Under sygdom er det vigtigt, at du får tilstrækkelig med energi og protein for at undgå vægttab.

Vægttab er meget uhensigtsmæssigt under sygdom - også for overvægtige, da det medfører tab af væv fra livsvigtige organer og muskler. Det resulterer i nedsat modstandskraft og øget træthed. Du skal derfor betragte maden som en del af din behandling, da den gør dig bedre rustet til at klare behandlingen og forebygge komplikationer.

Denne pjece indeholder opskrifter på flydende og tykke-synkevenlige retter. Retterne er gjort energirige med fedtstof og piskefløde. 


Vær opmærksom på

Maltodextrin kan tilsættes som energitilskud til dine retter

1-2 spsk. skummetmælkspulver kan tilsættes som protein- og energitilskud til dine retter

Drikkevarer kan gøres tykkere med fortykningsmiddel, hvis det er svært at synke tynde væsker

Supperne kan tilberedes med forskellig konsistens

Supperne kan købes som pulversupper i supermarkeder, hvis du ikke har lysten og overskuddet til selv at lave supperne


Sådan gør du

Drik rigeligt med vækse - ca. 1,5 liter dagligt (vælg drikkevarer, der giver energi og protein)

Spis 3 hovedmåltider og 3-4 mellemmåltider om dagen

Aspargessuppe

Blomkålssuppe

Broccolisuppe

Champignonsuppe

Fiskesuppe

Kartoffel-broccolisuppe

Karrysuppe

Kartoffel-porresuppe

Sellerisuppe

Tomatsuppe

Ærtepurésuppe

Gulerodssuppe

Maizenagrød

Risengrød

Rismelsgrød

Øllebrød

Hirsegrød

Æblegrød

Jordbærfromage

Jordbærgrød

Koldskål med frugt

Kærnemælkssuppe

Ris a la mande (Risalamande)

Vaniliebudding

Vanilje parfait is

Ymerfromage

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.