29.04.2019

Aarhus Universitetshospital er ved at forberede sig til transplantationer efter et supplerende dødskriterium til hjernedødskriteriet.

Et bredt politisk flertal vil ifølge Jyllands-Posten sikre flere organdonationer ved at bruge hjertedødskriteriet – altså at hjertet holder op med at slå – som supplement til det hjernedødskriterium, som har været brugt ved organdonation siden 1990.

- Det er en rigtigt god ide, fordi det det nu bliver muligt at imødekomme et ønske om at blive organdonor fra patienter og deres pårørende, som trods ønsket om at blive donor, ikke kunne dette, fordi de ikke opfyldte hjernedødskriteriet, idet de døde. Dermed giver det os også mulighed for at tilbyde transplantation til flere mennesker, der på grund af alvorlig sygdom står stå på venteliste til et nyt organ, siger overlæge Henrik Birn fra Nyresygdomme og Center for Transplantation på Aarhus Universitetshospital.

Dansk Center for Organdonation udgav i juni 2018 en rapport, der anbefalede, at donation efter cirkulatorisk død (DCD) skal være et tilbud i forbindelse med organdonation og et supplement til transplantation af organer fra hjernedøde i Danmark.

- Siden har vi forberedt os og arbejdet på at blive klar til opgaven, når beslutningen om at indføre donation efter DCD blev taget i Danmark. Vi har bl.a. været på studiebesøg på centre i Cambridge i England og i Groningen i Holland for at høre om deres erfaringer og for at lære at udføre DCD. Vi ser frem til, at der nu bliver informeret om DCD, og til at vi kan gå i gang med at indføre DCD i Danmark til næste år, siger Henrik Birn.

Evt. yderligere information:

Overlæge Henrik Birn, Nyresygdomme og Center for Transplantation, Aarhus Universitetshospital, tlf. 6171 7870