En blodprop i hjertet kaldes også et akut myokardieinfarkt (AMI) og skyldes oftest en forsnævring i hjertets kranspulsårer. Kranspulsårene er de blodårer, der løber uden på hjertet og forsyner hjertemusklen med blod og ilt.
Forsnævringer i kranspulsårerne sidder i væggen af blodkarret og består af aflejringer af fedt, kolesterol, kalk og andre bestanddele fra blodet. Blodproppen opstår, hvis der går hul på aflejringerne i karvæggen. Blodpladerne i blodet vil forsøge at udbedre skaden på samme måde, som hvis der var en rift på huden. Når blodpladerne klumper sig sammen, dannes en prop af blod, der lukker kranspulsåren enten helt eller delvist.
Symptomer
Advarselstegnene for en blodprop i hjertet er ikke ens for alle.
En blodprop kan give kraftige smerter i brystet eller hjertekramper. Mange beskriver brystsmerterne som trykken for brystet, og ubehaget kan vare i flere minutter ad gangen.
Det er dog ikke alle med en blodprop i hjertet, som oplever pludseligt svære brystsmerter. Nogle kan opleve smerten mere langsomt i form af let brystubehag. Nogle får smerte eller ubehag i en eller begge arme, i hals og kæbe, ryg eller mave. Nogle kan også opleve åndenød, svimmelhed eller besvimelse. Cirka hver femte blodprop giver ikke smerter, men kun alment ubehag og angst.
Årsag
Rygning er den største enkeltårsag til hjerte-kar-sygdom. Hver fjerde hjerte-kar-tilfælde nemlig skyldes rygning. Som ryger har du fem gange højere risiko for blodpropper i hjertet sammenlignet med ikke-rygere.
Forhøjet blodtryk er sammen med rygning en af de hyppigste årsager til hjerte-kar-sygdomme. Vedvarende højt blodtryk i pulsårerne giver skade på blodkarrenes vægge. Forhøjet blodtryk er desuden en vigtigt årsag til, at der aflejres kolesterol og andre fedtstoffer samt kalk i pulsårernes vægge.
Forhøjet kolesterol er ikke en sygdom i sig selv, men er en risiko for åreforkalkning og blodpropper. Åreforkalkning sker når niveauet af LDL-kolesterol og triglycerid(fedt i blodet) er højt. Modsat LDL-kolesterol har HDL-kolesterol en gavnlig effekt ved at bremse åreforkalkning.
Andre risikofaktorer kan være genetisk disponering, alkohol, fysisk inaktivitet, stress og usund levestil.
Om forløbet
Diagnosen blodprop i hjertet (AMI) stilles ud fra dine symptomer og undersøgelser af hjertet.
Undersøgelserne af hjertet kan blandt andet omfatte:
Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer(KAG)
Ultralydsscanning af hjertet (EKKO)
Blodprøver
Hjertediagram (EKG)
I nogle tilfælde er flere undersøgelser nødvendige for at udelukke anden sygdom.
Hvis du får konstateret en blodprop i hjertet, skal du oftest forblive indlagt i 1-3 døgn. Indlæggelsen bruges til at overvåge din hjerterytme i den første tid efter blodproppen. Du vil derfor under din indlæggelse være tilkoblet en lille boks (telemetri), som holder øje med din hjerterytme og gør det muligt for personalet at se og reagere på eventuelle ændringer i hjerterytmen.
I nogle tilfælde kan indlæggelsestiden vare længere. Det er altid lægen, der vurderer, hvor længe du bør være indlagt. Indlæggelsestiden kan være påvirket af en eller flere af nedenstående faktorer:
Hvis hjertets pumpefunktion er meget påvirket
Hvis der opstår hjerterytmeforstyrrelser
Hvis du fortsat har brystsmerter
Hvis du ikke er borger i Aarhus Kommune, vil du blive overflyttet til dit hjemstedsygehus i indlæggelsesperioden
Efter din udskrivelse tilbydes du opfølgning i en Hjerterehabiliteringsklinik eller en Hjertesvigtsklinik på dit hjemsygehus. Du kan læse mere om rehabiliteringsforløbet nedenfor.
Om behandlingen
Hvis du har en blodprop i hjertet, er der gode muligheder for behandling. Både i den akutte og stabile fase. Det vil ud fra de foretagede undersøgelser besluttes, hvilken behandling man kan tilbyde dig.
Mulighederne for behandling af en blodprop i hjertet er oftest:
Ballonudvidelse og stentbehandling
Bypass-operation
Medicinsk behandling
Hvis kransåreundersøgelsen viser, at en eller flere af hjertets kranspulsårer er forsnævrede, så kan ballonudvidelse være en behandlingsmulighed.
Ballonudvidelsen kan oftest laves med det samme, når kranspulsårerne undersøges.
Ved at lave en ballonudvidelse - med indsættelse af stent - åbner man karrene så blod- og ilttilførslen genetableres. En stent er et lille metalgitter.
Bypass betyder omkørsel (på fagsprog CABG).
Formålet med en bypass-operation er at få blodet til at passere uden om de forsnævrede eller lukkede områder i kranspulsårerne. Det fungerer ved, at der syes en ny blodåre, oftest fra benet eller brystmuskulaturen, udenom de forsnævrede eller lukkede kar.
I nogle tilfælde vurderer man, at medicinsk behandling af forsnævringer i kranspulsårerne, er den bedste løsning. Det kan eksempelvis være, hvis forsnævringerne i kranspulsårerne sidder helt yderligt i de små kar.
Under din indlæggelse opstarter vi dig i nødvendig medicin. Ved udskrivelsen gennemgår vi din medicinliste med dig, og du kan få udleveret et medicinskema. Du kan også tilgå dit medicinskema på APP'en "Min Sundhed". Du kan desuden orientere dig om virkningen samt bivirkninger på din medicin på www.min.medicin.dk.
Det er vigtigt, at du følger den medicinske behandling, der planlægges for dig, og henvender dig til fagpersonale såfremt, at du oplever problemer med den medicinske behandling.
Efter din udskrivelse tilbydes du opfølgning i en Hjerterehabiliteringsklinik eller en Hjertesvigtsklinik på dit hjemsygehus. Rehabiliteringen er en del af din behandling og dit forløb planlægges individuelt.
Rehabiliteringen omfatter blandt andet vejledning omkring kost, motion, rygning, samliv, medicin og psykosociale følger efter en blodprop i hjertet.
Ved det første møde vil du tale med enten en læge eller en sygeplejerske og I vil sammen tilrettelægge den videre behandling. Er du bosiddende i Århus kommune indkaldes du til enten et video-møde eller telefonisk konsultation inden for 1-2 uger. Du vil modtage indkaldelsen i din e-boks.
Vi opfordrer dig til at tage din nærmeste pårørende med i dit hjerterehabiliteringsforløb.
Gode råd
Vi anbefaler, at du er sygemeldt i ca. 2 uger efter en blodprop i hjertet. Sygemeldingsperioden er individuel afhængig af, hvordan du har det, og hvilket arbejde, du skal tilbage til. Der er normalt ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte fysisk. Der er vigtigt, at du lytter til dig selv og starter i et tempo, der passer til dig. Det er naturligt at være træt og have øget behov for hvile i tiden efter en blodprop.
Med en hjertesygdom er der meget nyt, du skal indstille dig på, og det er derfor naturligt, at der kan komme en psykisk reaktion.
Nogle kan opleve at blive overvældet af følelser og bekymringer, i det øjeblik de får konstateret sygdommen. For andre kan der gå flere uger eller måneder, før reaktionen kommer. Begge dele er helt normalt. Det er vigtigt, at du taler med nogen, hvis du oplever psykiske reaktioner der ikke fortager sig over tid.
Det er helt normalt, at du kan opleve at blive langt mere træt end vanligt, i perioden efter, at du har haft en blodprop i hjertet. Varigheden samt graden af træthed er meget individuel. For de fleste vil trætheden fortage sig i løbet af de første par uger eller måneder.
Vi ved at et velfungerende sexliv betyder meget for livglæden. Dit sexliv ville oftest kunne genoptages kort efter udskrivelsen. Anstrengelsen ved samleje svarer til at gå på trapper, spille golf eller husarbejde.
Hvis du oplever problemer med sexlivet er det vigtigt at dele det, både med din partner, men også med fagpersonale, som vil kunne hjælpe dig videre i forløbet.
Rygning er den faktor, der har størst betydning for dit hjertes velbefindende. Der er store helbredsfordele forbundet med rygestop. Særligt risikoen for at udvikle blodpropper reduceres markant efter rygeophør – og den positive effekt i forhold til risikoreducering starter umiddelbart efter rygeophør.
Tilbuddene om ryge- nikotinstop varierer fra kommune til kommune. Under din indlæggelse eller i dit rehabiliteringsforløb kan din sygeplejerske hjælpe med at henvise dig til et forløb i netop din kommune.
Hvis du får smerter efter udskrivelse svarende til før dit indlæggelsesforløb skal du ringe 112. Hvis du turvis eller ved belastning oplever lette brystsmerter kan du med fordel vende det med fagpersonalet i rehabiliteringen eller med din egen læge.
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.