Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet er i gang med at afprøve, om et japansk lægemiddel mod halsbrand - camostat mesilate - kan bruges til at behandle ny coronavirus (COVID-19).
Camostat mesilate kom allerede på markedet i Japan i 1986 og bruges i dag til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.
I udenlandske forsøg har det japanske lægemiddel vist sig at kunne bremse en gammel version af coronavirusset kaldet SARS-CoV. I marts publicerede tyske forskere et studie, der viste, at camostat mesilate i celleforsøg kunne bremse den nye coronavirus. Endvidere har forsøg på mus også vist, at lægemidlet kan reducere dødeligheden af infektionen med det gamle SARS-virus fra 100 procent til 30-40 procent.
Forsøget på Aarhus Universitetshospital er det første i verden, hvor lægemidlet afprøves mod COVID-19 på mennesker.
Forskningsprojektet kører i to spor: Dels et forsøg på indlagte patienter og dels et forsøg på ambulante (ikke-indlagte) patienter. Patienter fra alle fem danske regioner kan deltage i projektet.
Projektet er støttet med 5 mio. kr. fra Lundbeckfonden.
Læs nyhed om bevilling til forskningsprojekt med camostat til indlagte patienter
Læs nyhed om forskningsprojekt med camostat til ikke-indlagte patienter
Læs patientinformation om forskningsprojekt med camostat til ikke-indlagte patienter
Kontaktpersoner:
Mads Fuglsang Kjølby, læge, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, mobil 60 86 66 53, e-mail: mads@dandrite.au.dk
Ole Schmeltz Søgaard, læge, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, og lektor, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, mobil 24 99 49 62, e-mail: olesoega@rm.dk