Binyrerne er placeret lige over begge nyrer. Binyrerne er kirtler, som producerer flere forskellige typer af hormoner. Den indre del af binyren - binyremarven - producerer kroppens "kamphormoner", nemlig adrenalin og noradrenalin.
Et fæokromocytom er en forandring, der opstår inde i binyremarven og medfører en overproduktion af et eller begge "kamphormoner", adrenalin og noradrenalin. I langt de fleste tilfælde drejer det sig om en godartet tilstand.
Fæokromocytom er en sjælden diagnose. Hos mange er årsagen ukendt, men vi ved, at risikoen er øget ved en række sjældne, arvelige sygdomme.
Symptomer
Symptomer på fæokromocytom skyldes overproduktionen af adrenalin og/eller noradrenalin, som får kroppen i et uhensigtsmæssigt "alarmberedskab".
Typisk ses anfald med for eksempel:
forhøjet blodtryk
høj puls
hovedpine
hjertebanken
svedtendens
angst
bleghed
kvalme og opkastninger
En del patienter har dog kun meget få eller ingen symptomer.
Årsag
Årsagen er hos mange ukendt, men vi ved, at risikoen er øget ved en række sjældne, arvelige sygdomme.
Om forløbet
Mistanke om fæokromocytom kan opstå og opdages på forskellige måder fx:
på baggrund af typiske anfald
ved svært forhøjet blodtryk, som er vanskeligt at behandle med medicin
ved tilfældig opdagelse af en forstørret binyre fx i forbindelse med en CT-scanning af maven
ved påvisning af en genændring, der giver øget risiko fæokromocytom, hvorefter man vil blive tilbudt undersøgelse
Diagnosen kommer man nærmere ved hjælp af en blodprøve.
I blodprøven måles nedbrydningsprodukter af adrenalin og noradrenalin (kaldet metanefriner). Denne undersøgelse er påvirkelig af forskellige lægemidler, madvarer og motion.
Hvis der er tegn på overproduktion af hormon i blod- eller urinprøverne, vil vi supplere udredningen med scanninger med henblik på at lokalisere, hvorfra hormonoverproduktionen stammer. Der kan være tale om CT-scanning af binyrer og PET-scanninger. Du vil også blive tilbudt en genetisk undersøgelse for at fastslå, om det kan være en genændring, som er årsag til udvikling af sygdommen. Det kan i visse tilfælde også være behov for udredning af din familie.
Om behandlingen
Dit blodtryk skal følges tæt i perioden op til operationen. Typisk vil du blive bedt om at sende blodtryksmålinger ind til klinikken ugentligt, hvorefter medicinen vil blive justeret afhængigt heraf.
Det er vigtigt, at du før operationen behandles med den særlige type blodtrykssænkende medicin (Dibenzyran®).
Det er det, fordi det mindsker risikoen for komplikationer op til og under operationen, idet hormonoverproduktionen ellers kan påvirke bl.a. puls og blodtryk kraftigt under operationen.
Medicinen vil blive udleveret fra klinikken.
Det er meget vigtigt, at du tager medicinen som foreskrevet, og har du mange bivirkninger, skal du drøfte det med os, så vi kan finde den bedste løsning. Se særskilt vejledning vedr. bivirkninger til Dibenzyran®.
Man vil blive henvist til Mave- og Tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital med henblik på samtale og information om operationen. Operationen vil ofte kunne foregå som kikkertkirurgi, men i visse tilfælde er det nødvendigt med en åben operation.
Du vil blive kontaktet telefonisk 14 dage efter din operation, hvor vi drøfter dine indsendte blodtryk.
Du skal have taget blodprøver 6 uger efter operationen. Du vil blive kontaktet telefonisk med opfølgning på dine blodprøver og de indsendte blodtryk.
Du bliver tilbudt opfølgning med blodprøver - typisk årligt
Er du i forløb hos os og har spørgsmål, som ikke kan vente til din næste kontrol, er du altid velkommen til at ringe til os.
Telefonen er åben til en specialespecifik sygeplejerske eller sekretær på alle hverdage mellem kl. 11.00 - 12.30. Det er derfor bedst at ringe i det tidsrum.
Har du presserende behov for kontakt uden for dette tidsrum, kan du på samme telefonnummer tale med en sekretær frem til klokken 15 på hverdage.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1016470
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.