Strålebehandling ved kræft i næsehulen eller bihulerne
Gå direkte til
Strålebehandling er røntgenstråler med høj energi. Du kan ikke se eller mærke strålerne. Apparatet, der giver strålerne hedder en accelerator.
For at give dig så præcis og skånsom behandling som muligt, er der nogle nødvendige forberedelser.
Forberedelser til behandlingen
Masken sikrer, at du ligger rigtigt ved strålebehandlingen.
Du skal være glatbarberet både til den dag, hvor du skal have lavet masken og desuden i hele behandlingsforløbet, da det ellers kan være svært at få ansigtsmasken til at passe.
Skanningerne bruges til at planlægge din strålebehandling.
Det kan være nødvendigt at trække tænder ud, før du får strålebehandling. Herved kan man undgå, at du får alvorlige problemer med kæben og tandsættet på længere sigt.
Strålebehandling virker bedst, når kroppens celler får rigeligt med ilt. Hvis du ryger, nedsættes kroppens iltoptagelse.
Du kan øge dine chance for helbredelse og samtidig få færre bivirkninger, hvis du holder op med at ryge. Derfor opfordrer vi til, at du ikke ryger.
Vi ved, at det kan være svært at holde op med at ryge. Personalet vil derfor gerne hjælpe med råd og vejledning om rygestop. Under strålebehandlingen kan du få nikotinplastre eller andre hjælpemidler udleveret af personalet.
Du kan få afslappende medicin, hvis du har behov for det. Medicinen gør det muligt for dig at ligge afslappet i den tid, forberedelserne og behandlingerne tager.
Tager du afslappende medicin, må du ikke selv køre bil.
Det kan være hårdt at ligge på lejet under strålebehandlingen. Derfor er det en god idé, at du før behandlingen taler med personalet om behovet for smertestillende medicin.
Om behandlingen
Du skal have ansigtsmasken på under behandling
Personalet kan se, høre og tale med dig via kamera og højtaler.
Du har mulighed for at lytte til musik under behandlingen.
Du skal ligge stille på lejet under behandlingen
Skanningen sammenlignes med planlægningsskanninger for at sikre, at du ligger præcist, og du derved får strålebehandlingen korrekt hver gang.
Lægen informerer dig om, hvor mange strålebehandlinger du skal have
Det er den tid, det tager, fra du kommer ind i rummet, til du er ude igen.
I nogle tilfælde gives der også behandling lørdag. I enkelte tilfælde kan det være nødvendigt med indlæggelse.
Risici og bivirkninger
Strålebehandlingen rammer både kræftceller og nogle af de raske celler i området, hvor du får behandling. Derfor kan der komme bivirkninger.
Man kan derfor ikke på forhånd sige, hvilke bivirkninger, der kommer - og i hvilken grad. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på behandlingen.
Akutte bivirkninger kommer som regel efter 1-2 uger og aftager gradvist i løbet af 1-4 uger efter afsluttet behandling.
Sene bivirkninger kommer tidligst 3 måneder efter sidste behandling og kan være varige.
Personalet vil tale med dig om både akutte og sene bivirkninger. De vil give råd og vejledning i forhold til at forebygge og lindre.
Akutte bivirkninger: Du kan få rødme, ømhed og kløe. Det kan føles som en solskoldning. Du får vejledning om hudpleje under og efter strålebehandling.
Sene bivirkninger: Huden kan få en mørkere farve. Der kan komme ganske små udvidelser af blodkar i huden. Vævet under huden kan danne arvæv, således at det føles mere fast og hårdt.
Akutte bivirkninger: Du vil tabe hår og skæg i det strålebehandlede område. Det vokser sædvanligvis ud igen i månederne efter strålebehandlingen.
Sene bivirkninger: Du kan få ændret hårstruktur. I nogle tilfælde kommer der aldrig normal hår- og skægvækst i området igen.
Akutte bivirkninger: De fleste personer oplever en grad af træthed i forbindelse med strålebehandlingen. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvor udtalt trætheden bliver.
Akutte bivirkninger: Ved strålebehandling tæt på øjet, kan der komme irritation fra øjets slimhinder.
Sene bivirkninger: I nogle tilfælde kan strålebehandlingen skade dit syn på længere sigt. Du vil få særskilt information fra personalet, hvis det er tilfældet for din behandling.
Akutte bivirkninger: Der kan komme sårdannelse, og næsen kan blive stoppet.
Sene bivirkninger: Der kan komme øget tendens til skorpedannelse i næsen. Strålebehandlingen kan ødelægge de små næsehår, og det betyder, at du kan få tendens til ”løbenæse”.
Akutte bivirkninger: Når spytkirtlerne bestråles vil spytmængden blive nedsat, og spyttet kan i en periode blive mere sejt. Når slimhinden i munden får stråler kan det give tørhed, smagsændringer og smerter, når du spiser.
Sene bivirkninger: Mundtørheden kan være kronisk, og mundhulens slimhinde kan blive sart fx i ganen. Det seje slim bliver oftes mindre med tiden.
Sene bivirkninger: Strålebehandling, som rammer spytkirtler, kan gøre, at spytdannelsen bliver nedsat, og du kan få tørhed i munden.
Tørhed i munden gør tænderne mere udsatte, og det kan øge risikoen for huller i tænderne.
Strålebehandlingen kan desuden skade nogle af de blodkar, som forsyner tænderne.
Sene bivirkninger: Der kan opstå stramninger i kæbeleddene. Det betyder, at man ikke kan gabe så højt. Stramninger i kæbeleddene kan delvis forebygges og afhjælpes med gabeøvelser.
Områder af kæbeknoglen kan blive skrøbelig, hvilket kan gøre, at der lettere opstår knoglebetændelse eller i meget sjældne tilfælde brud på kæben.
Sene bivirkninger: Hypofysen styrer forskellige hormoner i kroppen. Hvis din kræft har siddet tæt på hypofysen, kan den skades af strålebehandling. Det kan betyde, at du evt. på længere sigt skal behandles med kunstigt hormon i tabletform. Hvis du har stor risiko for dette, vil vi informere dig særskilt og henvise dig til en afdeling, som vil følge din hypofyses funktion med blodprøver.
Sene bivirkninger: Når hoved og hals bestråles, kan man ikke helt undgå, at rygmarven bestråles. Enkelte patienter kan derfor opleve, at når man bøjer hovedet, kan der komme jag, som minder om elektrisk stød langs rygsøjlen eller ud i arme og ben. Bivirkningen kommer først måneder efter afsluttet strålebehandling, men svinder gradvist over nogle måneder.
Vær opmærksom på
De færreste kan passe et arbejde under strålebehandlingen og vil som regel også have behov for at være sygemeldt nogle måneder efter behandlingen.
Får du smerter, kan du få smertestillende medicin
Brug viskøse øjendråber, hvis du har tørre slimhinder i øjet
Strålebehandling virker bedst, når kroppens celler får rigeligt med ilt. Hvis du ryger, nedsættes kroppens iltoptagelse, og dermed kan effekten af strålebehandlingen nedsættes. Derfor opfordrer vi til, at du ikke ryger.
Undlad at bruge barbersprit
En del kosttilskud indeholder antioxidanter. Man ved ikke, om større mængder antioxidanter kan have en negativ virkning på effekten af strålebehandlingen. Derfor bør du undgå større mængder, imens du får strålebehandling.
Fordi sollys kan give huden misfarvninger, der hvor du har fået strålebehandling, skal du beskytte din hud mod sollys - både under behandlingen og i det første år efter.
Undgå direkte solbadning
Brug solcreme med høj faktor (når huden er helet)
Videre forløb
Når du er færdig med din strålebehandling, vil du blive tilbudt opfølgning i Kræftafdelingen.
Telefonnummeret står på dit kontaktkort.
Mere information
Information om strålebehandling se video og få mere vide om bivirkninger og hvad du kan gøre:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.