Her kan du læse om, hvornår du kan blive henvist til Regionstandplejen.

Manglende tænder

Henvisning

Hvis du er født uden én eller flere blivende tænder, skal vi modtage en henvisning fra din tandlæge inden det fyldte 18. år, hvis din tandlæge mener, at manglen på tænder vil give dig problemer med funktionen. Problemer med funktionen kan f.eks. være:

  • Manglende fortænder i overkæben
  • En ustabil tandstilling

Behandling og betaling

Vi vurderer, hvilke behandlingsmuligheder, der kan tilbydes og om Region MIDT kan betale for behandlingen. Betalingen afhænger af din tandstilling og er en individuel vurdering. Ofte behøver du ikke komme til undersøgelse, vi kan lave vurderingen ud fra de fotos, røntgenbilleder og modeller tandlægen sender til os.

Mangler du mindre end 13 blivende tænder

Hvis du mangler mindre end 13 blivende tænder, hører du til i Regionstandplejen. Regionstandplejen er beliggende på Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik, Aarhus Universitetshospital. Langt de fleste behandlinger vil foregå i privat praksis.

Inden behandlingen påbegyndes skal tandlægen indsende et prisoverslag til Regionstandplejen. Når overslaget er godkendt, kan behandlingen påbegyndes og regningen bliver tilsendt Regionstandplejen.

I de tilfælde hvor der er behov for større knogleopbygninger, eller hvis der skal isættes flere implantater i samme område, vil behandlingen oftest blive foretaget på hospitalet i regionstandpleje-regi.

Læs om behandlingsforløbet for implantatbehandling

Mangler du 13 tænder eller flere

Hvis du mangler 13 tænder eller flere, hører du til i Odontologisk Landsdels- og Videncenter. Her er der tale om en noget større behandling, som skal foregå på Tand-, Mund- og Kæbekirurgisk Klinik eller på Tandlægeskolen.

Tænder der vokser forkert frem

Hvis du har en tand, der ligger eller vokser i en forkert retning i kæben, er det vigtigt at tandlægen opdager det.

En tand, der vokser i forkert retning kan beskadige rødderne på de andre blivende tænder og kan have svært ved at komme frem i munden.

Mener din tandlæge, at det kan blive vanskeligt at få tanden rigtigt frem i munden, kan du blive henvist til Regionstandplejen.

Misdannede eller smuldrende tænder

Hvis dine tænder har en meget forkert form eller tandemaljen eller tandrødderne smuldrer på grund af en medfødt fejl, kræver det behandling.

Nogle tænder er så dårlige, at du kan miste dem. Andre tænder kan få behov for keramikkroner i en tidlig alder for at bevare dem.

Mener din tandlæge, at du kan miste en tand eller få brug for en keramikkrone, vil du blive henvist til Regionstandplejen.

Er forandringerne i tandemaljen generel for hele tandsættet, kan du blive henvist til Odontologisk Videncenter.

Læs mere om amelogenesis imperfecta (AI)

Forstyrrelser i tandudviklingen

Nogle medfødte sygdomme og behandlinger af en medfødt sygdom kan betyde, at tænderne ikke udvikler sig normalt.

Det kan være fejl i emaljen eller i tandbenet, eller det kan være, at tænderne vokser forkert eller har en forkert form.

Når du har slået tænderne

Når du slår tænderne, kan der komme brud på tandkronen eller roden. Tænderne kan blive slået skævt i kæben eller slået helt ud. Disse tandskader skal behandles hurtigst muligt.

Er du under 18 år og mister tanden helt ved slaget, eller hvis du før 18-års alderen mister tanden på grund af betændelse, eller fordi tandroden smuldrer, vil din tandlæge henvise dig til Regionstandplejen.

I andre tilfælde kan tanden vokse sig for fast i knoglen, så den påvirker din knoglevækst.

Det er vigtigt, at traumet altid anmeldes til din forsikring og indberettes til Regionstandplejen.

Mister du først tanden efter, du er fyldt 18 år, er det udelukkende en sag mellem dig og dit forsikringsselskab.

Kontakt Regionstandplejen

Telefon

7846 4715

Telefontid 

Mandag-fredag: Kl. 08.00-15.00

Mail

Sikker mail (Kræver MitID)

Fagpersoner

Gå til vores hjemmeside for fagpersoner