Information til den pårørende til den indlagte patient på stroke sengeafsnit, AUH
Gå direkte til
Denne vejledning henvender sig til pårørende til patienter, der er indlagt på stroke sengeafsnit, AUH
Din rolle som pårørende
Det kan være svært at forlade den indlagte, da man som pårørende er bange for en ændring i tilstanden og/eller kan føle et ansvar for at være der for ens kære.
Vi opfordrer dog altid til at man som pårørende forsøger at ‘holde pauser’ og holder fast i egne rutiner. Det kan fx være at tage hjem og sove, gå ture og ses med familie og venner.
Vi har forståelse for, at det kan være svært at være i venteposition til en genoptræningsplads. Det er vigtigt at huske, at træning også er de helt basale ting – som at blive mobiliseret ud ad sengen, at spise, at være i bad mm.
Det er meget normalt, at den stroke-ramte er udtalt træt efter selv basale aktiviteter og har et øget behov for hvile. Afdelingens fysioterapeuter og ergoterapeuter tilpasser træning til det din pårørende har overskud til
Hvis du/I har behov for psykolog-hjælp anbefaler vi, at du/I undersøger muligheden via arbejde eller sundhedsforsikring. Ellers kan du/I kontakte sin egen læge om mulighed for psykolog-hjælp.
På Hjernesagen.dk kan du/I finde støtte og gode råd. Blandt andet er der kursus for unge pårørende mellem 15 og 30 år. Desuden findes der StrokeLinjen, som er Hjernesagens rådgivning.
De fleste kommuner har desuden pårørendevejledere, som du/I kan fremsøge på internettet. De kan vejlede og støtte dig i din/jeres rolle som pårørende til en akut og kritisk syg person.
Der er hospitalspræster tilknyttet afdelingen. Sig det endelig til personalet, hvis du/I har lyst til en samtale. Man behøver ikke være troende, for at det kan være givende.
Det er muligt at aftale med plejepersonalet, hvordan man ønsker at deltage i stuegang. Det kan blandt andet foregå over telefon eller videosamtale.
På Stroke Sengeafsnit arbejder plejepersonalet i 3 forskellige vagtlag. Dagvagten er fra kl. 7-15, aftenvagten er fra kl.15-23 og nattevagten er fra kl. 23-07. Vi har vagtoverlevering den første halve time af hvert vagtlag, hvor vi læser op på de indlagte patienter og derfor efterstræber ro på kontorerne.
Man kan aftale et tidspunkt for, hvornår man kan deltage i stuegang, med forbehold for ventetid. Stuegang er oftest fra kl. 10 til ud på eftermiddagen.
Som udgangspunkt er der stuegang hos den indlagte hver dag, dog kan det undlades, hvis der ikke er et behov hos den indlagte eller de pårørende. Du/I kan deltage i stuegang via videosamtale, hvor man vi tilsender et link via SMS, og samtalen vil foregå over telefon eller tablet.
Besøg
Der er ikke besøgstider på Stroke Sengeafsnit. Dog anbefaler vi, at du/I først besøger den indlagte efter kl. 10, da der oftest er mange aktiviteter og opgaver i morgentimerne.
Det er helt normalt, at den stroke-ramte har et stort behov for søvn og hurtig bliver træt. Det kan i nogle tilfælde varer flere dage, før den stroke-ramte kan holde sig vågen i mange minutter ad gangen.
Personalet vil være behjælpelige med at skabe ro på stuen og hjælpe dig/jer med at navigere i besøg.
Der er mulighed for at en pårørende kan overnatte på stuen. Hvis du ønsker at overnatte, skal du være selvhjulpen og ikke have et plejebehov.
Du skal informere plejepersonalet, hvis du ønsker at overnatte på stuen. Vi vil være behjælpelige med at finde sengetøj.
Kontaktperson
Vi tilstræber at skabe kontinuitet på stuen, både for patienten og for jer som pårørende.
Vi forsøger, så vidt det er muligt, at det er det samme personale der kommer på stuen. Vi har dog forskellige vagtlag, så det kan ikke altid imødekommes. I længere indlæggelsesforløb forsøger vi at finde en kontakt sygeplejerske og en kontaktlæge.
Kontakt
STROKE SENGEAFSNIT
Du og dine pårørende er velkommen til at kontakte os på følgende telefonnumre:
Sekretær på Stroke Sengeafsnit: 7845 4280
Koordinator på Stroke Sengeafsnit: 5182 1990
Vores adresse er:
Stroke Sengeafsnit, Aarhus Universitetshospital, Indgang J, Plan 5, Krydspunkt J518
Palle Juul-Jensens Boulevard 165, 8200 Aarhus N
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1587465
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.