Stereotaktisk strålebehandling mod karmisdannelse i hjernen
Gå direkte til
Strålebehandlingen er røntgenstråler med høj energi. Du kan ikke se eller mærke strålerne. Stereotaktisk strålebehandling er en behandling, hvor der gives en høj stråledosis med stor præcision på et lille område.
Du bliver ikke radioaktiv af strålebehandlingen og afgiver ikke stråler til andre.
For at give dig så præcis og skånsom behandling som muligt, er der nogle nødvendige forberedelser.
Forberedelser til behandlingen
Masken sikrer, at du ligger rigtigt ved strålebehandlingen.
Skanningerne bruges til at planlægge din strålebehandling.
Du skal være glatbarberet både til den dag, hvor du skal have lavet masken og desuden i hele behandlingsforløbet, da det ellers kan være svært at få ansigtsmasken til at passe.
Du kan få afslappende medicin, hvis du har behov for det. Medicinen gør det muligt for dig at ligge afslappet i den tid, forberedelserne og behandlingerne tager.
Tager du afslappende medicin, må du ikke selv køre bil.
Det kan være hårdt at ligge på lejet under strålebehandlingen. Derfor er det en god idé, at du før behandlingen taler med personalet om behovet for smertestillende medicin.
Om behandlingen
Strålerne gives fra mange retninger ind mod karmisdannelsen (se tegningen). Den store præcision og de mange retninger betyder, at vi kan skåne det raske væv, som ligger omkring karmisdannelsen.
Apparatet, der giver strålerne hedder en accelerator.
Du skal have ansigtsmasken på under behandling
Personalet kan se, høre og tale med dig via kamera og højtaler.
Du har mulighed for at lytte til musik under behandlingen.
Du skal ligge stille på lejet under behandlingen
Skanningen sammenlignes med planlægningsskanninger for at sikre, at du ligger præcist, og du derved får strålebehandlingen korrekt hver gang.
Hver behandling varer ca. 1/2 - 1 time.
Dine tider til strålebehandling
Du kan blive behandlet fra kl. 7.30-15 alle hverdage i Stråleklinik Aarhus og Stråleklinik Vest. Stråleklinik Aarhus har også tider fra kl. 15-17 på hverdage og lørdage fra 7.30-15
Dine tider til behandling til næstkommende uge udgives én gang ugentlig og vil være at finde på ”MineAftaler” hver onsdag.
Det er ikke muligt at ønske bestemte tider til behandling, da vi dagligt behandler omkring 200 patienter i klinikkerne.
Risici og bivirkninger
Strålerne rammer karmisdannelsen, men også andre celler i området, hvor du får behandling. Derfor kan der komme bivirkninger. Man kan ikke på forhånd sige, hvilke bivirkninger, der kommer - og i hvilken grad. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på behandlingen.
Akutte bivirkninger kommer som regel efter 1-2 uger og aftager gradvist i løbet af 1-4 uger efter afsluttet behandling.
Sene bivirkninger kommer tidligst 3 måneder efter sidste behandling og kan være varige.
Personalet vil tale med dig om både akutte og sene bivirkninger. De vil give råd og vejledning i forhold til at forebygge og lindre.
Akutte bivirkninger: Du kan få øget vævsvæske i hjernen i forbindelse med strålebehandlingen. Det vil ofte vise sig som en forværring af de oprindelige symptomer, du har haft. En sjælden bivirkning er krampeanfald. Det skyldes i de fleste tilfælde, at strålerne arbejder i det område, hvor karmisdannelsen sidder og får vævet til at hæve en lille smule.
Du kan blive svimmel, få hovedpine, kvalme og opkastning. I forbindelse med strålebehandlingen kan du få brug for binyrebarkhormon, som i de fleste tilfælde kan afhjælpe disse symptomer.
Du kan også opleve træthed, koncentrationsbesvær og nedsat hukommelse. Nogle patienter bliver frarådet at køre bil.
Sene bivirkninger: Der kan forekomme koncentrationsbesvær og nedsat hukommelse.
Akutte bivirkninger: Du kan tabe håret pletvist i de bestrålede områder. Hos de fleste begynder håret at vokse ud igen efter 2-3 måneder.
Sene bivirkninger: Du kan få en ændret hårstruktur.
Akutte bivirkninger: Du kan få rødme, ømhed og kløe af huden i de bestrålede områder. Det kan føles som en let solskoldning. Du får udleveret en vejledning om hudpleje under og efter strålebehandling.
Sene bivirkninger: Huden kan ændre sig i det bestrålede område.
Akutte bivirkninger: De fleste personer oplever en grad af træthed i forbindelse med strålebehandlingen. Det er dog meget forskelligt fra person til person, hvor udtalt trætheden bliver.
Vær opmærksom på
Strålebehandling virker bedst, når kroppens celler får rigeligt med ilt. Hvis du ryger, nedsættes kroppens iltoptagelse, og dermed kan effekten af strålebehandlingen nedsættes. Derfor opfordrer vi til, at du ikke ryger.
En del kosttilskud indeholder antioxidanter. Man ved ikke, om større mængder antioxidanter kan have en negativ virkning på effekten af strålebehandlingen. Derfor bør du undgå større mængder, imens du får strålebehandling.
Videre forløb
Opfølgning vil foregå ved Hjerne- og Rygkirurgisk Klinik.
Mere information
Information om strålebehandling se video og få mere vide om bivirkninger og hvad du kan gøre:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.