10.01.2018

På afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital har man gennem mange år arbejdet intensivt med patientsikker medicinadministration. Nu er Aarhus Universitetshospital, som det eneste hospital i Danmark, blevet certificeret på det eftertragtede niveau 6 efter den såkaldte EMRAM-skala. EMRAM måler, hvor systematisk vi udnytter teknologi i patientbehandlingen, herunder digital understøttelse af alle arbejdsgange i medicinadministration.

Den sidste sikkerhedsscanning sker hos patienten med den mobilenhed, der er koblet direkte sammen med EPJ, så alle registreringer kontrolleres mod ordinationerne i EPJ herunder tidspunkt, præparat, dosis og indikation. Fotograf: Tonny Foghmar

Selvom selve certificeringen er et kæmpe skulderklap, er fokus i høj grad på resultatet, som ligger til grund for den: Større patientsikkerhed - at sikre den rette patient - den rette medicin - til den rette tid.

Al medicinordination og -administration følges og sikres digitalt

Den medicin, lægen ordinerer patienten, bliver fulgt digitalt hele vejen til patienten, og via en stregkodeaflæser scannes og dokumenteres alt medicin. Alle præparater dokumenteres i Region Midtjyllands elektroniske patientjournal, MidtEPJ (Columna), dosispakker fra Apoteket har påsat label med patientidentifikation og lægemiddel, patienten har id-armbånd med stregkode og medicin som f.eks. kommer i separate glas, dråber eller i tuber, får særligt printede labels med patent-Id og præparatidentifikation. 

- Når vi står hos patienten, scannes patientens armbånd og al medicin, inden den gives. Det skal matche 100 %, ellers kommer der en besked på scanneren. På den måde sikres alle trin i arbejdsgangen, og patienten får den medicin, der er ordineret til netop ham eller hende, siger Anette Falkenberg, oversygeplejerske i Infektionssygdomme.

Stor stolthed

Nu er metoden med succes taget i brug på afdelingen for Infektionssygdomme og målet er, at den med tiden udrulles og implementeres på hele Aarhus Universitetshospital.

- Vi kan være stolte af resultatet, som sikrer den højeste patientsikkerhed med digitalt understøttet medicinhåndtering i alle procedurer og som beror på et fremragende samarbejde mellem klinisk personale, ledelsen og sundheds-it på AUH, Hospitalsapoteket, regionens it-afdeling og it-leverandøren, hvor teknologi i samspil med nye processer løfter AUH fra et i forvejen højt niveau til et endnu højere niveau til gavn for patienterne, siger Inge Pia Christensen, sygeplejefaglig direktør.

Aarhus Universitetshospital modtager prisen ved eventet, HIMSS Europe 18, som foregår i Sitges, Spanien fra den 27-29. maj 2018. Der forventes at deltage op mod 2000 Sundheds IT og kliniske ledere.

 

Certificeringen på niveau 6 skyldes blandt andet Closed loop medication administration.

Fakta: