Det kan du opleve
Som en del af det landsdækkende Åbent Hospital arrangement byder AUH dig igen indenfor til en vild dag med viden, indsigt og spændende oplevelser!
Vi giver gratis baristakaffe/kakao samt småkager.
Tid: Søndag d. 7. september mellem kl. 10 og 14.
Sted: Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 11 og 240, 8200 Aarhus N
Hav fornuftigt fodtøj på, og forbered dig på et par timers aktivitet.
Det sker i Forum
Deltag i rundvisningen i børne og voksne prøvetagningsenheder og bliv klogere på, hvordan patienters blod bliver transporteret igennem det 17 km. lange rørpostsystem og ender i det vilde, højteknologiske 24/7 laboratorium.
Der træffes omtrent 1,1 mio. patientkontakter på 5 prøvetagningsenheder og kliniske sengeafsnit - og der laves 270 forskellige analyser af ca. 13 mio. prøver om året!
Blodprøver og Biokemis prøvetagningsenheder opsamler prøver og laver analyser, der indgår i undersøgelsen af patienter fra andre afdelinger. Prøvetagningsenhederne A204 og A205 har fx. et tæt dagligt samarbejde med afdelinger som Børn og Unge og Steno Diabetes Center Aarhus.
Tidspunkter for rundvisning: Kl. 10.30, 11.00, 11.30, 12.30 og 13.00.
Varighed: 1 time
Max. 20-25 deltagere pr. hold.
Obs: Rundvisningen kan være lang for de mindre aldersgrupper.
Kom og få overraskende viden om din blære, tarm og underliv.
Vores fokus er din livskvalitet – og ja, det starter ofte med de små, lidt oversete ting.
- Smag på loppefrøskaller og lær, hvordan kosten styrker din fordøjelse.
- Har du senfølger efter fødsel? Vi fortæller, hvad du selv kan gøre, og hvad vi kan hjælpe med.
- Har du senfølger efter behandling for kræft i bækkenorganerne? Vi fortæller, hvad du selv kan gøre, og hvad vi kan hjælpe med, og hvordan du evt. bliver henvist.
- Ved du, hvilken farve din urin bør have?
- Ved du hvordan, du med små ændringer i hverdagen kan mindske forstoppelse og inkontinens?
- Få vist, hvor meget væske du faktisk behøver – og hvordan en blærescanner virker.
Vi viser også produkter, der kan fremme et sundt underliv og seksualliv – før og efter overgangsalderen.
Kom og få inspiration, råd og måske en ny vane med hjem.
Kom forbi Blodbankens personale og hør hvordan du som bloddonor redder liv!
Du kan gøre en stor forskel for andre mennesker ved at gøre en lille indsats, og du bliver forkælet med lækre snacks og læskende drikke, når du bliver donor og kommer for at donere blod eller plasma her på AUH.
Danmark skal blive selvforsynende med plasma til fremstilling af livsvigtig medicin til syge mennesker, ligesom vi skal forblive selvforsynende med blod.
Hjælp os, dig selv og din nabo ved at tilmelde dig som bloddonor, så er du med til at sikre, at vi altid kan hjælpe danske patienter på bedste vis.
Kom forbi standen, hvor du kan få svar på alt lige fra:
- Hvad kræves der?
- Hvordan gør jeg?
- Må jeg donere, når jeg tager medicin?
- Har det betydning for min sport?
- Hvordan tilmelder jeg mig?
Vi vil elske at se dig til en snak og måske du får lyst til at blive bloddonor efterfølgende?
Læs mere på siden Tilmeld dig som blod- og plasmadonor
Kom og få en snak med eksperten om hvordan biodiversitet drives på et hospital.
Hvordan ser det ud? Kan man måle det? Eller på anden måde bekræfte, at det virker?
Kan man lave pæn biodiversitet?
Turen tager dig rundt til små oaser på hospitalet, hvor der er arbejdet med at skabe mangfoldighed på forskellige måder og over tid.
Blandt andet;
- Forum Park med blomstereng og frugttræer
- Vi ser Hobbithullet fra projektet SkejByNatur
- Et forsøgsprojekt med hjemmehørende buske og træer
- Et naturgræsområde fra 2012
- Beplantning med nektargivende planter
- Forsøgsprojekt med bassin uden pumpe.
Turen er ikke egnet for kørestolsbrugere og gangbesværede.
Varighed ca. 45-60 min.
Der vil være 4 ture på dagen med afgang kl. 10, kl. 11, kl. 12, og kl. 13.
Antal deltagere pr. tur: max. 20.
Billetter afhentes inden turen, først til mølle princip.
Kom og oplev Stenos køkken, hvor du kan smage på retter med bælgfrugter og få inspiration til nemme og sunde måltider.
Du kan deltage i en madquiz, få opskrifter med hjem og deltage i en sjov konkurrence med bønner!
Kig forbi og lad dig inspirere.
Hør Esben Yates (piano) og Marc Faaborg (kontrabas) spille behagelig jazz i en klassisk jazzduo konstellation.
Repertoiret består af nogle af de allermest kendte jazzklassikere i genren; swing, evergreens, bossanova og latin, samt instrumentale udgaver af soul- og pophits.
Alt sammen let tilgængelig lytte-musik, som alle holder af.
Kom og hør, hvordan vi inddrager mennesker med diabetes i udviklingen af diabetesindsatsen.
Mød en brugerrepræsentant fra ét af vores brugerpaneler, se konkrete eksempler på panelernes arbejde – og del dine egne erfaringer.
Kender du det, at …
...du har mistet overblikket over dine aftaler?
...du drukner i information?
...det er svært at komme i kontakt med afdelingen?
...du skal til kontrol, men bor langt væk?
Kom og se, hvordan digitale værktøjer bringer hospitalet hjem i din stue og hjælper dig, hvis du er patient eller pårørende på Aarhus Universitetshospital.
Du kan høre om en app, der giver patienter overblik over deres forløb på AUH.
Og se, hvordan videokonsultationer gør det nemt at tale med f.eks. lægen eller sygeplejersken hjemmefra.
I et hjørne af hospitalet løber vandet stille ned langs væggene og fra loftet - helt med vilje. I de tre rum for tro og fordybelse er vand nemlig et gennemgående tema, og du kan få en rundvisning og høre, hvorfor kunstneren Ingvar Cronhammar netop har taget udgangspunkt i vand.
Du kan også få en snak med én af hospitalets syv præster, og høre om, hvad en hospitalspræst laver, være med til gudstjeneste eller bare gå på opdagelse i rummene.
Rum for Tro og Fordybelse består af et kirkerum, et bederum og et refleksionsrum, så der er plads til lige så stor trosmangfoldighed, som den mangfoldighed man hver dag møder på hospitalet.
Ofte har hospitalspræsterne en lille lommeengel med rundt til patienterne. Derfor kan du ved Rum for Tro og Fordybelse finde ‘Den lille englefabrik’, hvor børn kan lave deres egen engel, og tage med hjem til en, der har brug for en lille hilsen.
Rummene er åbne hele dagen, men du kan være med på et kvarters rundvisning kl. 10.30, 12.30 og 13.30 og til gudstjeneste kl. 11-11.30.
Tilmelding er ikke nødvendig.
Kom og se Stenos moderne motionsrum på plan 2. Her kan du udfordre dig selv på løbebåndet, romaskinen, crosstraineren eller kondicyklen – og få målt dit blodsukker før og efter aktiviteten.
Du får naturligvis resultatet med dig hjem på et udskrift, så du kan følge med i, hvordan motion påvirker dit blodsukker.
Varighed: Ca. 15 minutter.
Max 7 deltagere pr. gang.
Hør om alt fra test af kopnudler til verdens største kost- og motionsforsøg indenfor type 2-diabetes.
Få også en smagsprøve på en blåbærdrik, der er inspireret at bjørnens kost, og som kan komme personer med hjertekarsygdom og diabetes til gavn.
Mød klinikere fra Steno Fodcenter og få en snak om hvorfor og hvordan du skal passe på dine fødder.
Få et kig ind i vores behandlingsrum og se eksempler på forskellige produkter og hjælpemidler til fodpleje – herunder specialfremstillet fodtøj, indlæg, bandager, fodcreme mv.
Her kan dine børn sammen med en voksen slå sig ned og skabe deres egen kunst med hjælp fra professionelle kunstformidlere.
SMILET er det kreative værksted på Aarhus Universitetshospital, som normalt holder til ved indgang G. Her kommer børn og unge under 18 år, som er indlagte børn, børn som kommer til ambulante undersøgelser samt søskende og børn til indlagte forældre.
Formålet med værkstedet er at give børn en pause fra sygdom og gøre dem glade og robuste, når de befinder sig på hospitalet.
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet varetager uddannelsen af nye læger, træning af kollegaer og forskning inden for alle de kliniske områder på Aarhus Universitetshospital.
Institut for Klinisk Medicin arbejder med patientnær og relevant forskning. Deres mål er at sikre bedre behandlinger og dygtigere behandlere.
En del af forskningens ansvar er at undersøge om medicin og behandlinger er sikre og effektive. Dette kan ikke altid ske i cellekulturer eller med spørgeskemaer. Til disse undersøgelser benyttes der forsøgsdyr.
Hør hvordan dyr bliver opstaldet og håndteret, men også få rig mulighed for at spørge ind til, hvorfor man benytter dyreforsøg. Du vil ikke møde levende dyr.
Det sker i Forsyningsbyen
Forsyning og Service spiller en helt afgørende rolle for, at hospitalets dagligdag fungerer gnidningsfrit, hver dag, døgnet rundt.
Forsyning og Service står for en bred vifte af opgaver, der måske ikke altid er synlige, men som er absolut nødvendige for, at patienter kan behandles og personalet kan udføre deres arbejde.
Vi sørger blandt andet for logistikken omkring varer, udstyr, sterile instrumenter og medicinske forbrugsartikler. Vi håndterer transporten af alt fra madvogne og prøver til senge og patienter.
Desuden er vi ansvarlige for rengøring, affaldshåndtering, vasketøj og opfyldning af depoter. Alle disse funktioner kræver høj præcision, timing og ikke mindst samarbejde på tværs af afdelinger.
I et hospital af AUHss størrelse kræver det både planlægning, teknologi og ikke mindst engagerede medarbejdere at sikre, at alting kører, også når der er spidsbelastninger, akutte situationer eller logistiske udfordringer.
Vores arbejde foregår ofte i kulissen, men vores indsats har direkte betydning for både patientsikkerheden og den samlede oplevelse af kvalitet i sundhedsvæsenet.
Vi glæder os til at give jer et indblik i vores hverdag og vores løsninger.
Tid: 10.00. 11.00, 12.00 og 13.00
Varighed:
Sted: ??
Kom og Hør om Bæredygtighed i Region Midt og Aarhus Universitetshospital (AUH)
Vi inviterer dig ind i en verden af innovation og ansvarlighed. Vores spændende foredrag handler om, hvordan vi arbejder aktivt med bæredygtighed i Region Midt og på Aarhus Universitetshospital (AUH).
Du vil få et indblik i vores initiativer for at reducere miljøpåvirkningen, forbedre ressourceudnyttelsen og skabe et mere bæredygtigt sundhedsvæsen.
Vores eksperter vil dele erfaringer og fremtidige planer for, hvordan vi integrerer bæredygtighed i dagligdagen, og hvordan dette gavner både patienter, ansatte og miljøet.
Kom og bliv inspireret af vores arbejde med at gøre en forskel – for et sundere og mere bæredygtigt samfund.
Tid: 11.30
Varighed:
Vidste du, at Forsyning og Service leverer forbrugsvarer og apparater til hjemmepatienter for alle søvnklinikker i Region Midtjylland, flere kliniske afdelinger på AUH samt regionshospitalerne i Viborg, Gødstrup og Silkeborg?
Kom og prøv nogle af de masker, tuber og pulsoximetre som hospitalet sender ud til hjemmepatienter. Det sidste bruges til at måle iltmætningen (spO2) i dit blod og viser samtidig din nøjagtige puls.
Kom og oplev en spændende udstilling af de mange forskellige køretøjer, der glider gennem hospitalets lange gange.
Fra små hjælperobotter til større servicevogne — her kan du se, hvilke køretøjer der er med til at sikre en effektiv drift og god service på hospitalet.
Sæt dig op i det køretøj, som du bedst kan lide, og bliv klogere på, hvad de forskellige køretøjer bruges til i den daglige drift.
Det er en unik mulighed for både børn og voksne at få et indblik i, hvordan hospitalets logistik og transport fungerer i praksis.
Hvis du er heldig, kan du få lov til at køre en tur i en af de “busser” og få en helt særlig oplevelse.
Kom og vær med til at se, hvordan hospitalets køretøjer arbejder for patienternes og personalets skyld!
Er du interesseret i at lære om, hvordan hospitaler arbejder for at holde miljøet rent og sikkert?
Vores eksperter vil dele viden om, hvordan vi håndterer snavs og bryder smittekæder, og hvorfor det er vigtigt at skelne mellem forskellige typer af snavs for at kunne prioritere rengøringen bedst muligt.
Du vil også få svar på, om al slags snavs er lige farligt, og hvordan du bedst beskytter dig selv og dine nærmeste mod sygdomme.
Kom forbi og bliv klogere på hygiejne, smitteforebyggelse og rengøringsrutiner – uanset om du er professionel eller blot ønsker at forbedre dit hjemmemiljø.
Tid: 10.30
Varighed:
Er du nysgerrig på, hvad det indebærer at arbejde i Forsyning og Service på hospitalet? Kom forbi vores stand og find ud af, hvordan en dag ser ud for en depotarbejder, en serviceassistent eller en logistikmedarbejder.
Du kan også tage en uformel snak med en af vores HR-medarbejdere for at høre mere om de forskellige roller, hvad de kræver, og hvordan du kan bidrage til hospitalets vigtige drift.
Her får du et indblik i, hvordan vi arbejder med at skabe et velfungerende og serviceminded arbejdsmiljø.
Tag et skridt nærmere din fremtid hos os, og få svar på dine spørgsmål!
Hygiejnen er en af de vigtigste fronter i kampen for at beskytte både patienter og personale på hospitalet. Men hvor grundig er du egentlig, når du vasker hænder? Kom og prøv vores UV-lys-maskine, og opdag, hvor ren dine hænder er efter håndvask.
Undervejs får du gode råd og hos os lærer du om vigtigheden af korrekt håndhygiejne, samt hvordan små justeringer kan gøre en stor forskel for smitteforebyggelse. Det er en sjov og lærerig måde at blive endnu bedre til at beskytte både dig selv og andre.
Tag et hurtigt tjek, og bliv klogere på, hvor god din håndhygiejne faktisk er!
Patienten ligger klar. Kirurgen er fokuseret. Men bag kulissen er det Sterilafdelingen, der har gjort det hele muligt.
Her kæmpes ikke med skalpeller – men med præcision, damp og millimeterkontrol.
Hver bakke, hvert instrument, hver eneste fiber er klargjort som til en militær operation.
Ingen fejl. Intet kompromis. Kun ren perfektion.
Det er her, heltene udenfor spotlightet sikrer, at alle operationer kan lykkes.
Vil du have et kig ind i hospitalets mest undervurderede eliteenhed?
Anbefalet alder: Min. 15 år
Tid: Kl.10:45, 11:30, 12:15, 13:00 *
Varighed: ca. 50 min
Max. Deltagere pr. hold: 15 personer
OBS:
- Alle skal vaske hænder inden rundvisningen starter
- Alle skal have overtræksdragter på
- Alle smykker skal kunne dækkes af huer og overtræksdragt (også evt. piercinger)
- Man må ikke have tasker o.l. med ind i selve Sterilpræparationen (tasker kan stilles ved afdelingen og vil være under opsyn),
- Personalets anvisninger skal følges
- Man skal kunne holde til at stå og gå i 1,5 time i træk
På denne stand kan du få et indblik i vores opgavesystem, der er fundamentet for mange af de opgaver, vi udfører på Aarhus Universitetshospital. Systemet gør det muligt for personalet nemt og hurtigt at bestille vigtige services såsom rengøring, patienttransport, blod og meget mere.
Kom og se, hvordan man bestiller en opgave direkte på skærmen, og få et overblik over de aktive opgaver, der bliver håndteret på hospitalet lige nu.
Du får en forståelse for, hvordan systemet bidrager til en effektiv og koordineret hverdag for både patienter og personale.
Besøg os og lær mere om, hvordan et velfungerende opgavesystem er med til at sikre en smidig drift på AUH.
Den unge pianist Rasmus Mogensen vil spille en bred vifte af genrer og stilarter. Du vil kunne høre alt fra klassiske stykker og jazz til pop, filmmusik, evergreens, Disney-melodier og meget andet. Nyd en afslappet og hyggelig atmosfære, mens du går rundt og besøger de nærliggende stande.
Kom med på en spændende rundtur i vores forsyningsbygning og få et indblik i nogle af de mest interessante og skjulte dele af AUH.
Du kan blandt andet se en af Danmarks længste elevatorer, der tager dig op til plan 4, hvor du kan kigge ned af den MEGET lange transportgang – et område, hvor hverken læger eller sygeplejere normalt får lov til at komme.
Du vil også få mulighed for at besøge et af hospitalets travleste kryds, hvor hele 7.380 kg affald dagligt bliver transporteret ned fra 4. sal og herefter bliver affaldet "krammet" i en specialdesignet komprimator – en vigtig del af vores bæredygtige affaldshåndtering.
Derudover kan du besøge stedet, hvor der hvert år håndteres omkring 50.000 pakker og opleve, hvordan logistikken fungerer bag kulisserne for at sikre en smidig hverdag for hospitalet
Tag med på denne unikke rundtur og få et helt nyt perspektiv på hospitalets komplekse men fascinerende verden!
Anbefalet alder: 7+ år
Tidspunkter: 10:15, 10:30, 10:45, 11:30, 11:45, 12:00, 12:15, 12:30, 12:45, 13:00, 13:15, 13:30.
Max 20 deltagere per hold
Varighed: 30 minutter
På denne stand kan du møde vores dygtige rengøringseksperter og få indsigt i, hvorfor det er vigtigt at bruge handsker, når du arbejder med mikrofiberklude.
Vi deler gode råd om, hvordan korrekt brug af handsker beskytter dig og sikrer en mere hygiejnesikker rengøring.
Derudover taler vi om den rette dosering af vaskemiddel, og hvordan du kan udnytte den fulde effekt af dine rengøringsmidler.
Vi viser, hvordan den korrekte teknik og det rigtige udstyr kan hjælpe dig med at opnå et skinnende rent hjem – både effektivt og sikkert.
Kom forbi og få tips, der gør din rengøring både lettere og mere effektiv!
På Aarhus Universitetshospital arbejder vi aktivt med at forbedre og effektivisere vores hverdag for at kunne yde den bedste patientpleje.
En af de innovative løsninger, vi har taget i brug, er rengøringsrobotter. Avancerede teknologier, der hjælper os med at holde hospitalet rent og sikkert.
Du kan høre mere om, hvordan vi integrerer robotteknologi i vores daglige arbejde. Vi deler erfaringer om, hvordan rengøringsrobotter allerede er en del af vores rutine, og hvordan de kan hjælpe os med at tage hånd om de stigende udfordringer i sundhedssektoren, herunder en ældre befolkning og færre unge til at hjælpe til.
Du får et indblik i, hvordan robotterne arbejder, og hvilke muligheder der ligger for fremtiden – både inden for rengøring og andre områder, hvor robotter kan forbedre effektiviteten og arbejdsmiljøet på hospitalet. Kom og få et indblik i, hvordan teknologi kan være med til at sikre et renere, sikrere og mere moderne hospitalsmiljø for patienter og personale.
Tid: 12.30
Varighed:
Sted: ??
Kom og tal med vores fysioterapeut og ergoterapeut og prøv at:
- tage en kognitiv test
- forestille dig, at du har KOL og mærke, hvordan det føles
- test din styrke i hænderne
Du får mulighed for at høre, hvordan vi sikrer en effektiv og pålidelig håndtering af forbrugsvarer på AUH. Vores faste processer betyder, at de mange nødvendige materialer altid er lettilgængelige, når de skal bruges.
Hør om de enkle trin i logistikprocessen, fra at den ordres af en sygeplejerske, til varerne er placeret nøjagtigt på rette hylde.
Du vil få indsigt i, hvordan vi sørger for, at skabene altid er fyldte med de materialer, der er behov for, hvilket sikrer en gnidningsløs drift og optimal patientpleje.
Bliv klogere på, hvordan en effektiv varelogistik er med til at styrke den kliniske hverdag på AUH.
Tid: 13.30
Varighed:
Sted: ??
Ved Indgang A får du mulighed for at se en “babylance” - en helt særlig ambulance der rykker ud til babyer og for tidligt fødte.
Mød medarbejdere fra Præhospitalet, som står klar til at besvare jeres spørgsmål og fortælle om deres spændende arbejde.
På et stort hospital som AUH har vi mange ting der kan blive væk. Se hvordan vi kan lokalisere de ting der forsvinder og hør, hvordan vi kan optimere på, hvor mange vi har brug for.
På AUH er der over 30.000 ting som har en ’tag’ og som vi kan opslå og følge gennem systemet “lokaliser”.
Flyt selv rundt på ting i vores hospitalsmodel og se, hvordan de bevæger sig rundt på skærmene.
Eller prøv at søge rigtige senge/køretøjer frem i live-databasen og se hvordan det flytter sig rundt på hospitalet.
Tid og sted
Tid: Søndag d. 7. september mellem kl. 10 og 14.
Sted: Aarhus Universitetshospital, Palle Juul-Jensens Boulevard 11 og 240, 8200 Aarhus N
Du kan besøge to lokationer:
- Forum, indgang A (Palle Juul-Jensens Boulevard 11)
- Forsyningsbyen, område S (Palle Juul-Jensens Boulevard 240)
Kortet herunder viser, hvor du finder de to lokationer.
Klik på kortet for at åbne det som et større billede.