen kan det bløde, og der kan derfor opstå en blodansamling. Dette behandles oftest med kompression og køling.
Som følge af mindre fysisk aktivitet og særligt mange timers sengeleje, er der en ganske lille risiko for blodpropper, særligt i benets venesystem.
En af de alvorligste komplikationer er infektion. Det sker dog yderst sjældent. For at forebygge infektion, gives dere antibiotika i forbindelse med operationen.
Symptomerne på infektion er tiltagende smerter, rødme/varme og tiltagende hævelse, samt evt. feber.
Hvis du har mistanke om infektion, skal du strraks kontakte din egen læge i åbningstiden. Uden for åbningstid, skal du kontakte lægevagten med henvlik på hurtig vurdering og behandling.
Der er en risiko for at spring og smerter ikke forsvinder.
I enkelte tilfælde kan der komme et mindre område med nedsat følesans omkring såret, som følge af beskadigelse af nogle mindre hudnerver.
Enkelte patienter kan opleve, at ballen ændrer form efter operationen.
Efter operationen
Når operationen er færdig, kommer du på Opvågningen og passes af en sygeplejerske.
Hvis du har været i fuld bedøvelse, vil du være træt og have brug for at hvile ½-1 time. Du får smertestillende og anden medicin i det omfang du har behov for det. Herefter bliver du tilbudt noget at spise og drikke.
Hvis du har været vågen under operationen, vil du være klar til at spise og drikke med det samme du kommer til Opvågningen.
Det er individuelt, hvordan man har det efter operationen, og hvor længe man skal blive i Opvågningen.
Huden bliver syet med tråde/clips og dækket af et plaster.
Plasteret skal sidde på i mindst 48 timer. Du må beholde dem på i op til 7 døgn.
Da plastrene er vandfaste, må du gerne tage brusebad. Karbad og svømmehal skal du vente med, til sårene er helede og stingene fjernede, typisk 2-3 uger.
Skift de vandfaste plastre, hvis de er blødt igennem eller er blevet våde.
Metalclips eller sting i huden skal fjernes hos din praktiserende læge ca. 12 dage efter operationen. Du skal selv bestille tid til dette.
Efter operationen må du støtte til smertegrænsen på det opererede ben. Du skal anvende 1-2 albuestokke i 3 uger, for at aflaste det opererede område. I de første 3 uger skal du være forsigtig med ikke at bevæge det opererede ben indad over kroppens midtlinje, samt aktivt at føre benet udad. Først efter 3 uger må benet bevæges frit.
Først efter 3 måneder kan du forvente at have opnået samme funktionsniveau, som inden operationen. Smerter og ømhed kan dog forekomme i længere tid, og det endelige resultat efter operationen kan derfor først bedømmes efter 3-6 måneder.
Genoptræning
Det er vigtigt, at du kommer i gang med genoptræningen efter operationen i din hofte.
Via nedenstående vejledning vil du få information om hvad du skal være opmærksom på i efterforløbet samt guide til øvelser, som du skal opstarte efter operationen.
Vejledningens webadresse er www.ekstern-springhofte-ov.auh.dk
Når du kommer hjem
I de første 3 uger efter operationen anbefales det, at du benytter en pude mellem benene, når du ligger på siden. Det aflaster hoften og sikrer, at benet ligger korrekt og ikke krydser ind over kroppens midtlinje. Du må gerne sove på den opererede side. Cykling kan påbegyndes i mindre omfang efter 3 uger. Sport kan normalt genoptages efter 3 måneder eller tidligere, såfremt der ikke er væsentlige gener herved.
Du skal forberede dig på, at du vil få smerter efter operationen.
Du skal derfor tage:
Paracetamol 1 gr x 4 dagligt + ibumetin 400 mg x 4 dagligt.
Begge dette skal du selv købe i håndkøb på apoteket.
Følg denne vejledning, når du tager paracetamol og ibumetin: Fordel de fire gange ligeligt over hele døgnet
Morgen: 2 stk paracetamol a 500mg og 2 stk ibumetin a 200mg
Middag: 2 stk paracetamol a 500mg og 2 stk ibumetin a 200mg
Aften: 2 stk paracetamol a 500mg og 2 stk ibumetin a 200mg
Sengetid: 2 stk paracetamol a 500mg og 2 stk ibumetin a 200mg
Hvis du inden operationen har haft smerter og har fået daglig stærk smertestillende medicin, bliver der lavet en individuel smertebehandling til dig af narkoselægen.
Videre forløb
Hvis du har behov for samtale med hoftelægen, kan du bestille tid til kontrol 3 måneder efter operationen.
Kontakt
Kontakt
Lægesekretær
Telefontid mandag til fredag kl. 8 - 15
Tlf.: 7845 4130
Hoftesygeplejerske
Telefontid hverdage fra kl. 08.00-09.30
Tlf.: 5144 9013
Afdeling for Ortopædkirurgi, sengeafsnit, SA3/ Plan 8
Tlf.: 7845 4143
Klinik for ortopædkirurgi, ambulatorium/ Plan 2
Tlf.: 7845 4115
Fysio- og ergoterapi afdeling
Tlf.: 7845 6750
Bookingkontor
Tlf.: 7845 4190
Dagkirurgi 1 og 3
Telefonnummer: 7845 0340
Kontakt os på hverdage mellem kl. 07.30 og 15.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/949863
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.