Enterovirus D68 – er den farlig når man har CF? 

På det seneste har der været en del presse om en virusinfektion, som skulle være farligere for personer med kendt lungesygdom end for raske. Det drejer sig om et virus af enterovirusfamilien, som i symptomer minder en del om influenza, men som smitter via mave-tarm-kanalen (spyt og afførring). Med til familien af enterovirus hører polio (som jo heldigvis stort set er udryddet), og mere fredelige typer som hand-foot-and-mouth-disease, som giver feber og blærer i mund, hænder og fødder. 

De fleste enterovirus i Danmark giver feber, snot og forskellige fredelige udslæt, og er en hyppig årsag til infektion specielt i sensommer og efterår hos børn. Epidemierne går ofte over når det bliver koldt og der kommer influenza og RS-virus infektion, og det forventes også her, men p.g.a. det varme efterår har epidemien varet længere end normalt.

Det virus, som specielt er omtalt nu, har navnet D68. Det er ikke noget nyt virus, er kendt siden 60’erne, men bliver omtalt nu fordi der har været en større epidemi i USA, som nu har bredt sig til Europa. Der er også set enkelte tilfælde i Danmark.
 
Statens Serum Institut overvåger og undertyper alle enterovirus infektioner i forbindelse med polio-overvågningen, men de fleste børn som rammes undersøges ikke, da de blot har nogle dages feber som ved andre banale virusinfektioner, så der har nok været mange flere tilfælde end registreret. 

På Børneafdelingen vil vi nomalt typisk bestille prøven på helt små børn (< 3 måneder) med feber, fordi de kan blive mere syge end større børn. 
EV-D68 kan i enkelte tilfælde give en virus-lungebetændelse, som typisk giver værre symptomer hos børn med kendt lungesygdom, ligesom f.eks. influenza gør det. Der er set ganske enkelte tilfælde med lammelser, men det har ikke noget med lungebetændelsen at gøre, og er set hos ellers raske børn, så her er der ikke nogen øget risiko for CF patienter i forhold til f.eks. deres klassekammerater.

I kan læse mere om virussen her.

Der er ikke nogen specifik behandling, men vi kan selvfølgelig behandle understøttende til virusinfektionen er overstået, ligesom ved andre virus- lungebetændelser, så det vigtigste er, at I henvender Jer, som I plejer, hvis jeres barn med CF, eller du som er voksen CF-patient, får feber og hoste, så vi kan aftale, om I skal ses og evt. undersøges for enterovirus. Det gælder specielt, hvis vejrtrækningen også er påvirket (hurtig eller besværet), også hvis der ikke er feber. Det er vigtigt at understrege, at langt de fleste blot vil få nogle dages hoste og feber, og der er ikke grund til at tage andre forholdsregler omkring smitte end ved andre virussygdomme.

Revideret 10-12-2014