Denne kostplan indeholder meget få kulhydrater, og vil være et udgangspunktet for at se om det bedrer dine symptomer. Der er forskellige forslag til dagens måltider. Du skal være særligt opmærksom på mængderne af rugbrød, knækbrød og havregryn.
Sammen med diætisten øges mængderne af kulhydrat gradvist, indtil det passer præcis til dig.
Husk, at du altid skal spise langsomt, tygge maden grundigt og adskille mad og drikke med 30 min.
Morgen:
Kogt æg, spejlæg, æggekage
Kød, fisk, fjerkræ
Grøntsager: rå, kogt, bagt, stegt
Tørrede bælgfrugter (eks. hvide eller brune bønner, kikærter, linser) diverse ostetyper, eks. hytteost, rygeost, feta, alm. ost
Evt. brød: rugbrød (max ½ skive = 25g) eller knækbrød (1 skive = ca.15g)
Eller
Skyr naturel, fromage frais, kvark – (evt. tilsmagt med: kunstigt sødestof, kanel, korn fra vanilje-stang)
Som ”drys” kan bruges diverse nøddetyper
Evt. 1 spsk havregryn eller ymerdrys uden tilsat sukker eller HUSK
Formiddag:
Nøddetyper F.eks. mandler, hasselnødder, pistacienødder mv.)
Grønsagsstave med dip af f.eks. skyr, cremefraiche eller lign.
smagt til med krydderier eller dip af hummus eller tørrede bønner
Frokost – eller middagsrest
Evt. brød: rugbrød (max ½ skive = 25g) eller knækbrød (1 skive= ca.15g)
Frokost:
Kogt æg, spejlæg, æggekage
Kød, fisk, fjerkræ
Grøntsager: rå, kogt, bagt, stegt
Tørrede bælgfrugter (eks. hvide eller brune bønner, kikærter eller linser)
Diverse ostetyper, eks. hytteost, rygeost, feta, alm. ost
Fedtstof: tilsæt gerne de sunde typer som olivenolie, rapsolie, oliemargariner, pesto, oliven, mayonnaise, avocado
Grøntsagerne kan svitses eller vendes i fedtstof evt. med krydderier
Vælg evt. diverse færdigkøbte salater som f.eks. hønse-, skinke, tunsalat eller lign.
evt. brød: rugbrød (max ½ skive = 25g) eller knækbrød (1 skive = ca.15g)
Eftermiddag:
Som formiddag
Aften:
Som frokost
Sen aften:
Som formiddag eller eftermiddag
Der kan ved behov udarbejdes en individuel kostplan i samråd med den kliniske diætist.