Sygdomme i og ved endetarmen kan være mange ting. Her kan du se en oversigt over diagnoser

Afføringsinkontinens

Afføringsinkontinens er ukontrolleret afgang af luft eller afføring fra endetarmsåbningen. Det kan vise sig ved en kraftig afføringstrang, som ikke kan undertrykkes (urge inkontinens) eller ved at afføring siver ubemærket (passiv inkontinens). Det er et almindeligt problem, som hyppigst rammer kvinder. Årsager til afføringsinkontinens kan være vanskelige fødsler, kirurgiske indgreb, skade på rygmarven, medicinske sygdomme eller følger efter strålebehandling over bækkenet. Problemer med afføringsinkontinens kan forværres med stigende alder.

Anale abscesser og fistler

En anal absces er en byld ved endetarmsåbningen, og symptomerne er smerter, rødme, hævelse og evt. feber. En anal absces opstår pga. infektion med bakterier i de anale kirtler, der findes mellem lukkemusklerne. Behandlingen er kirurgisk, hvor man åbner for bylden, således at betændelsen kan flyde ud. I de fleste tilfælde vil huden på ballen hele, men hos ca. en tredjedel kan der dannes en anal fistel.

En anal fistel er en rørformet kanal mellem endetarmen og huden på ballerne. Det er en kronisk betændelses tilstand. Symptomerne på en anal fistel er siven af væske eller betændelse, kløe, svien, og der kan opstå sårdannelse.

En anal fistel kan være simpel eller kompleks afhængig af, hvordan den forløber i forhold til lukkemusklerne ved endetarms åbningen. Behandlingen er kirurgisk og afhænger af fistlens forløb. Behandlingen af komplekse fistler er en specialist opgave. Ved komplekse fistler kan behandlingen være langvarig, da det er en balancegang at få fistlen til at hele og samtidig bevare funktionen af lukkemusklerne.

Anale fissurer

En anal fissur er en rift i huden i anal åbningen, som oftest opstår efter hård afføring. Symptomerne er frisk blødning fra endetarms åbningen, kløe og intense smerter i forbindelse med afføring. Smerterne skyldes en krampe tilstand i lukkemusklerne og kan vedvare i timer efter toilet besøg. Fissurer som forekommer i mere end 6 uger opfattes som kroniske.

Det er en almindelig tilstand, som kan opstå i alle alders grupper, men den optræder hyppigst i 30-50 års alderen og er lige hyppig hos kvinder og mænd.

Bækkensmerter

Smerter i bækkenet eller endetarmen skyldes oftest en godartet tilstand. Der kan være mange forskellige grunde til disse smerter, og i visse tilfælde er det ikke muligt at påvise en oplagt årsag. Smerter kan også stamme fra naboorganer eller myoser i bækkenbunden. Alle med smerter i bækken eller endetarm bør undersøges af speciallæge i mave-tarmlidelser for at udelukke alvorlig sygdom.

Forstoppelse

Forstoppelse ses som en kombination af hård afføring på grund af langsom passage gennem tyktarmen ofte med flere dages mellemrum mellem afføringer og fornemmelse af besvær med at tømme endetarmen. Det er hyppigt også at have mavesmerter, oppustethed og kvalme.

Forstoppelse kan skyldes for lavt indhold af fibre i kosten, dårlige afføringsvaner, for lidt motion, og medicinindtag. Forstoppelse ses også i forbindelse med en lang række medicinske sygdomme eller som følgevirkning af tarmoperation.

Hæmorider

Hæmorider skyldes at tarmslimhinden med de underliggende blodårer bliver løs og presses ud gennem endetarmsåbningen i forbindelse med afføring. Dårlige toiletvaner, forstoppelse og fødsler er medvirkende årsager til hæmorider. Hæmorider er godartede, men kan være meget generende. Ofte giver hæmorider ubehag, smerter, svie, kløe og blødning.

Rektal prolaps

Rektal prolaps er fremfald af endetarmen gennem endetarmsåbningen. Det ses hyppigst hos ældre kvinder og skyldes ofte udtynding af det støttende bindevæv, der holder organerne på deres rette plads i bækkenet. Fremfald af endetarmen kan dog ses hos mænd og i alle aldre. Der kan være en sammenhæng mellem tidligere fødsler, forstoppelse og en række medicinske sygdomme.