Når du er udskrevet fra hospitalet, efter at du har haft en hjernehindeblødning, kan der godt opstå spørgsmål. I denne vejledning finder du svar på mange af de spørgsmål, der kan melde sig i tiden efter din indlæggelse.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Det er normalt at have hovedpine i en længere periode efter en hjernehindeblødning. Ved udskrivelsen vil du blive vejledt i, hvilken smertestillende medicin du kan tage og du vil ved behov få en recept med hjem.
Hovedpinen vil gradvist aftage, og du vil have mindre brug for smertestillende. Håndtering af smertestillende medicin efter udskrivelsen skal du tale med din egen læge om.
Du kan selv hjælpe ved at huske at hvile, når du har brug for det, og undgå at koncentrere dig for længe af gangen, fx TV og læsning samt brug af computer og telefon.
Afspændingsøvelser af nakkemuskulaturen kan virke lindrende på din hovedpine.
Det er vigtigt, at du hurtigst muligt efter udskrivelsen begynder med let motion som fx en gåtur. Dette for at lindre spændinger i nakkemuskulaturen og øge dit almene velbefindende.
Når du kommer hjem kan du opleve lettere hukommelses- og/eller koncentrationsbesvær eller problemer med at orientere dig.
Du kan ligeledes opleve at det er vanskeligt at få dagligdagen til at hænge sammen. Ting som du kunne før din hjernehindeblødning kan være sværere eller kan tage længere tid end normalt.
Ligeledes kan du eller dine pårørende opleve, at din personlighed er ændret. Det kan vise sig som fx manglende initiativ, at du er mindre kritisk ifht. dine handlinger, har en lavere tærskel for irritation eller har ændret adfærd.
Vær opmærksom på sådanne problemstillinger og tal med dine pårørende omkring dette. Ved behov kan du også tale med din egen læge omkring disse problemer.
Hvis der er vedvarende problemer gennem flere måneder, kan det være nødvendigt med en vurdering af fx en ergoterapeut. Hjerneskadekoordinatoren i din hjemkommune kan hjælpe med at skabe denne kontakt. Kontakt derfor hjerneskadekoordinatoren i din kommune ved behov.
Når du har været indlagt og har fået smertestillende medicin, kan du opleve at din mave går i stå og du bliver forstoppet. Det kan skyldes den smertestillende medicin og at du ikke bevæger dig så meget som du er vant til. Hvis dette har været aktuelt for dig, er der under indlæggelsen opstartet afføringsmedicin, og du er ved udskrivelse vejledt i brugen af dette.
De fleste har brug for at fortsætte med afføringsmedicinen så længe de får stærkt smertestillende medicin.
Hvad kan du selv gøre?
Drik gerne 1½-2 liter væske hver dag for at blødgøre tarmindholdet.
Spis regelmæssigt! Gerne små hyppige måltider og kost med et højt fiberindhold som fx groft brød, grøntsager, frugt, figner, rosiner, svesker, sveskejuice. Fibre giver tarmen noget at arbejde med og de suger væske til sig.
Tyg maden grundigt, så den bliver lettere at fordøje.
Spis og drik syrnede mælkeprodukter.
Regelmæssige toiletvaner. Gå på toilettet, når trangen opstår. Undlad at udsætte, da det kan få afføringsrefleksen til at forsvinde resten af døgnet. Tag god tid og ro ved toiletbesøg og sørg for at sidde godt på toilettet.
Dyrk motion i det omfang det er muligt efter lægens/fysioterapeutens anbefalinger. Motion og bevægelse stimulerer og aktiverer tarmens bevægelser, så maden sendes videre i tarmen. En daglig gåtur, en tur på cykel eller let gymnastik kan virke gavnligt.
Anvend varmepude på maven.
Lokalbedøvende salve til revner ved endetarmen eller hæmoridesalve/ stikpiller ved hæmorider.
Tarmstimulerende massage: Massér med flad hånd i en cirkel fra højre lyske op mod maven, tværs over maven og ned mod venstre lyske.
Opstår der problemer med forstoppelse efter udskrivelsen, skal du kontakte din egen læge mph. vejledning og råd.
Det er normalt at opleve træthed og et øget behov for hvil gennem dagen. Det er vigtigt, at du tillader dig selv at få de hvil, du har brug for.
Trætheden vil over tid aftage. Det er meget individuelt hvor lang tid der går, før du føler dig som før du fik hjernehindeblødningen, men det kan godt tage lang tid, flere måneder.
Du kan læse mere om det, vi kalder hjernetræthed på Hjerneskadeforeningens hjemmeside hjerneskadet.dk
Dit aktivitetsniveau skal passe til, hvordan du har det. Vær opmærksom på at skabe en dagsrytme med plads til både aktivitet og de hvilepauser, du har brug for.
Du kan gradvist genoptage aktiviteter, som sport, daglige gøremål og sociale arrangementer i takt med at du får det bedre.
Genoptræning
Under din indlæggelse på Hjerne- og Rygkirurgisk sengeafsnit er du blevet tilset af en fysioterapeut samt en ergoterapeut. De vil udarbejde en genoptræningsplan til dig såfremt der er behov for dette. Du vil blive kontaktet af din kommune efter din udskrivelse, hvis du skal have genoptræning.
Hjerneskadekoordinator
Efter din udskrivelse kan du kontakte din kommunes Hjerneskadekoordinator for råd og vejledning. Du kan læse mere om hvad Hjerneskadekoordinatoren kan hjælpe dig med på din kommunes hjemmeside. Her finder du også Hjerneskadekoordinatorens kontaktoplysninger.
Vi anbefaler altid et totalt rygestop efter en hjernehindeblødning.
Alkohol kan du nyde efter sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Dit blodtryk kan i en periode efter blødningen være forhøjet. Du er måske også under indlæggelsen opstartet i noget blodtryksnedsættende medicin.
Du skal kontakte din egen læge mhp. at få tjekket blodtrykket efter udskrivelsen idet din egen læge er ansvarlig for kontrol og evt. regulering af din blodtryksbehandling efter udskrivelsen.
Du har under indlæggelsen fået behandling med tablet Nimotop hver 4. time. Dette skal du i alt have i 21 dage efter blødningen, hvis ikke andet aftales med kirurgen.
Du vil få Nimotop til hele perioden udleveret på sengeafsnittet inden udskrivelsen.
Du skal stoppe med at tage Nimotop den ___-___-___ kl. ______
Du har kørselsforbud, når du udskrives fra sygehuset. Du skal tage kontakt til din egen læge efter udskrivelsen fra hospitalet. Han vil beslutte, hvornår du ikke har kørselsforbud længere.
Vi anbefaler sygemelding i 1-3 måneder afhængig af din fysiske tilstand. Dette aftales individuelt med lægen inden din udskrivelse.
Egen læge kan hjælpe dig, hvis din sygemelding skal forlænges.
Forsikringsselskaber og nogle pensionskasser dækker visse kritiske sygdomme. Hos nogle forsikringsselskaber indgår hjernehindeblødning som en kritisk sygdom, alt efter sværhedsgraden.
Vi anbefaler, at du undersøger om dit forsikringsselskab dækker din sygdom.
Vi fraråder udenlandsrejse i 4 uger efter din blødning og eventuelle behandling.
Du må rejse med fly, når du fysisk føler dig i stand til det.
Det er vigtigt at du kontakter dit forsikringsselskab forinden en rejse, for at sikre dig, at du efter din hjernehindeblødning, fortsat er forsikret på samme vilkår.
Det kan blive nødvendigt for dig at få psykolog hjælp for at bearbejde hændelsen. Du kan gennem egen læge få en henvisning.
Du kan via Hjerneskadeforeningen få viden, telefonisk rådgivning og støtte. Se Hjerneskadeforeningens hjemmeside hjerneskadet.dk
Vejledning/skema
Ikke udleveret
Udleveret
Forebyggelse af forstoppelse
Medicin skema inkl. smerteplan og evt. blodfortyndende medicin
Genoptræningsplan v. fysioterapeut
Ikke nødvendig:
Sendt elektronisk:
Genoptræningsplan v. ergoterapeut
Ikke nødvendig:
Sendt elektronisk:
Nimotop
Andre aftaler ved udskrivelsen:
Videre forløb
Ca. 3 måneder efter din behandling, hvor udposningen på blodåren blev lukket med coils- og stent, vil du blive ringet op af sygeplejersken fra det vaskulære team. I samtalen vil sygeplejersken spørge ind til og følge op på, hvordan du har det.
Ca. 9 måneder efter din behandling vil du blive indkaldt til en ny a-grafi. Vi foretager a-grafien for at kontrollere, om udposningen på dit blodkar fortsat er helt lukket.
Når vi har resultatet af a-grafien tager vi stilling til, om der er behov for yderligere kontrol i dit tilfælde.
Ca. 3 måneder efter din operation, hvor udposningen på blodåren blev lukket med clips, vil du blive indkaldt til en samtale i Hjerne- og Rygkirurgisk klinik.
I klinikken vil du blive set af en neurokirurg fra vaskulær team.
Vi anbefaler, at du tager en pårørende med til denne samtale samt overvejer om du har spørgsmål til neurokirurgen. Skriv evt. dine spørgsmål ned, så du husker at få dem alle stillet.
Du har haft en hjernehindeblødning, hvor der ikke er fundet og behandlet en blødningskilde (en såkaldt peri-mesencephal blødning).
Ved udskrivelsen fra Hjerne- og Rygkirurgisk Sengeafsnit bliver du afsluttet, idet neurokirurgisk kontrol ikke er nødvendig.
Du skal henvende dig hos din egen læge, hvis du har spørgsmål efter udskrivelsen.
Kontakt
Kontaktoplysninger til Hjerne- og Rygkirurgi
Spørgsmål til patientansvarlig læge, ændring af tid eller svar på undersøgelse
Kontakt sekretæren i teamet for blødninger og karsygdomme.
Telefon
78 45 44 10 (tast 1)
Telefontid
Mandag, tirsdag og torsdag kl. 8-15
Onsdag kl. 9-15
Fredag kl. 8-14
Spørgsmål til medicin, sårpleje eller lignende
Kontakt sygeplejersken i Hjerne- og Rygkirurgisk Klinik.
Telefon
78 45 44 10 (tast 2)
Telefontid
Alle hverdage kl. 10-12
Sundhedsfaglige problemstillinger, som opstår udenfor åbningstid, og som ikke kan vente til den efterfølgende hverdag
Kontakt Hjerne- og Rygkirurgisk Sengeafsnit.
Telefon
78 45 44 60
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/788440
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.