Du har i samråd med lægen besluttet, at du skal opereres for hoftedysplasi. Operationen hedder en PAO, som er forkortelse for peri-acetabular osteotomi.
Din egen indsats har stor betydning for det endelige resultat af operationen.
Det er vores erfaring, at du har bedre forudsætninger for at få et godt resultat, hvis du på forhånd ved, hvad du skal igennem. Derfor vil vi bede dig, og gerne en pårørende, om at læse denne information igennem.
Årsag
Hoftedysplasi er en sygdom, der udvikler sig i løbet af de første leveår. Kvinder får hyppigere symptomer end mænd. Hoftedysplasi kan være genetisk bestemt, men kan også udvikles som følge af anden sygdom i hofteleddet, som ved f.eks. medfødt hofteskred og Calvé-Legg-Perthes sygdom.
Hos ca. 50 % af patienterne forekommer hoftedysplasien i begge hofter. I de fleste tilfælde konstateres sygdommen i 15-30 års alderen, men symptomerne kan optræde både tidligere og senere.
Ved hoftedysplasi er hofteskålen mangelfuldt udviklet og dækker derfor ikke lårbenshovedet optimalt.
De fleste personer med hoftedysplasi vil derfor med årene udvikle slidgigt i hofteleddet. Nogle har, udover en dårlig udviklet hofteskål, også en unormal vinkling og rotation af lårbenshalsen, hvorfor der i sjældne tilfælde kan blive behov for samtidig operation på lårbenet.
Før operationen:
Stejl skål
Efter operationen:
Hofteskål dækker lårbenshoved
Symptomer
Symptomerne på hoftedysplasi viser sig i begyndelsen ved, at man hurtigt bliver træt i hoften og ikke kan gå så langt. I de tidlige stadier optræder symptomerne kun engang imellem. Senere kommer der smerter i lysken, og nogle personer vil opleve, at gangen bliver haltende og smerterne forværres ved belastning.
Vær opmærksom på
Overvægt gør det vanskeligt at gennemføre operationen, og øger risikoen betydeligt for komplikationer i efterforløbet. Som udgangspunkt må dit BMI ikke være over 25 på operationstidspunktet.
Tager du gigtmedicin, skal du stoppe med det 1 uge før indlæggelsen for at mindske blødningsrisikoen i forbindelse med operationen.
Tager du blodfortyndende medicin, skal du holde pause med det inden operationen. Pausens længde afhænger af, hvilken medicin du tager. Følg instruksen, som du får udleveret af sygeplejersken.
Tager du naturmedicin, skal du holde pause med det 14 dage før operationen, da naturmedicin kan virke blodfortyndende.
Det er vigtigt, at du ikke har betændelse i kroppen i dagene op til operationen. Hvis du har nedgroede negle, blærebetændelse, febersygdom, f.eks. influenza eller lungebetændelse, skal du kontakte din praktiserende læge med henblik på behandling.
Huden på kroppen og specielt på hoften skal være uden sår og rifter, da disse er indgangsporte for bakterier. Hvis du umiddelbart før operationen får betændelse eller opdager sår eller rifter, vil vi bede dig kontakte Hoftesygeplejersken, som vil vurdere, om det er nødvendigt at flytte operationsdatoen af hensyn til din sikkerhed.
Har du sygdomme, som behandles hos din praktiserende læge f. eks. sukkersyge, forhøjet blodtryk, nyresygdom, hjerte eller lungesygdom, eller andre lidelser, bør du kontakte din praktiserende læge for at være så velbehandlet som muligt.
Forbered dig til operationen
Undersøgelse i klinikken
Når du er blevet henvist af din praktiserende læge, indkalder vi dig til undersøgelse i Klinik for Ortopædkirurgi.
Du bliver undersøgt af en speciallæge i hoftekirurgi, og sammen drøfter i, om PAO operation er den bedste behandling for dig.
Hvis du bliver tilbudt og ønsker operation, får du yderligere information om operationen, og lægen tager stilling til, om der skal laves supplerende undersøgelser
Sygeplejesamtale
Efter lægeundersøgelsen fortæller en sygeplejerske dig om PAO forløbet og svarer på eventuelle spørgsmål.
Som forberedelse til operationen skal du have taget en blodprøve, hvis vi på forhånd ikke kender din blodtype.
Du får udleveret dato til patientundervisning, som afholdes 1-4 uger før operationen, samt dato til operation.
Samtale med narkoselæge
Narkoselægen forklarer, hvilken form for bedøvelse, der er mest velegnet for dig. De fleste patienter får rygmarvsbedøvelse, som er lokalbedøvelse givet i lænderyggen. Det betyder, at du bliver bedøvet fra hoften og nedad, og at du ikke kan bevæge benene. Bedøvelsen varer 2-5 timer.
Under operationen er der mulighed for at få sovemedicin, så du sover. Normalt vågner man ikke af lydene fra operationen. Du er også velkommen til at tage musik med, som du kan lytte til under operationen.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Yderst sjældent er det nødvendigt at give blod under eller efter operationen. For at dette kan være muligt, skal du have taget en blodprøve dagen før operationen, hvis du er bosiddende i Region Midtjylland. Er du bosiddende uden for Region Midtjylland får du taget blodprøven, når du møder til operation.
Jo bedre fysisk form du er i før operationen, jo hurtigere vil du kunne få genoptrænet din hofte og dine daglige færdigheder efter operationen. Selvom du har slidgigt i hoften, er det vigtigt at holde dig i god form før operationen. Det kan du f.eks. gøre ved daglige gåture, hvor du kan benytte stok eller vandrestave, hvis du halter. Svømning og cykling kan også anbefales. Efter træning må du ofte acceptere en ømhed omkring hoften, men der må ikke opstå smerter, som forværres over tid.
Det er vigtigt, at du kontakter Hoftesektoren hvis:
Du får sår, insektstik eller lignende i en afstand af 20 cm fra operationsområdet
Du er syg/forkølet dagen før operationen
Du har feber
Det kan betyde, at det er nødvendigt at udsætte operationen af hensyn til dit helbred og risiko for infektion.
I perioden op til operationen, er der nogle ting du selv kan gøre, for at din krop har de bedst mulige forudsætninger for god heling og et godt resultat.
Ernæring
Din krop har brug for næring. Sund og nærende kost giver dig energi til de daglige gøremål, fremmer sår- og knogleheling og styrker immunforsvaret, så risikoen for infektion reduceres.
Et stort alkoholforbrug forøger risikoen for komplikationer i forbindelse med operation. Hvis du drikker mere end de af Sundhedsstyrelsen anbefalede genstande om ugen (maksimalt 10 genstande på en uge og 4 genstande på en aften), vil vi anbefale dig at skære ned på dit forbrug til de anbefalede mængder inden du skal opereres.
Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til alkohol og operation her:
Er du ryger, anbefaler vi, at du helt stopper med at ryge i en periode fra 8 uger op til operationen og 8 uger efter, da det mindsker risikoen for komplikationer, i forbindelse med din operation. Komplikationerne kan være problemer med sårheling, og en øget risiko for infektion.
Se Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til rygning her:
1-4 uger før operationen bliver du inviteret til patientundervisning, her opfordrer vi dig til at tage pårørende med.
Dagen vil indeholde:
Information om indlæggelse, operation og genoptræning. Her møder du 8-10 andre patienter og pårørende, der også skal have foretaget en PAO operation. Informationen gives af læge, sygeplejerske og fysioterapeut.
Individuel samtale med sygeplejerske
Evt. supplerende røntgenundersøgelse
Selvom du kan komme hjem dagen efter operationen, har du brug for ro og hvile i en periode efter operationen. Vi anbefaler, at du sygemelder dig i en periode efter operationen, afhængigt af hvor belastende dit arbejde/ studie er.
Har du lettere arbejde - som for eksempel kontorarbejde/ skoleelev/ studerende anbefaler vi, at du sygemelder dig 2-3 uger.
Har du hårdt belastende fysisk arbejde - som for eksempel håndværker/pædagog/sygeplejerske anbefaler vi, at du sygemelder dig 3 måneder.
Har du administrativt arbejde og har mulighed for at arbejde hjemmefra i starten, skal du stadig huske at aflaste/hvile dig flere gange om dagen. Tag gerne flere små hvil om dagen, hvor du ligger dig ned.
Det er en god idé, at du inden operationen har købt medicin til dagene efter du kommer hjem.
Køb Paracetamol. Medicinen er receptpligtig ved køb af mere end 20 stk
Køb afføringsmedicin, vi anbefaler Toilax og Magnesia
Vi anbefaler, at du aftaler med din familie eller venner, at de kan køre dig til og fra sygehuset.
Køb ind til ugerne efter operationen. Det er en god idé at lave mad og fryse det ned, hvis du bor alene.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Når man bliver bedøvet, afslappes alle muskler. Hvis mavesækken ikke er tom, er der risiko for, at indholdet i maven løber op og kan forårsage en alvorlig lungebetændelse.
Mad og mælkeholdige produkter tømmer sig langsommere fra maven end tynde klare væsker, derfor er der længere tids faste for disse fødevarer.
Hvilken konsekvens?
Du kan blive alvorligt syg med indlæggelse til følge, hvis du ikke faster korrekt.
Du risikerer også, at få din operation aflyst.
Overlægen forklarer:
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Som udgangspunkt kan du tage den medicin, du plejer, sammen med lidt vand, indtil dit mødetidspunkt.
Noget medicin skal dog ikke tages før operation f.eks. medicin for sukkersyge og blodfortyndende medicin.
Hvis du skal holde pause med noget af din medicin, vil du blive informeret af kirurgen eller narkoselægen.
Du skal tage et bad hjemmefra om morgenen og vaske dig grundigt i sæbe uden parfume. Du skal tørre dig i et rent håndklæde og tage rent undertøj på.
Du skal ligeledes:
Fjerne make-up, neglelak, ALLE piercinger, smykker og lignende
Undgå at bruge creme/parfume
Inden du møder på operationsdagen, skal du have følgende med:
Vanlig medicin i original emballage
Behageligt løstsiddende tøj
Toiletsager
Fastsiddende sko med flad og skridsikker sål
Mobil, computer/ tablet
Når du møder, vil personalet hjælpe dig med de sidste forberedelser inden operationen. Du får operationstøj på, får målt temperatur, blodtryk og puls og eventuelle hår omkring operationsstedet fjernes.
Efter operationen indlægges du i Ortopædkirurgisk Sengeafsnit, hvor én pårørende har mulighed for at overnatte på samme stue som dig.
Om operationen
Formålet med operationen er at mindske smerterne samt at øge aktivitets-niveauet. I nogle tilfælde er det muligt helt at undgå slidgigt, og under alle omstændigheder kan man udskyde slidgigten.
På operationsgangen får du lagt et drop. Dette er et tyndt plastikrør, som lægges i en blodåre. Herigennem får du væske og medicin, og du bliver bedøvet som aftalt.
Herefter køres du ind på operationsstuen, hvor benet og hoften desinficeres med sprit. Under operationen ligger du på ryggen, og der sidder en narkosesygeplejerske ved siden af dig.
PAO-operation varer ca. 1 time og foretages gennem et ca. 7 cm langt snit i lysken. Hofteskålen løsnes fra bækkenet, roteres på plads, og holdes på plads af 2 eller 3 skruer. Herved opnås, at lårbenshovedet dækkes bedre af hofteskålen.
Operationssåret sys med indvendige sting, som er selvopløselige.
Som afslutning på operationen tages røntgenbilleder.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
En PAO operation er et tilbud til patienter, hvor der ikke er udviklet slidgigt i hofteleddet. Operationen er en ledbevarende operation i modsætning til indsættelse af en kunstig hofte.
Risici og bivirkninger
Der er under 1 % risiko for at få betændelse i såret efter operationen.
Operationen foregår på en operationsstue, hvor luften holdes specielt ren. Der gives forebyggende antibiotika under og efter operationen, i alt 4 gange i det første døgn.
Der er ca. 1 % risiko for årebetændelse, som kan medføre en blodprop i benet. Du får medicin for at forebygge blodpropper. Det er vigtigt, at du laver venepumpe øvelser og kommer ud af sengen på operationsdagen for at forebygge blodpropper.
Under operationen frilægges en tynd hudnerve, som giver følesans på den udvendige side af låret. Normalt kommer der træk på denne nerve, og de fleste patienter har efter operationen nedsat følesans på ydersiden af låret.
I de første uger efter operationen kan der desuden være prikkende/stikkende smerter på ydersiden af låret. Disse aftager efter kort tid (dage til uger). Følesansen vil ofte komme tilbage, men det kan vare op til 2 år. På længere sigt vil det vanligvis ikke give gener, selv hvis følesansen ikke vender helt tilbage.
Under operationen kommer man tæt på 2 store nerver, som forsyner muskulaturen til benet. Der er minimal risiko for beskadigelse af disse nerver, men det er normalt, at muskelkraften bliver påvirket i en periode efter operationen.
Under operationen er man tæt på de store kar i lysken, og der er en ganske lille risiko for beskadigelse af disse kar.
Blodtabet under operationen er gennemsnitligt 250 ml. Under operationen suges blodet op i en beholder, og hvis det bløder mere end 500 ml. gives det tilbage til dig via et drop i hånden.
I nogle tilfælde kan der være behov for yderligere blodtransfusion efter operationen. Bliver dette nødvendigt, vil du forinden drøfte situationen med en læge.
Blodet er screenet og gennemtestet, hvilket gør smitterisikoen minimal. Blodtransfusion er frivillig.
En lille gruppe vil opleve, at der kommer utilsigtede revner i knoglen og evt. træthedsbrud. Normalt forsinker det træningsforløbet efter operation, men i enkelte tilfælde har det være nødvendigt med senere operation.
Normalt generer de indoperede skruerne ikke fordi de sidder dybt i bækkenets knogler. Nogle kan dog mærke dem på hoftekammen. Omkring 1 ud af 10 får fjernet skruerne bagefter.
Efter operationen kan der i nogle tilfælde fortsat være gener fra hoften i form af smerter eller ”klik-lyde”. Generne er ofte lokaliseret til lyskeregionen.
Årsagen kan være, at ledlæben, som ofte er større end normalt hos patienter med hoftedysplasi, kommer i klemme i forbindelse med bevægelse af hoften. Det kan også være en indre springhofte, hvor senen fra hofte-bøjeren springer hen over hofteskålen. Begge dele vil typisk aftage i løbet af de første måneder efter operationen.
Såfremt klik-lydene fremkalder smerter og ikke går i sig selv efter 6-9 måneder, kan du bede din egen læge henvise dig til hoftesektoren, hvor lægen vil vurdere om der er behov for yderligere tiltag.
Efter operationen
Når operationen er overstået, køres du på opvågningsstuen, hvor du bliver overvåget i 1-2 timer. Her vil sygeplejersken holde øje med din vejrtrækning, dit blodtryk, om du får smerter eller kvalme, og om alt går, som det forventes. En del patienter får tømt blæren i opvågningsstuen for at undgå en overfyldt blære.
Efter operationen indlægges du i Afdeling for Ortopædkirurgi, hvor én pårørende har mulighed for at overnatte på samme stue som dig.
Efter operationen kontrolleres din blodprocent.
Har du udtalte symptomer på lav blodprocent så som træthed, svimmelhed og kvalme kan vi eventuelt tilbyde dig blodtransfusion.
Så vidt det er muligt, vil du efter operationen blive tilset af den læge, som har opereret dig. Skulle der blive behov for ekstra stuegang, vil plejepersonalet arrangere det.
Albuestokke
Du må belaste det opererede ben med 30 kg, og skal derfor bruge albuestokke. Belastning fremmer knoglehelingen og medvirker til at bevare muskelstyrken.
Er du under 40 år gammel, skal du bruge stokkene minimum 6 uger
Er du over 40 år gammel, skal du bruge dem minimum 8 uger
Efter de 6-8 uger må du gradvist øge belastningen på det opererede ben, indtil du kan gå uden smerter og uden at halte. Du skal bruge begge albuestokke
Du må bevæge hoften frit
Når du går, skal begge albuestokke følge det opererede ben, og du skal forsøge at gå så naturligt som muligt
Hvilestillinger
Der skal ikke tages specielle hensyn til din hofte, når du ligger og slapper af. Dvs. du må placere hoften, så du ligger bedst muligt. Du må gerne ligge på den opererede side, men det kan føles ubehageligt umiddelbart efter operationen.
Hvis du har svært ved at finde ro, kan du forsøge at:
Placere en pude under knæene, når du ligger på ryggen
Placere en pude mellem knæene, når du ligger på siden
Ligge på maven
Gang på trapper
Når du går op ad trappen, skal du træde op med det ikke-opererede ben først
Når du går ned ad trappen, skal du træde ned med det opererede ben først
Du skal tage ét trin ad gangen, og albuestokkene skal følge det opererede ben
For at opnå bedst mulig gangfunktion og forebygge komplikationer vil du allerede den første eftermiddag eller aften efter operationen komme ud af sengen og gå en tur på stuen med hjælp fra personalet.
Det er normalt at have smerter og muskelømhed efter en hofteoperation. Alle har brug for smertestillende medicin. Det er en forudsætning, at du er godt smertedækket, så du bl.a. kan træne og klare almindelige funktioner som toiletbesøg, bad og påklædning.
Til at vurdere smerterne benytter vi en smerteskala, hvor du bliver bedt om at vurdere, hvor ondt du har på en skala fra 0 – 10. 0 er ingen smerte og 10 er den værst tænkelige smerte. Vi anvender smerteskalaen til at vurdere effekten af smertebehandlingen for at kunne hjælpe dig bedst muligt. Tallet bør maksimalt være 3 i hvile og maksimalt 5 i aktivitet. Hvis du har mere ondt, bør du tage mere smertestillende medicin.
Efter operationen vil du få Paracetamol og gigtmedicin, som skal tages på faste tidspunkter.
Herudover kan der være behov for at tage Morfin, som er stærk smertestillende medicin. Morfin kan tages ved smertegennembrud eller forebyggende før aktiviteter og træning. Hvis du har behov for Morfin efter udskrivelsen, vil lægen bestille medicinen, som du kan hente på apoteket.
En anden måde at lindre smerter på, er at lægge en ispose på hoften 20 minutter nogle gange om dagen. Husk, at isposen ikke må ligge direkte på huden.
Det er normalt, at maven går i stå efter operationen. Det sker bl.a. fordi smertestillende tabletter virker stoppende på tarmens funktion. For at forebygge forstoppelse er det vigtigt at spise en fiberrig kost, drikke rigeligt, og evt. tage et afføringsmiddel.
Under indlæggelsen og efter udskrivelsen har du behov for proteiner, som er kroppens byggesten, og bruges til genopbygning af muskler, til sårheling, til at få blodprocenten op og til at styrke immunforsvaret. Spiser du en optimal kost, er du bedre rustet til at klare behandlingen og risikoen for komplikationer mindskes. Proteiner findes i f.eks. kød, æg, fisk, fjerkræ, ost, mælkeprodukter, bønner, broccoli, rosenkål og grønkål.
Du vil blive udskrevet dagen efter operationen ca. kl. 12, hvor vi forventer, at du kan:
Komme i og ud af sengen
Gå sikkert med 2 albuestokke og klare trappegang ved behov
Udføre øvelserne fra øvelsesprogrammet
Klare bad og påklædning
Før udskrivelsen tilbyder en sygeplejerske en samtale med dig og dine pårørende, hvor vi tager udgangspunkt i, hvordan du skal klare dig hjemme i perioden efter udskrivelsen.
Genoptræning
Det er vigtigt, at du kommer i gang med genoptræningen efter operationen i din hofte.
Via nedenstående vejledning vil du få information om hvad du skal være opmærksom på i efterforløbet samt guide til øvelser, som du skal opstarte efter operationen.
Vejledningens webadresse er www.hoftedysplasi-ov.auh.dk
Når du kommer hjem
De fleste oplever den første tid efter operationen, som en tid, hvor næsten alt drejer sig om den nyopererede hofte. Du må forvente at være træt og have smerter fra hoften. Det er helt normalt.
De daglige gøremål vil tage længere tid og være mere besværlige, men da det er en del af din genoptræning, kan du med fordel udføre alt, hvad du er i stand til.
Du skal tage smertestillende medicin, som angivet på din medicinliste. Du skal forvente at have smerter efter operationen.
Smerter efter en operation opleves forskelligt, og du vil opleve at have smerter fra muskler, ledbånd og fra blodansamlingen, dette er forventeligt. Smerterne vil typisk være lokaliseret til operationssåret og til hofteregionen og kan i nogle tilfælde vare i flere måneder. Du får udleveret en individuel smerteplan, som bliver gennemgået inden udskrivelsen, og som du skal følge. Her vil også fremgå, hvordan du skal udtrappe af den smertestillende medicin.
Det er vigtigt, at forbruget af smertestillende medicin holdes på et lavt niveau af hensyn til bivirkninger.
Fortsæt med smertestillende medicin, så du kan følge optræningsprogrammet og sove nogenlunde om natten.
Brug af afkøling/ ispose kan mindske smerterne. Læg et stykke stof mellem isposen og huden. Brug isposen i højst 20 minutter af gangen og med mindst 2 timers mellemrum.
Hvis du oplever, at smertebehandlingen ikke er tilfredsstillende er du velkommen til at kontakte os.
Kontakt din praktiserende læge, hvis du får behov for mere smertestillende medicin end det som du får på recept ved udskrivelsen.
En af bivirkningerne ved morfin-behandling kan være forstoppelse. I den periode, hvor du har behov for morfin-præparater, anbefales det, at du anvender afføringsmiddel. Hvilke præparater og hvor ofte du skal tage medicinen fremgår af medicinlisten.
Når du trapper ned i smertestillende medicin, skal du evt. tage mindre afføringsmedicin.
Husk samtidig, at du hver dag skal drikke ca. 2 liter væske, spise fiberrigt og bevæge så meget som smerterne tillader dig.
Operationssåret er syet med indvendige selvopløselige sting.
Det er yderst sjældent, at det væsker fra operationssårret, efter du er blevet udskrevet. Du skal kun skifte plaster, hvis plastret er mere end 75% fyldt eller ikke slutter tæt til huden. Der må gerne være en pletter på plastret.
Plastret du har på ved udskrivelsen kan du lade sidde 9 dage efter operationen, hvorefter du kan fjerne det og erstatte det med "englehud".
For at opnå et kosmetisk pænt ar anbefaler vi, at du bruger ”englehud” over såret i månederne efter operationen og undgår sollys direkte på arret.
Plastret du har på ved udskrivelsen er vandtæt, og du må gerne gå i brusebad, men vi fraråder karbad og svømmebassin frem til såret er helet.
I forbindelse med udskrivelse udleveres et ekstra plaster. Ved behov for flere, kan de købes på apoteket.
Skulle der mod forventning være sivning fra operationssåret efter 7 dage vil vi bede dig ringe til Klinik for Ortopædkirurgi.
Du skal ringe, hvis du får feber, hvis sårområdet bliver tiltagende rødt, varmt og hævet og med dunkende smerter. Dette kan være tegn på betændelse og skal derfor vurderes.
I handleguiden kan du se, hvad du skal gøre ved evt. symptomer du oplever efter operationen.
I Hoftesektoren forskes der i at udvikle og forbedre behandlingen for kommende patienter. Du kan blive spurgt, om du er interesseret i at deltage i en af de videnskabelige undersøgelser. Undersøgelserne udføres altid under kontrollerede forhold og efter gældende regler, og du har altid ret til at sige nej uden at begrunde det, og uden at det får indflydelse på afdelingens eller personalets forhold til dig.
Vi håber, at du vil deltage i en spørgeskemaundersøgelse, som er meget vigtig information for forskning. Det foregår elektronisk, og du modtager et link via din e-mail.
Hvis du er elev og på grund af sygdom, operation eller skade har behov for transport til og fra skole, skal skolen sørge for at arrangere denne transport. Transporten omfatter kun kørsel mellem skole og hjem og er gratis.
Følgende skoler og uddannelser er omfattet af ordningen:
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.