Du har fået fjernet hele kræftsvulsten ved operation, men der kan være enkelte kræftceller tilbage i kroppen. Derfor får du supplerende behandling, som nedsætter risikoen for tilbagefald.
De fleste brystkræftsvulster vokser bedst, når små mængder af det kvindelige kønshormon østrogen er til stede. Kvinder, der har passeret overgangsalderen, danner stadig østrogen. Østrogenet bliver dog ikke længere dannet i æggestokkene, men ved omdannelse af andre hormoner, som stammer fra binyrerne.
I dag findes forskellige former for medicin, som kan modvirke østrogens indflydelse på væksten af brystkræft, enten ved at forhindre, at østrogen bindes til kræftcellerne (tamoxifen), eller ved at hæmme dannelse af østrogen (aromatasehæmmer). Behandling hermed betegnes derfor som anti-østrogenbehandling.
Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen på operationstidspunktet, er standard i dag behandling med aromatasehæmmeren letrozol. Derfor vil vi tilbyde denne behandling.
Behandlingen gives som tabletter, 1 tablet dagligt i 5 år.
De udleveres, når du kommer i ambulatoriet.
Behandlingen vil ophøre, hvis undersøgelser viser, at den ikke har tilstrækkelig effekt, hvis du får uacceptable bivirkninger, eller hvis du selv ønsker at stoppe behandlingen.
Du får udleveret medicin på Kræftafdelingen ved opstarten og derefter i medicinboks
Medbring al ubrugt medicin ved næste besøg på Kræftafdelingen
Du må ikke knuse eller dele medicinen.
Hvis du glemmer at tage en dosis eller kaster op, skal du ikke tage en ny dosis, men blot tage den næste dosis som planlagt.
Hvis du har taget mere medicin, end lægen har foreskrevet, skal du straks kontakte Kræftafdelingen.
Risici og bivirkninger
Du kan få bivirkninger til behandlingen
Behandlingen påvirker ikke alene kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Denne påvirkning betyder, at der kan forekomme bivirkninger.
Vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos dig, men vi kan dog ikke på forhånd udelukke andre bivirkninger end dem, der er nævnt her.
Bivirkninger til behandlingen kan i visse tilfælde blive meget alvorlige, i værste fald være livstruende.
Der findes medicin, der kan afhjælpe eller mindske generne fra flere af bivirkningerne. Derfor er det vigtigt, at du fortæller os om de bivirkninger, du har. Det kan du enten gøre, når du kommer til behandling, eller ved at ringe til os forinden.
Forhøjet blodtryk, hævelser pga. væskeophobning i kroppen
Svimmelhed
Blødning fra skeden, brystsmerter
Hovedpine
Nedsat appetit, øget appetit
Hjertebanken
Vægtøgning.
Ikke almindelige bivirkninger
Angst
Blodprop i de dybe vener, hjerneblødning/blodprop i hjernen, årebetændelse
Åndenød
Hukommelsesbesvær, smerter og føleforstyrrelser i hånden, ændring i hudens følesans
Grå stær, sløret syn
Øget risiko for infektioner pga. mangel på hvide blodlegemer
Blodprop i hjertet, hjertekrampe
Mundbetændelse
Smerte fra svulsten
Urinvejsinfektion.
Sjældne bivirkninger
Blodprop, blodprop i lungerne
Seneskader.
Bivirkninger med ukendt hyppighed
Allergisk hævelse i ansigtet samt mundhulen og strubehovedet, anafylaktisk shock - en akut alvorlig allergisk tilstand
Alvorlig hudreaktion
Alvorlig hudreaktion hvor huden går til grunde.
Vær opmærksom på
Hvis du tager naturmedicin, kosttilskud eller anden medicin end den, der er ordineret på Kræftafdelingen, er det vigtigt, at du fortæller det. Dette skyldes, at det kan have betydning for effekten af den behandling, du får på Kræftafdelingen.
Hvis du kommer i kontakt med en læge uden for Kræftafdelingen, er det vigtigt, at du fortæller, hvilken behandling du er i gang med på Kræftafdelingen.
Hvis du eller din partner kan blive gravid, skal I anvende et sikkert svangerskabsforebyggende middel f.eks. kobberspiral under behandlingen og i 7 måneder efter behandlingens ophør.
Kvinder, der ammer, skal ophøre med dette for at beskytte barnet.
Opbevar medicinen utilgængeligt for børn
Mere information
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte afdelingen. Telefonnummeret står på dit kontaktkort.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.