Enkelte kvinder oplever at blive gravide uden for livmoderen (normalt i æggelederen). Læs om operationen og den kontrol og opfølgning, der eventuelt kan blive behov for.
Forbered dig til operationen
Normalt sætter et befrugtet æg sig fast i livmoderen og vokser videre der. I cirka én ud af 100 graviditeter sætter ægget sig i stedet fast uden for livmoderen, oftest i en af æggelederne. Ægget kan vokse i æggelederen i et par uger, men herefter er der ikke plads nok. Så bliver æggelederen udspilet og spændt. Du mærker det som smerter i underlivet, ofte i den ene side. Du kan samtidig have lidt blødning fra skeden, men oftest mindre end ved en menstruation.
Hvis graviditeten forsætter med at vokse, kan din æggeleder gå i stykker. Det kan give blødning inde i bughulen. Så tager smerterne til og breder sig i underlivet, og du kan blive utilpas og evt. besvime.
Almindelige symptomer på graviditet som kvalme og brystspænding er oftest svagere end ved en normal graviditet. En graviditet uden for livmoderen fortsætter ikke så længe, at et barn bliver levedygtigt.
Du må ikke selv køre hjem, den dag du er opereret. Dette skyldes bedøvelse og medicin, der påvirker din reaktionsevne.
Om operationen
Vi opererer dig ved at lave et lille snit i navlen og 3 snit nedadtil på maven (i trussekanten). Vi fører et tyndt kikkertrør og instrumenter ind i din bughule via disse snit. Vi fjerner graviditetsvævet, der oftest sidder i den ene æggeleder. Vi anbefaler oftest at fjerne hele æggelederen.
Indgrebet varer omkring 45 min.
Risici og bivirkninger
Der kan være en lille risiko for blødning, skade på naboorganer eller betændelse i bughule eller operationssår.
I enkelte tilfælde kan det blive nødvendigt at ændre fra kikkert til åben operation, hvilket gør, du vil få et lidt større ar. Årsag til ændringen kan være uventet blødning under indgrebet.
Efter operationen
Vi orienterer dig om operationen, når du er vågen, og inden du tager hjem (ambulant operation). Skal du indlægges efter operationen, gentager vi informationen næste dag. Dine pårørende er her velkomne til at deltage i samtalen.
Vi aftaler med dig, hvordan du får svar på eventuelle prøver.
Vi lægger en plan for din medicin og smertebehandling. Det er vigtigt, at du er er smertedækket, så du hurtigt kan komme i gang med at bevæge dig efter operationen.
Du må spise og drikke lige efter operationen.
Hvis du er generet af kvalme, kan du få medicin mod det. Forsøg evt. med små måltider.
Som nyopereret får du smertestillende medicin og bevæger dig mindre, end du plejer. Begge dele kan føre til forstoppelse, som kan være meget generende.
Drik rigeligt og bevæg dig. Det kan desuden være nødvendigt at spise svesker eller købe håndkøbsmidler som Magnesia, HUSK, Movicol (Gangiden) eller Laktulose.
Kan du ikke holde maven i gang med ovenstående behandling, anbefaler vi, at du tager tbl Bisacodyl (Perilax, Dulcolax, Toilax) a 5 mg 1-2 tbl. dgl.
Det er vigtigt, at du kommer op og bevæger dig så hurtigt som muligt, helst lige efter operationen for at undgå komplikationer. Komplikationer som lungebetændelse og blodpropper i ben eller lunger.
Når du kommer hjem
Du får at vide, hvornår du skal have fjernet evt. tråde eller clips og hvor (Klinik for Kvindesygdomme eller hos egen læge).
Du kan bløde i op til 5-6 uger efter operationen.
Så længe du bløder, gælder generelt
tag brusebad og undgå kar- eller havbad
gå ikke i svømmehal.
brug hygiejnebind og ikke tampon
Kontakt os eller søg læge, hvis du bløder kraftigere fra skeden end svarende til en normal menstruation.
Kontakt altid læge, hvis du får
feber (temperatur over 38,5 grader)
ildelugtende udflåd
problemer med at tømme din blære
meget kraftige smerter i underlivet
symptomer fra dit sår: øget rødme, varme, hævelse, ildelugt, siven af sårvæske etc.
Du føler dig måske lidt mere træt end vanligt. Det er helt normalt. Spis sundt og få godt med væske. Bevæg dig. Tag små hvilepauser og lad andre om det praktiske, hvis du har mulighed for dette.
Brug englehud (Micropore-plaster på langs af arret i op til 3 måneder). Det giver et pænere ar (du kan sagtens bade med plastret). Du kan have brændende fornemmelser/føleforstyrrelser i arret i op til 3-6 måneder efter operationen. Det er helt normalt.
Beskyt dit ar med solcreme faktor 50 op til 1 år efter operationen, da ny hud er meget følsom for sol.
Videre forløb
Hvis vi har fjernet din graviditet uden for livmoderen, men ikke selve det organ, hvor graviditeten har siddet (oftest din æggeleder), vil der ofte være en smule moderkagevæv tilbage, som ikke kan ses. Dette væv går til grunde af sig selv i 90% af alle tilfælde.
Men for at kontrollere at det sker, holder vi øje med, at dit graviditetshormon falder, som det skal. Du får taget blodprøver 1-2 gange om ugen i 2-4 uger.
Går vævet ikke til grunde, drøfter vi behandling med dig. Mulighederne er medicin, der får vævet til at gå til grunde eller en ny operation, hvor vi fjerner æggelederen.
Vi anbefaler en sygemelding på 1 uge, når du har fået lavet en kikkertoperation. Er der behov for yderligere sygemelding, drøfter vi det med dig inden udskrivelsen.
Du kan forsøge at blive gravid igen, når du ønsker det.
Du får din første menstruation 4-6 uger efter operationen. Vær opmærksom på, at du godt kan blive gravid inden da.
Mere information
Få et overblik over, hvad der sker, fra du bliver henvist, til du har afsluttet din behandling på www.kvindesygdomme.auh.dk.
Du kan få adgang til afdelingens app: Emento vedr. Endometriose.
Læs om sygdom, behandling, patientforeninger m.m.
Lær os at kende (afdeling, sikkerhed, forskning, uddannelse).
Send os en god idé eller stil os et spørgsmål.
Kontakt
Spørgsmål i forbindelse med evt. indlæggelse
Afsnit for Kvindesygdomme
Kvindesygdomme og Fødsler, AUH
Tlf. 7845 3701 (svarer hele døgnet)
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/789252
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.