Ballonbehandling af nyrekar (perkutan transluminal renal angioplastik)
Gå direkte til
Forbered dig til operationen
Formålet med at gennemføre ballonbehandling er at udvide en forsnævring på det kar, som fører blod til nyren (nyrearterien), så blodforsyningen til nyren bliver bedre, da det kan have betydning for blodtrykket og nyrefunktionen.
Du skal have blodfortyndende medicin i form af hjertemagnyl minimum 5 døgn før behandlingen. Anden blodfortyndende medicin skal som regel pauseres efter aftale med den ansvarlige læge.
Dagen efter indgrebet, vil der blive taget stilling til om noget af din medicin evt. skal pauseres.
På operationsdagen
Om operationen
Risici og bivirkninger
Efter operationen
Når du kommer hjem
Som adgangsvej anvendes de fleste gange pulsåren i lysken, men i nogle tilfælde er det nødvendigt at anvende pulsåren i overarmen. Ved indstik i pulsåren er der risiko for blødning, blodprop og infektion og ved indstik i overarmen er der desuden en lille risiko for nervepåvirkning, som kan påvirke førligheden af den pågældende arm.
Hos under 5% kan indstikket kompliceres med at karvæggen i pulsåren blive svag og derved udvider sig uhensigtsmæssigt. Det vil vise sig ved en spændt og smertende hævelse i din lyske eller overarm. Ved pludselig blødning eller voldsom hævelse skal du lægge dig ned og trykke ca. 2 cm over indstiksstedet i lysken eller overarmen og ringe 112.
Videre forløb
Ubehaget er i form af smerte ved bedøvelse i lyskeregionen eller på armen. Efter ballonbehandling kan der ses procedurerelaterede komplikationer ifa. karskade sv.t. indstikssted eller af selve nyrekarret samt transfusionskrævende blødning. I meget sjældne tilfælde kan der være blivende mén ifa. tab af nyrefunktion
Kontakt
Nyresygdomme Sengeafsnit
Ved tvivl kontakt Nyremedicinsk Sengeafsnit alle hverdage på
78 45 24 84
Telefonen er åben hele døgnet alle ugens dage. Vi opfordrer dog til, at du så vidt muligt ringer til os i dagtimerne mellem kl. 08.00- 15.00.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1514689
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.