Din hæmodialysebehandling renser kun en del af kroppens affaldsstoffer væk. Derfor skal du have fokus på dialysevenlig kost.
Gå direkte til
Vær opmærksom på
Ved hæmodialyse renses din krop for affaldsstoffer, da dine nyrer ikke længere selv kan udskille disse. Dog kan hæmodialyse ikke fjerne hele mængden af affaldsstofferne.
Kroppen får hovedsageligt affaldsstoffer fra mad og drikke, som du indtager. Kroppen har brug for byggesten i form af sund og varieret kost, men ved ophobning af visse affaldsstoffer får det negative konsekvenser.
En blodprøve viser, om du har for mange affaldsstoffer i kroppen samt giver dig navnet på det specifikke affaldsstof.
Du skal være opmærksom på, hvad du spiser og drikker. Det kan være nødvendigt at ændre dine kostvaner.
Ved dialysevenlig kost skal du have fokus på at begrænse indtaget af disse to mineraler gennem maden:
Kalium
Fosfor
Du skal desuden være opmærksom på at mindske dit saltindtag samt sørge for at få nok kalorier og proteiner.
Du kan i starten af din hæmodialysebehandling opleve madlede, smagsforandringer og manglende appetit, men det er vigtigt, at du ikke taber dig. Derfor skal du sørge for at få nok kalorier og protein.
Sådan gør du
Hvad er kalium?
Kalium er et vigtigt mineral i kroppen, som blandt andet sikrer, at dit hjerte slår, som det skal. Du får kalium igennem din mad.
Ved ophobning af kalium i kroppen, kan kroppens muskler og hjerte påvirkes negativt. Man kan ikke udelukke kalium helt fra kosten, men det kan begrænses.
Hvordan begrænser jeg kalium?
Du skal begrænse følgende fødevarer:
Chokolade
Nødder, tørrede frugt
Rå grøntsager
Frisk frugt
Rå grøntsager
Kaffe
Hvilke fødevarer indeholder mindre kalium?
Du kan foretrække følgende fødevarer:
Plantedrikke
Kartofler, pasta og ris
Marmelade, syltetøj og honning
Ubegrænset kogte grøntsager
Te
Kogte bælgfrugter
Diverse brød
Henkogt frugt
Hvad er fosfor?
Fosfor er et mineral, som findes i dine celler og væv i kroppen. Fosfor er sammen med blandt andet calcium et vigtigt element i at holde dine knogler stærke.
For meget fosfor i kroppen øger risikoen for forkalkede blodkar og knogleforstyrrelser.
Fosfor er et indholdsstof i maden og findes som tilsætningsstof i mange fødevarer.
Hvordan kan jeg begrænse mit indtag af fosfor?
Du skal begrænse følgende fødevarer:
Æggeblommer
Ost
Chokolade
Mejeriprodukter
Marcipan og nougat
Sodavand med tilsat fosfor
Hvilke fødevarer indholder mindre fosfor?
Du kan foretrække følgende fødevarer:
Friske og frosne grøntsager
Frisk og henkogt frugt
Æggehvide
Plantedrikke
Diverse brød
Flødeost/friskost
Marmelade/syltetøj
Kartofler, pasta og ris
Når fosfor måles ved en blodprøve, får det navnet fosfat. Derfor skal du kigge efter blodprøven P-fosfat i dine blodprøve svar.
Du bør maks spise 5-6 gram (ca. 1 tsk) salt om dagen. Det gælder alt slags salt som fx bordsalt, Læsø salt, Himalaya salt, sort salt og røget salt.
Hvis du har meget salt i kroppen:
bindes væske
tørsten øges
blodtrykket stiger
I Danmark får vi ca. 70-80% af vores daglige saltindtag fra forarbejdet fødevarer som færdigretter, brød, pålæg og ost.
Gode råd til begrænsning af saltindtag:
Prioriter nøglehulsmærker når du handler
Giv maden smag med kraftige krydderier som fx hvidløg, chili, ingefær og citrongræs
Smag på maden inden du kommer ekstra salt på
Stil ikke saltbøssen på spisebordet
Anvend middagsrester som pålæg
Skær ned på fødevarer med højt saltindhold fx pølser, bacon, chips og færdigretter
Du må ikke tabe dig
Det er vigtigt, at du spiser nok og varieret. For at dække dit daglige behov for kulhydrater, proteiner og fedt skal du spise en passende mængde. Du må ikke tabe dig medmindre, at det er planlagt med sundhedspersonalet.
Hvor mange proteiner har jeg brug for?
Der er protein i næsten alle fødevarer. Du skal have 1-1,2 gram protein pr. kg kropsvægt dagligt. Det vil sige, at hvis du vejer 80 kg, skal du have ca. 80-98 gram protein om dagen.
Eksempler på protein indhold:
Et glas mælk har ca. 7 g protein
100 g havregryn har ca. 13 g protein
1 æg har ca. 13 gprotein
100 g kød har ca. 20 g protein
En skive franskbrød har ca. 5 g protein
En skive pålæg har ca. 2,5 g protein
Videre forløb
Du vil møde Nyresygdommes diætist i Dialyseklinikken. Hun hjælper med at tilpasse din kost til din hverdag og din hæmodialysebehandling.
Diætisten kan desuden hjælpe dig, hvis du har haft et ufrivilligt vægttab eller hvis du ønsker at tabe dig.
Kontakt
Dialyseklinikken
Dialyseklinikken
Telefon
40460209: Sygeplejefaglig koordinator
4046 0237: Oversygeplejerske Hanne Hermansen
4046 0266: Oversygeplejerske Lise Streubel-Kristensen
Mail
(Indsæt link med Sikker mail, kræver MidtID)
Åbningstider
Kl. 7.30-22 på alle hverdage
Kl. 7.30-15 på lørdage
Kl. 15-22 på søndage
Alle helligdage har vi åbent som mormalt, på nær jul og nytår, hvor vi har ændrede åbningstider.
Adresse
Dialyseklinikken krydspunkt B201
Indgang B1, plan 2
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul Jensens Boulevard 99
8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: auh.dk/1687818
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.