Hop til hovedindhold

Behandling med Lutetium-177-DOTA-peptid foregår på Kræftafdelingen, da denne afdeling har specielle isolationsstuer til strålebehandling.
Du skal forblive på isolationsstuen i ca. et døgn. Herefter overflyttes du til Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, hvorfra du udskrives efter få dage.
Mens du er på isolationsstuen må du ikke få besøg af dine pårørende, og personalet vil kun opholde sig kortvarigt på stuen.
Efter det 1. døgn måles den strålemængde du afgiver, og du kan som hovedregel flyttes tilbage til Lever-, Mave- og Tarmsygdomme. Kun i få tilfælde skal man være længere tid på isolationsstuen.

Lutetium-177-DOTA-peptid udsender to typer af stråling. Den kortrækkende og kraftige betastråling bruges i selve behandlingen af tumorerne. Den langtrækkende og mindre kraftige gammastråling giver mulighed for at måle, hvor meget du stråler (en såkaldt stråledosishastighed), og for at skanne med et gammakamera og se at behandlingsstoffet sidder, hvor det skal.
Efter ca. 1. døgn foretages en sådan skanning i Nuklearmedicin og PET på Palle Juul-Jensens Boulevard 165, hvor vi ser, at behandlingsstoffet sidder i tumorerne.

Lutetium-177-DOTA-peptid indsprøjtes i blodet, og når Lutetium-177-DOTA-peptid binder sig til tumorcellerne udsender Lutetium-isotopen betastråling lokalt på tumoren, hvorved tumorcellerne ødelægges.
Risikoen for strålebivirkninger ved denne behandling er lille. De fleste patienter lægger således ikke mærke til noget, da strålerne fra det radioaktive stof Lutetium-177-DOTA-peptid især rammer tumorceller, og kun i meget ringe omfang det omgivende væv.

En stor del af radioaktiviteten udskilles med urinen, og det er derfor en god ide at drikke rigeligt for at fremme udskillelsen.

Du skal også være opmærksom på at undgå forurening med radioaktivitet fra biologiske væsker, her især urin, blod og spyt. Du skal derfor være påpasselig med toilethygiejnen og have hospitalstøj på.
Efter 1. døgn skal det anvendte hospitalstøj udskiftes. Det snavsede tøj håndteres med handsker.
Fodtøj anvendt på stuen opbevares forsvarligt i 14 dage i en pose eller maskinvaskes.

Mobiltelefon må anvendes i plastpose.

Personalet skal anvende skoovertræk.

Efter din isolation er overstået, skal du også være påpasselig med toilethygiejnen, undgå at dele bestik med andre, og begrænse direkte kontakt i form af kys og sex den første uge efter hver behandling.

Hvis du har spørgsmål, der vedrører de strålehygiejniske forholdsregler ved Lutetium-177-DOTA-peptid-behandlingen, er du velkommen til at kontakte Nuklearmedicin og PET på telefonnr. 7845 6260.


Kontakt

Nuklearmedicin og PET

Telefon

Tlf: 7845 6260

Træffetid/åbningstid

Mandag-torsdag: kl. 08.00 - 15.00
Fredag: kl. 08.30-14.30             

E-mail

Skriv en sikker mail til os: (husk at have dit MitID klar)

nukpet@auh.rm.dk (almindelig mail)

Vær opmærksom på, at almindelig mail ikke er egnet til fortrolige oplysninger. 

Med sikker mail sender du via e-boks, og dine oplysninger er dermed beskyttede.

Adresse

Nuklearmedicin og PET
Aarhus Universitetshospital
Palle Juul-Jensens Boulevard 165
Indgang J, Plan 2, J220
8200 Aarhus N 

Se afdelingen på kort

Vis på kort eller find vej med app. Hent appen AUH Find vej:

Apple Store

Google Play