Uhensigtsmæssig fodtøj kan hæmme den naturlige bevægelse af foden under gang, løb osv. Skosålen bør derfor være smidig, det vil sige, at sålen skal kunne bøjes i den forreste del.
Hvis hælkappen kan trykkes ned i sålen, er den i udgangspunktet for blød. En stiv hælkappe vil forhindre, at hælen tilter til siderne og vil hjælpe barnet til at styre foden bedre under gang og leg.
Det vil sige, den må ikke være vifteformet, da forfoden ellers kan skubbe sig for meget fra side til side.
Snørebånd er derfor at foretrække. Velcroremme kan også bruges, men vær opmærksom på, at velcro ofte bliver slap med tiden.
Generelt gælder det, at jo flere justeringsmuligheder skoen har, desto bedre støtter den. Vær derfor opmærksom på, at en gummi- eller termostøvle ikke er god at gå i over længere stræk eller hele dagen.
Især ikke til børn, der går usikkert eller har svage muskler.
Husk at barnet altid skal op at stå og lægge vægten på benet, når det prøver sko. Hvis det kan lade sig gøre, er det en god ide at tage sålen ud af skoen og se om omridset passer, når barnet står på den.
Mere information
En kort støvlemodel er at foretrække i den periode, hvor barnet øver sig i - eller lige har lært - at gå, da ankelleddet derved bliver støttet.
Til større børn med meget ”bløde” fodled eller tendens til at vrikke om på fødderne, kan en støvle, for eksempel en basketstøvle, være en god løsning til brug ved leg eller sport.
Sandaler bør også være forsynet med en stive hælkapper. Den forreste del af sandalen bør ikke være for åben, og forfod og tæer skal holdes indenfor sålens omrids. Det er godt, hvis den forreste del kan justeres, f.eks. med spænder.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapi 4
Telefon
7845 6740
Telefontid
Hverdage 08.00 - 14.00
Adresse
Palle Juul-Jensens Boulevard 123 8200 Aarhus N Indgang H6, Plan 1, H103
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.