09.05.2018

'Center for Interstitielle Lungesygdomme og Sarkoidose' skal sikre patienter i Region Midtjylland den bedste behandling af sjældne lungesygdomme

Fire norske lungelæger besøger i denne uge Aarhus Universitetshospital for at følge undersøgelse og behandling af patienter med sjældne, betændelses- og arvævsagtige tilstande i lungerne.

På billedet ses overlægerne ph.d. Elisabeth Bendstrup, Aarhus Universitetshospital, ph.d. Bernt Aarlie, Haukeland Universitetssykehus, Bergen, Stian Kristoffersen, Kongsberg Sykehus, Kongsberg, Martine Markussen, Arendal Sykehus, Arendal, Oda Strand, Lovisenberg Sykehus, Oslo, og Janne Møller, Aarhus Universitetshospital. Foto: Michael Harder
 

Det er 'Center for Interstitielle Lungesygdomme og Sarkoidose' på Lungemedicinsk Afdeling, AUH, der for 4. år i træk holder preceptorship, denne gang for fire unge norske lungelæger. Under et preceptorship får lægerne mulighed for at følge en eksperts arbejde, og det er en enestående mulighed for udveksling af viden om sjældne og komplekse sygdomme på et højtspecialiseret niveau. 

På Lungemedicinsk Afdeling foregår et preceptorship som et ”hands-on”-kursus, og de norske læger møder patienter i afdelingen med sarkoidose eller interstitielle lungesygdomme sammen med de danske kollegaer, suppleret med foredrag og gennemgang af patient-cases. 

Interstitielle lungesygdomme er en gruppe sjældne sygdomme, der giver kronisk betændelse og dannelse af bindevæv i lungerne, som gør, at blodet ikke bliver iltet ordentligt.

Sarkoidose er en sjælden sygdom i immunsystemet, som fører til betændelsesagtige tilstande i kroppens bindevæv. Sygdommen rammer oftest lungerne, men den kan ramme hvilket som helst organ i kroppen.

De fleste patienter i Region Midtjylland med kompleks sarkoidose eller interstitielle lungesygdomme bliver behandlet på Lungemedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, men da sarkoidose kan optræde i mange forskellige forklædninger, har næsten alle afdelinger på Aarhus Universitetshospital af og til patienter med sarkoidose.

Nogle patienter får sarkoidose i flere organer, og de kan blive hårdt ramt af og være syge i lang tid. I de sværeste tilfælde sætter specialister fra flere afdelinger sig sammen og lægger en behandlingsplan for patienten, derfor deltager de norske lungelæger også i multidisciplinære team-konferencer (MDT-konferencer).

- Vi har rigtigt gode erfaringer med at mødes på tværs af specialer om de sværeste tilfælde, men vi tror også, det kan være en fordel med et tættere samarbejde om andre sarkoidose-patinter og på et tidligere stadie i sygdommen, siger overlæge på Lungemedicinsk Afdeling Elisabeth Bendstrup, som er specialist i bl.a. sarkoidose i lungerne.

Aarhus Universitetshospital har oprettet Dansk Sarkoidose Center, som er et samarbejde mellem en lang række afdelinger. Centret skal sikre patienter med sarkoidose den bedste behandling, uanset hvilket organ der er ramt. Den enkelte specialist kan ved undersøgelse og behandling for sarkoidose trække på et helt team af eksperter med viden om sarkoidose i forskellige organer.

Når hele Aarhus Universitetshospital er samlet under fælles tag, kan der blive mulighed for, at Dansk Sarkoidose Center kan fungere som én indgang for patienter med kompliceret sarkoidose-sygdom. Ved at samle kræfterne i Dansk Sarkoidose Center bliver der også bedre mulighed for forskning i sygdommen og for udvikling af behandlingerne.

 

Yderligere information:

Overlæge Janne Møller og Elisabeth Bendstrup på tlf. 7846 2201 eller mail jannmoel@rm.dk og karbends@rm.dk