5187 Information om behandling med aromatasehæmmer
Gå direkte til
5187 Information om behandling med aromatasehæmmer
Om behandlingen
Aromatasehæmmere bruges i behandlingen af brystkræft hos kvinder i overgangsalderen
Det kvindelige hormon østrogen kan stimulere nogle typer brystkræft. Det betyder, at østrogen i nogle tilfælde kan få brystkræftsvulster til at vokse. Når en kvinde går i overgangsalderen, dannes østrogen ikke længere i æggestokkene. I stedet sker dannelsen i muskel- og fedtvæv ved omdannelse af andre af kroppens hormoner. Det sker ved hjælp af et enzym, som kaldes aromatase. Aromatasehæmmere virker ved at modvirke omdannelsen til østrogen og nedsætter derfor mængden af østrogen i blodet.
Aromatasehæmmere gives kun, hvis brystkræften er østrogenfølsom (østrogenreceptor-positiv). De kan bruges, hvis sygdommen er blusset op igen eller i visse tilfælde i stedet for andre hormonelle behandlinger.
De ovennævnte aromatasehæmmere er tabletter, som tages én gang dagligt.
De irriterer ikke mave eller spiserør og kan tages på alle tider af døgnet. Det er dog bedst at tage dem på nogenlunde samme tid hver dag.
Hvis du glemmer en tablet, skal du ikke tage to den næste dag, fordi medicinen har en vis depotvirkning.
Hvis du standser helt med behandlingen, er det vigtigt at tale med afdelingen her først.
Tabletterne udleveres på Kræftafdelingen, når du er til ambulant kontrol.
Det er forskelligt fra patient til patient, hvor længe medicinen skal bruges, og det aftales med lægen på afdelingen.
Sædvanligvis vil man fortsætte behandlingen, så længe den har en god virkning på sygdommen.
Risici og bivirkninger
Alle reagerer forskelligt på medicin, og nogle patienter får flere bivirkninger end andre. Sædvanligvis giver aromatasehæmmere få og lette bivirkninger, og det er sjældent nødvendigt at stoppe behandlingen af den grund. De mest almindelige bivirkninger er nævnt i det følgende, men det er vigtigt at huske, at du måske slet ikke får nogen af dem.
Almindelige bivirkninger er ømhed eller smerter i muskler og led, appetitløshed og kvalme. Hvis disse symptomer ikke mindskes med tiden, kan vi muligvis hjælpe dig med smertestillende eller kvalmeforebyggende behandling.
Du kan dertil få symptomer som ved overgangsalderen i form af hedestigninger, svedeture og tørhed af skeden.
Aromatasehæmmere kan også øge risikoen for knogleskørhed (osteoporose), og vi anbefaler derfor, at du tager kalk med D-vitamin indeholdende 400 mg calcium og 19 mikrogram D-vitamin 1 tablet 2 gange dagligt i forbindelse med et måltid.
Sjældnere bivirkninger omfatter træthed, hovedpine og et let hårtab
Vær opmærksom på
Behandlingen virker ikke, hvis du samtidig tager østrogener i form af tabletter eller plaster, men der synes ikke at være problemer med at tage anden medicin.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte afdelingen. Telefonnummeret står på dit kontaktkort.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.