Formålet med den indvendige strålebehandling er at give en høj stråledosis i kræftknuden samtidig med, at det normale væv skånes. Den indvendige strålebehandling er et supplement til den udvendige strålebehandling.

Strålebehandling gives via stråleudstyr, der bliver lagt op i skeden. Udstyret bliver koblet til en computerstyret radioaktiv kilde. Computerteknik gør, at man kan lave strålebehandling meget præcis.

Dit forløb består af en test og en indvendig strålebehandling

Som forberedelse til indvendig strålebehandling skal du have lavet en test-oplægning af stråleudstyr, for at vi kan planlægge din behandling. Testen foregår ca. 4 dage før din strålebehandling.


Forberedelser til testen

Testen og den første indvendige strålebehandling kan foregå, mens du stadigvæk er i gang med udvendig strålebehandling og kemoterapi.

Du vil være bedøvet i ca. 1 time, imens stråleudstyret lægges op - både ved test og ved de indvendige strålebehandlinger. Du skal derfor tale med en narkoselæge inden behandlingen. 

Ved testen får du lagt udstyr op i skeden og et kateter i blæren, som ved de rigtige behandlinger. Du skal være sengeliggende på ryggen. Når du er vågen igen, skal du MR-skannes. Skanningen bruges til at sikre at udstyret er korrekt placeret. Herefter fjernes udstyret af en sygeplejerske, og du kan tage hjem.

Du skal have taget blodprøver dagen før testen

Udtøm din tarm med fosfatklysma ca. kl. 20 aftenen før

Drik 2 glas sød saft ca. kl. 21-22 aftenen før

Stop med at spise fra kl. 02.00 natten før - stop med at drikke fra kl. 06.00

Tag vanlig medicin senest kl. 06.00 + 1 g Paracetamol

Hvis du får blodfortyndende medicin eller har sukkersyge, er der specielle forholdsregler


Forberedelser til strålebehandlingen

Du vil få lagt stråleudstyret op i skeden, imens du er i fuld bedøvelse. Herefter bliver du kørt på opvågningsafdelingen. Her skal du være, indtil du er helt vågen efter bedøvelsen.

Når du vågner, bliver du kørt i røntgenafdelingen, hvor du skal have lavet en MR-skanning og en CT-skanning. Det er for at sikre, at udstyret er placeret korrekt.

Du køres derefter tilbage til Kræftafdelingens sengeafsnit 1. Her skal du være indlagt under hele strålebehandlingen.

Forberedelse dagen før strålebehandlingen (Søndag)

Forberedelse på selve behandlingsdagen (Mandag)


Om behandlingen

Du skal være på en stue, der er indrettet specielt til indvendig strålebehandling. Når behandlingen starter om eftermiddagen, bliver stråleudstyret koblet til et behandlingsapparat på stuen.

Strålebehandlingerne gives i 10-15. minutter pr. time de næste 50 timer. Du kan ikke mærke, når du får strålerne.

Mens behandlingen er i gang, er du alene på stuen. Hvis personalet skal ind på stuen under strålebehandingen, kan den afbrydes midlertidigt.

Du skal ligge fladt på ryggen, fra stråleudstyret er lagt op, og til behandlingerne er færdige. Dit hovedgærde må være let hævet. Du ligger på en trykaflastende madras for at undgå trykskader på huden.

Placering af stråleudstyr i skeden

Drik max. 300 ml væske pr. døgn under strålebehandlingen

Medbring gerne hovedpude, mobiltelefon, tablet/comupter, læsestof o.l.

Pårørende må gerne besøge dig under indlæggelsen

Fjernelse af stråleudstyr

Du kan komme hjem efter 1-2 dage efter stråleudstyret er fjernet


Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte afdelingen. Telefonnummeret står på dit kontaktkort.

Se evt. vores kontaktoplysninger på hjemmesiden

 

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.