Stereotaktisk strålebehandling mod leveren med markører
Gå direkte til
Strålebehandlingen er røntgenstråler med høj energi. Du kan ikke se eller mærke strålerne. Stereotaktisk strålebehandling er en behandling, hvor der gives en høj stråledosis med stor præcision på et lille område.
Du bliver ikke radioaktiv af strålebehandlingen og afgiver ikke stråler til andre.
For at give dig så præcis og skånsom behandling som muligt, er der nogle nødvendige forberedelser.
Forberedelser til behandlingen
Markører er små korn af guld, der hjælper strålebehandlingen til at ramme helt præcist. De bliver lagt ved hjælp af en nål, som stikkes ind i leveren. Det foregår på samme måde, som da du fik lavet biopsi. Det kan være forbundet med smerter, men de fortager sig.
Du skal være indlagt til observation på sengeafsnit efter anlæggelsen, og du skal forvente det tager hele dagen.
Markørerne bliver liggende i leveren efter afsluttet strålebehandling. De har ingen skadelig virkning.
Tidspunktet for blodprøver vil stå i din indkaldelse til anlæggelse af markører.
Er du i behandling med blodfortyndende medicin aftales det med læge i Kræftafdelingen, om du skal holde pause op til anlæggelsen af markørerne, og hvornår du skal starte med den blodfortyndende medicin igen.
Du skal faste 4 timer og tørste 2 timer før anlæggelsen af markørerne
Behandlingsskallen skal du ligge i under strålebehandlingen. Du skal ligge med armene over hovedet.
Under skanningen skal du ligge i behandlingsskallen. Skanningen bruges til at planlægge din strålebehandling.
Det kan være hårdt at ligge på lejet under strålebehandlingen. Derfor er det en god idé, at du før behandlingen taler med personalet om behovet for smertestillende medicin.
Om behandlingen
Personalet kan se, høre og tale med dig via kamera og højtaler.
Du har mulighed for at lytte til musik under behandlingen.
Du skal ligge i skallen under behandlingen
Du skal ligge stille på lejet under behandlingen
Skanningen sammenlignes med planlægningsskanninger for at sikre, at du ligger præcist, og du derved får strålebehandlingen korrekt hver gang.
Presset fra pladen nedsætter bevægeligheden af de indre organer. Hvis du bliver skannet med pladen, vil den også skulle bruges under dine strålebehandlinger.
Lægen vil informerer dig om, præcist hvor mange strålebehandlinger du skal have.
Behandlingerne vil være fordelt med ca. 2 behandlinger om ugen, og altid med en fridag mellem behandlingerne.
Hver behandling varer ca. 45 - 70 minutter.
Du kan blive behandlet fra kl. 7.30-15 alle hverdage i Stråleklinik Aarhus og Stråleklinik Vest. Stråleklinik Aarhus har også tider på hverdage fra kl. 15-17 og lørdage fra 7.30-15
Dine tider til behandling til næstkommende uge udgives én gang ugentlig og vil være at finde på ”MineAftaler” hver onsdag.
Det er ikke muligt at ønske bestemte tider til behandling, da vi dagligt behandler omkring 200 patienter i klinikkerne.
Risici og bivirkninger
Strålebehandlingen rammer både kræftceller og nogle af de raske celler i området, hvor du får behandling. Derfor kan der komme bivirkninger.
Man kan derfor ikke på forhånd sige, hvilke bivirkninger, der kommer - og i hvilken grad. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på behandlingen.
Akutte bivirkninger kommer som regel efter 1-2 uger og aftager gradvist i løbet af 1-4 uger efter afsluttet behandling.
Sene bivirkninger kommer tidligst 3 måneder efter sidste behandling og kan være varige.
Personalet vil tale med dig om både akutte og sene bivirkninger. De vil give råd og vejledning i forhold til at forebygge og lindre.
Sene bivirkninger: Huden kan få en mørkere farve. Der kan komme ganske små udvidelser af blodkar i huden. Vævet under huden kan danne arvæv, således at det føles mere fast og hårdt.
Akutte bivirkninger: Du kan få kvalme i ugerne efter strålebehandlingen. Kvalmen kan behandles med kvalmestillende medicin.
Akutte bivirkninger: Hvis kræftknuden ligger tæt op ad mavesæk og tarm, kan der opstå mavesår. Symptomerne kan bl.a. være sure opstød, halsbrand, smerte i maven og kvalme.
Sene bivirkninger: Et mavesår forårsaget af strålebehandling er vanskeligt at få til at hele op. Det kan være nødvendigt at tage mavesårsmedicin i en lang periode.
Akutte bivirkninger: De fleste personer oplever en grad af træthed i forbindelse med strålebehandlingen. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvor udtalt trætheden bliver.
Vær opmærksom på
Strålebehandling virker bedst, når kroppens celler får rigeligt med ilt. Hvis du ryger, nedsættes kroppens iltoptagelse, og dermed kan effekten af strålebehandlingen nedsættes. Derfor opfordrer vi til, at du ikke ryger.
En del kosttilskud indeholder antioxidanter. Man ved ikke, om større mængder antioxidanter kan have en negativ virkning på effekten af strålebehandlingen. Derfor bør du undgå større mængder, imens du får strålebehandling.
Fordi sollys kan give huden misfarvninger, der hvor du har fået strålebehandling, skal du beskytte din hud mod sollys - både under behandlingen og i det første år efter.
Undgå direkte solbadning
Brug solcreme med høj faktor
Videre forløb
Når du er færdig med din strålebehandling, vil du blive tilbudt opfølgning i Kræftafdelingen.
Mere information
Information om strålebehandling se video og få mere vide om bivirkninger og hvad du kan gøre:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.