03.09.19

Pressemeddelelse fra Ungegruppen for HIV-positive, som udgår fra Aarhus Universitetshospital:

Du kan ikke sige det til nogen. Overhovedet ingen! For hvordan mon de vil reagere, hvis de kendte til din dybeste hemmelighed? Måske afviser de dig, eller synes du er ulækker. Måske bliver de bange for dig.

Præcis sådan tænker de fleste unge, når de får at vide, at de er hiv-positive. Derfor er det ekstremt vigtigt, at de har et frirum, hvor de kan møde andre, der er i samme situation. Præcis sådan et frirum har Ungegruppen nu dannet ramme om i 20 år.

I Ungegruppen har hiv-positive mellem 15 og 25 år mulighed for at udveksle erfaringer, dele deres bekymringer og ikke mindst opleve et miljø, hvor de slet ikke behøver bekymre sig om, hvad de andre tænker om at de er hiv-positive.

Når årets weekendtur finder sted, mødes omkring 30 unge hiv-positive, for at blive opdateret på hiv, lære hvordan de skal takle deres sygdom, danne venskaber og ikke mindst arbejde med, hvordan de får et lettere liv med hiv. Gruppen arbejder med at opbygge selvtilliden og fjerne det selvstigma, som findes hos mange der lever med hiv. Her findes der ikke en facitliste for hvordan livet skal leves, men ved at møde andre der er i samme situation, bliver det nemmere at finde ud af hvordan man selv har lyst til at leve sit liv med hiv.

Langt de fleste unge hiv-positive lever med det som en dyb hemmelighed. Nogle vælger at fortælle det til de nærmeste venner, men nogle lever helt åbent med det. Ingen af delene er forkerte, men at leve med en dyb hemmelighed kan være hårdt for psyken. Netop derfor er det vigtigt med en gruppe som Ungegruppen.

Ungegruppen er en NGO-organisation skabt ud fra en mangel i sundhedssystemet. Den er skabt af Tinne Laursen og Lotte Rodkjær tilbage i 2000. Tinne er hiv-rådgiver, mens Lotte er forskningssygeplejerske. De opdagede, at der var et behov for at de unge kunne møde andre unge, og derfor startede de Ungegruppen, som hvert år samler unge hiv-positive fra hele landet. Gennem årene har 95 unge været med på weekendturen, og langt de fleste har været med flere gange. Gruppen er drevet af frivillighed og fondsmidler, som hvert år søges for at arrangere endnu en tur.Når turen i år finder sted, er det 20. gang, og det fejres med en ekstra dag – noget som de unge har efterspurgt.

Udover de årlige weekendture har Ungegruppen undervist i livet med hiv, udgivet to bøger, deltaget på konferencer samt inspireret til lignende grupper rundt om i verden, bl.a. i Norge og i England.

For yderligere information og hjælp til kontakt med cases, kan Tinne og Lotte kontaktes

 

Tinne Laursen, tinlaurs@rm.dk, 20 20 07 07                                          

Lotte Rodkjær, lottrodk@rm.dk, 22 30 80 60                 

 

Fakta

Ungegruppen er en landsdækkende netværksgruppe for hiv-positive mellem 15 og 25 år, som udgår fra Aarhus Universitetshospital. Gruppen startede i 2000, og afholder en årlig weekendtur for de unge. I 2019 er det 20. gang, at der afholdes en weekendtur. Gruppen er finansieret via forskellige fondes støtte.

Gennem årene har 95 unge haft glæde af tilbuddet, og de fleste er kommet igen.

Kønsfordelingen i Ungegruppen er ca. 50/50, og gruppen består af stor mangfoldighed med både hvide, sorte, tykke, tynde, homoseksuelle og heteroseksuelle.