Gode råd om funktionelle lidelser
Har du en funktionel lidelse, eller er du pårørende til en der har? Så er der godt nyt. Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny håndbog og en pjece med gode råd.
Ny håndbog med gode råd

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny håndbog til dig, som har en funktionel lidelse eller er pårørende.
Håndbogen indeholder blandt andet information om, hvad du som patient selv kan gøre i din hverdag for bedre at forstå sygdommen og lære at mestre dine symptomer.
"Vi ved, at god information om sygdommen, og det at følge nogle enkle råd i hverdagen kan gøre, at patienter med milde symptomer får det bedre. I vores nye håndbog kan patienter og pårørende læse hvad man ved om årsager til sygdommene, om muligheder for behandling, og få gode råd om søvn, kost og motion," fortæller enhedschef i Sundhedsstyrelsen Agnethe Vale Nielsen.
Herunder finder du link til håndbogen og en kortere pjece om funktionelle lidelser fra Sundhedsstyrelsen:
Læs mere og få gode råd om funktionelle lidelser i Sundhedsstyrelsens håndbog
Læs mere og få gode råd om funktionelle lidelse i Sundhedsstyrelsens pjece
Hvad er funktionelle lidelser?
Funktionelle lidelser er en betegnelse for sygdomme, hvor man er generet af fysiske symptomer, som gør det svært at fungere i dagligdagen.
Funktionelle lidelser adskiller sig fra andre sygdomme ved, at de ikke kan påvises med eksempelvis blodprøver eller andre medicinske tests. Derfor kan det være svært for både den enkelte og familien at acceptere og forstå sygdommen.
Baggrund for håndbogen
Funktionelle lidelser rammer omkring 10 procent af befolkningen. Nogle patienter kan være alvorligt syge med stærkt nedsat livskvalitet. Langt hovedparten af patienterne har dog milde symptomer, og erfaringer viser, at man med information om sygdommen og enkle gode råd kan hjælpe patienterne til at få det bedre og forhindre, at sygdommen forværres og eventuelt bliver kronisk.
Der er stort fokus på området og der er sat en række tiltag i værk for at give patienterne en bedre behandling. Hospitalerne har fået oprettet specialiserede tværfaglige behandlingstilbud til de mest syge, og der er udviklet redskaber til de praktiserende læger, som oftest har den første og tætteste kontakt med langt de fleste patienter med funktionelle lidelser.
Læs mere om patientforløbet i afdelingen Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital