Udskrivelse efter operation for hoftedysplasi (PAO)
Gå direkte til
Udskrivelse efter operation for hoftedysplasi (PAO)
Når du kommer hjem
De fleste oplever den første tid efter operationen, som en tid, hvor næsten alt drejer sig om den nyopererede hofte. Du må forvente at være træt og have smerter fra hoften. Det er helt normalt.
De daglige gøremål vil tage længere tid og være mere besværlige, men da det er en del af din genoptræning, kan du med fordel udføre alt, hvad du er i stand til.
Du skal tage smertestillende medicin, som angivet på din medicinliste. Du skal forvente at have smerter efter operationen.
Smerter efter en operation opleves forskelligt, og du vil opleve at have smerter fra muskler, ledbånd og fra blodansamlingen, dette er forventeligt. Smerterne vil typisk være lokaliseret til operationssåret og til hofteregionen og kan i nogle tilfælde vare i flere måneder. Du får udleveret en individuel smerteplan, som bliver gennemgået inden udskrivelsen, og som du skal følge. Her vil også fremgå, hvordan du skal udtrappe af den smertestillende medicin.
Det er vigtigt, at forbruget af smertestillende medicin holdes på et lavt niveau af hensyn til bivirkninger.
Fortsæt med smertestillende medicin, så du kan følge optræningsprogrammet og sove nogenlunde om natten.
Brug af afkøling/ ispose kan mindske smerterne. Læg et stykke stof mellem isposen og huden. Brug isposen i højst 20 minutter af gangen og med mindst 2 timers mellemrum.
Hvis du oplever, at smertebehandlingen ikke er tilfredsstillende er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt din praktiserende læge, hvis du får behov for mere smertestillende medicin end det som du får på recept ved udskrivelsen.
En af bivirkningerne ved morfin-behandling kan være forstoppelse. I den periode, hvor du har behov for morfin-præparater, anbefales det, at du anvender afføringsmiddel. Hvilke præparater og hvor ofte du skal tage medicinen fremgår af medicinlisten.
Når du trapper ned i smertestillende medicin, skal du evt. tage mindre afføringsmedicin.
Husk samtidig, at du hver dag skal drikke ca. 2 liter væske, spise fiberrigt og bevæge så meget som smerterne tillader dig.
Operationssåret er syet med indvendige selvopløselige sting.
Det er yderst sjældent, at det væsker fra operationssårret, efter du er blevet udskrevet. Du skal kun skifte plaster, hvis plastret er mere end 75% fyldt eller ikke slutter tæt til huden. Der må gerne være en pletter på plastret.
Plastret du har på ved udskrivelsen kan du lade sidde 9 dage efter operationen, hvorefter du kan fjerne det og erstatte det med "englehud".
For at opnå et kosmetisk pænt ar anbefaler vi, at du bruger ”englehud” over såret i månederne efter operationen og undgår sollys direkte på arret.
Plastret du har på ved udskrivelsen er vandtæt, og du må gerne gå i brusebad, men vi fraråder karbad og svømmebassin frem til såret er helet.
I forbindelse med udskrivelse udleveres et ekstra plaster. Ved behov for flere, kan de købes på apoteket.
Skulle der mod forventning være sivning fra operationssåret efter 7 dage vil vi bede dig ringe til Klinik for Ortopædkirurgi.
Du skal ringe, hvis du får feber, hvis sårområdet bliver tiltagende rødt, varmt og hævet og med dunkende smerter. Dette kan være tegn på betændelse og skal derfor vurderes.
I handleguiden kan du se, hvad du skal gøre ved evt. symptomer du oplever efter operationen.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.