Læs om nerveblokader, hvordan det foregår og om mulige risici og bivirkninger ved at få en nerveblokade.
Gå direkte til
Hvad er en nerveblokade?
En nerveblokade er en metode til at bedøve et bestemt område af kroppen. Det sker ved, at en læge sprøjter lokalbedøvelse ind omkring en eller flere nerver vejledt af ultralyd – for eksempel i en arm eller et ben.
Når bedøvelsen virker, stopper nerverne midlertidigt med at sende signaler til hjernen, hvilket betyder, at du ikke kan mærke smerte i det område.
Nerveblokader bruges ofte til at gøre en del af kroppen følelsesløs for eksempel under eller efter en operation. Typisk virker blokaden 12-24 timer.
Nogle gange bruges de alene, mens de andre gange kombineres med fuld bedøvelse. I visse tilfælde kan en nerveblokade være så effektiv, at en operation kan gennemføres helt uden anden bedøvelse.
Sådan foregår det
Du vil få tilbudt noget afslappende og beroligende medicin inden blokaden anlægges.
Det kan være en god ide, hvis du er meget nervøs for at få anlagt blokaden. Hvis du skal have fuld bedøvelse, kan blokaden også anlægges, når du sover, hvis du ønsker det.
Der kan være let ubehag forbundet med anlæggelsen af en nerveblokade. Det gør lidt ondt når nålen stikkes igennem huden (som ved en blodprøve), og derudover kan du opleve en forbigående snurrende fornemmelse, som når du støder albuen. Det skyldes, at nålen er tæt på nerven, og det er helt ufarligt.
Der går 20-40 minutter, inden nerveblokaden virker, og det kontrolleres af personalet.
En blokade vil typisk virke mellem 6 og 36 timer. Når man bedøver en arm eller et ben, bedøver man som regel også nerverne til musklerne. Det betyder, at din arm/dit ben vil være slapt og ubrugeligt så længe bedøvelsen virker.
Det er vigtigt, at du tager den smertestillende medicin, som du har fået tilbudt, INDEN blokaden er helt væk. Ellers vil der være risiko for, at du får meget ondt, når effekten af blokaden forsvinder.
Du skal tage dine smertestillende tabletter senest, når:
det begynder at stikke og prikke i det bedøvede arm/ben og muskelkraften kommer tilbage, og du mærker, at det måske begynder at svie eller gøre ondt
Risici og bivirkninger
Alle behandlinger har en vis risiko, men nerveblokader er generelt meget sikre.
Her er de vigtigste ting at være opmærksom på:
Ultralydsscanningen, som bruges til at guide indsprøjtningen, er helt smertefri og uden risiko.
Indsprøjtningen kan føles lidt ubehagelig, og der kan være en lille risiko for blødning eller infektion.
Følelsesløshed og bevægelse: Det kan føles mærkeligt at miste følesansen og ikke kunne bevæge det bedøvede område.
Ved skulderoperationer kan man i sjældne tilfælde opleve hæshed eller fornemmelse af ændret vejrtrækning, i den periode blokaden virker.
Der er en meget lille risiko for nerveskade (ca. 1 ud af 2000 patienter). De fleste tilfælde går dog over af sig selv inden for et år.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.auh.dk/1580130
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.