Der kan være flere grunde til at overveje ophør med Prolia-behandling. Den mest almindelige årsag er, at behandlingen har haft en god effekt, og knoglemineralindholdet (DXA) er steget til osteopeni eller normale værdier. Risikoen for knoglebrud er derfor mindsket markant. Fordele og ulemper ved ophør af behandling med Prolia vil blive gennemgået, inden det besluttes, om Prolia-behandling skal ophøre.
Når man stopper behandling med Prolia, kommer der en øget aktivering af de knoglenedbrydende celler, som betyder et øget knogletab. Behandling med Zoledronsyre vil mindske denne nedbrydning. Det er forskelligt, hvor mange gange man har behov for Zoledronsyre, før man helt kan pausere medicinen. Dette vurderer vi løbende ud fra blodprøver.
Zoledronsyre behandling opstartes 6 måneder efter din sidste Prolia-behandling.
For at vurdere om du har brug for yderligere behandling, skal du have taget blodprøver 3 og 6 måneder efter opstart. Tolv måneder efter opstart tilbydes du DXA-scanning og lægesamtale forudgået af blodprøver. Der vil blive taget stilling til den videre plan.
Forbered dig til behandlingen
Det er vigtigt, du er fastende 10 timer før blodprøvetagningen, men du må gerne drikke vand. Blodprøverne skal tages senest kl. 10.00.
Når vi har svar på prøverne, vil du blive kontaktet, og vi aftaler tid til evt. ny Zoledronsyre-behandling.
Det være nødvendigt at udskyde din behandling, hvis:
du har for lavt indhold af kalk eller D-vitamin i blodet.
eller du har svært nedsat nyrefunktion.
Om behandlingen
Det har ingen virkning på andre organer, når det er optaget i knoglerne.
Infusionen tager ca. 30 minutter. Efterfølgende skal du blive på afdelingen i 30 minutter
Både før og efter infusionen skal du drikke rigeligt.
Risici og bivirkninger
Disse bivirkninger aftager som regel efter få dage. Hos patienter, der har været i behandling med Prolia forud for behandling med Zoledronsyre, er disse bivirkninger hos nogle patienter kraftigere og af længere varighed – op til en uge.
Hvis du oplever ovenstående bivirkninger, kan du evt. tage tablet panodil 1 gram højest 4 gange i døgnet.
Ved efterfølgende infusioner er disse bivirkninger ikke så hyppigt forekommende.
Kæbeosteonekrose (forlænget helingstid efter tandudtrækning eller efter operation i mundhulen) og atypiske brud på lårbenet.
Disse bivirkninger ses både ved langtidsbehandling med Prolia og Zoledronsyre og er en af grundene til, at behandlingspause overvejes hos patienter, hvor den fremtidige risiko for knoglebrud vurderes at være lav. Det vil sige, at knoglemineralindhold i osteopeni eller normalområdet og ingen knoglebrud indenfor de seneste 5 år.
Du bør ikke få Zoledronsyre, hvis du er allergisk overfor Zoledronsyre eller andre bisfosfonater
Du kan læse om øvrige mulige bivirkninger i indlægssedlen
Vær opmærksom på
Vi anbefaler normalt 1-2 kalktabletter med D-vitamin dagligt, afhængig af hvor meget kalk du får gennem din kost.
Tal med lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl om, hvor meget tilskud du skal have.
Vær opmærksom på, at kalktabletter ikke må indtages sammen med jerntilskud
Ring afbud, hvis du ikke kan møde til behandlingen
Kontakt
Klinik for Hormon- og Knoglesygdomme
Telefon
7845 5470
Telefontider for klinikken
Er du i forløb hos os og har spørgsmål, som ikke kan vente til din næste kontrol, er du altid velkommen til at ringe til os.
Telefonen er åben til en specialespecifik sygeplejerske eller sekretær på alle hverdage mellem kl. 11.00 - 12.30. Det er derfor bedst at ringe i det tidsrum.
Har du presserende behov for kontakt uden for dette tidsrum, kan du på samme telefonnummer tale med en sekretær frem til klokken 15 på hverdage.
Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1434932
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.