Blodpropper kan pludselig lukke for blodets passage i forkalkede blodkar eller kunstige årer. Er tillukningen opstået inden for de seneste 14 dage, kan det være en mulighed at opløse blodpropperne ved hjælp af medicin (trombolyse-behandling). Når medicinen har opløst blodpropperne, kan lægen som regel se, hvorfor de opstod, og behandle med ballonudvidelse (PTA) eller i sjældnere tilfælde en operation.
Blodkarrene skal røntgenundersøges med kontraststof, inden trombolyse-behandlingen kan begynde. Røntgenundersøgelsen foregår i lokalbedøvelse på afdelingen Røntgen og Skanning. Lægen indfører en tynd plastikslange (et kateter) i pulsåren gennem et lille snit i den ene lyske. Hvis lægen vurderer, at blodproppen kan opløses med medicin, føres et særligt kateter frem til den tillukkede del af blodkarret. Det sker gennem det først anlagte kateter.
Efter røntgenundersøgelsen bliver du kørt til Forberedelse og Opvågningsafsnittet. Her bliver kateteret sluttet til en pumpe, der med regelmæssige intervaller giver en dosis af den medicin, der skal opløse blodproppen. Behandlingen varer cirka et døgn, hvor du skal overvåges i Forberedelse og Opvågningsafsnittet.
Herefter skal du til en ny røntgenundersøgelse. Kontraststoffet indsprøjtes gennem det sidst anlagte kateter. Er tillukningen opstået på grund af en forsnævring i pulsåren, kan lægen formentlig behandle forsnævringen med det samme med en ballonudvidelse (PTA).
Det kan blive nødvendigt at fortsætte trombolyse-behandlingen i endnu et døgn eller to. Hvis det er tilfældet, skal du røntgenundersøges igen efter 24 timers behandling.
Vær opmærksom på
Kost
Det er vigtigt, at du spiser en sund, varieret og proteinrig kost før og efter operationen, så dit sår kan hele bedst.
Følg gerne de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Spis mad med fuldkorn
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Sluk tørsten i vand
Rygning
Rygning kan give komplikationer efter operationen, fx at såret heler dårligere, større risiko for betændelse eller hjerte- og lungeproblemer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ikke ryger 6 uger før og 4 uger efter operation. Hvis dette ikke er muligt, er enhver nedskæring i tobakken gavnlig for dit helbred.
Stopper du med at ryge, får du et betydeligt bedre helbred og styrker din sundhed. Selv om du har været ryger i mange år, har rygestop en positiv indvirkning på din sundhed.
Alkohol
Hvis dit alkoholforbrug er større end sundhedsstyrelsens anbefalinger, har du større risiko for komplikationer som for eksempel lungeproblemer, betændelse og dårlig sårheling.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at voksne over 18 år højst drikker 10 genstande om ugen og højst 4 genstande på samme dag.
Motion
Dyrk motion eller bevæg dig i det omfang, du kan, fx gåture eller cykling.
Få hjælp af din egen læge eller et lokalt sundhedstilbud
Vi kan henvise dig til et sundhedstilbud i din kommune. Du kan også tale med din egen læge eller selv henvende dig i dit lokale sundhedshus.
Du kan læse mere om din kommunes sundhedstilbud på www.sundhed.dk under "Sundhedstilbud".
Forbered dig til behandlingen
Det kan være svært at forberede sig på denne indlæggelse, da den typisk foregår akut og altså derfor ikke er planlagt på forhånd.
Når du bliver indlagt, taler du med en sygeplejerske, som informerer dig om det forventede indlæggelsesforløb. Ligeledes spørger hun ind til din habituelle tilstand og om der er noget, vi skal være særligt opmærksomme på.
Du taler med en karkirurg, som kan informere dig om den forestående behandling med opløsning af blodprop.
Forud for operationen skal du have taget nogle blodprøver. En karkirurg kigger disse igennem før operationen.
Narkoselægen vil gerne se, hvordan dit hjerte slår forud for bedøvelsen. Derfor tager vi et hjertekardiogram (EKG).
Du skal medbringe din egen medicin samt en medicinoversigt
For at forebygge infektion skal du have fjernet hår det sted på kroppen, hvor du skal opereres. Det gør du med en barbermaskine, som du kan låne i sengeafdelingen. Du må endelig ikke bruge en barberskraber pga. risikoen for at lave rifter i huden.
Om behandlingen
Du skal ligge i sengen i yderligere 2 timer efter, at behandlingen er afsluttet, og kateteret i lysken er fjernet.
Herefter bliver du kørt til Karkirurgisk Afsnit til fortsat observation, pleje og behandling.
Hvis du er blevet behandlet med en ballonudvidelse, kan du udskrives dagen efter.
Hvis du skal opereres for blodproppen, afhænger udskrivningstidspunktet af operationens art. Det vil typisk være tre-fem dage efter operationen.
Hvis røntgenundersøgelserne ikke har kunnet afsløre årsagen til blodproppen, kan du blive udskrevet dagen efter behandlingen. Vi vil planlægge en medicinsk behandlingsplan, samt opfølgning.
Når du kommer hjem
Hvis du oplever feber efter udskrivelsen, skal du søge egen læge.
Hvis du oplever, at det begynder at sive meget fra såret, skal du søge egen læge.
Hvis du oplever gener fra såret i form af rødme, varme, hævelse, ømhed eller pudsdannelse skal du søge egen læge.
Hvis ovenstående opleves indenfor det først døgn efter udskrivelsen, er du velkommen til at kontakte Karkirurgisk Afsnit.
10-12 dage efter operationen skal du have fjernet clips eller tråde.
Du kan få fjernet disse hos egen læge eller evt. ved en hjemmesygeplejerske, hvis der i forvejen kommer en sådan i hjemmet.
Hvis du er clipset med agraffer, giver vi dig en tang med hjem, som kan benyttes til at fjerne disse.
Vi fraråder, at du tager karbade og går i svømmehal de første 14 dage efter operationen, da det giver stor risiko for infektion i sårene. Du må dog gerne gå i brusebad allerede efter det første døgn efter operationen.
Videre forløb
Når du bliver udskrevet, skal du selv sørge for at få kroppen i gang igen. Kun hvis det under indlæggelsen bliver vurderet, at du får brug for en genoptræningsplan, vil du blive henvist til kommunal genoptræning.
Du vil blive ringet op af en sygeplejerske ca. 3 mdr. efter operationen. Er alt godt, bliver du derefter afsluttet. Såfremt der er problemer i forhold til operationen, kan sygeplejersken efterfølgende få booket en tid hos en læge i karklinikken.
Kontakt
Kontakt
Plejepersonalet
Karkirurgisk Afsnit
Tlf. 78453101 eller 78453108
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/781470
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.