For at du kan få det bedste udbytte af behandlingen på hospitalet, er det vigtigt at din ernæringsmæssige status er bedst mulig. 

Den rette kost kan være med til at forberede din krop på den indlæggelse og behandling, du skal igennem - og kosten er også afgørende for din evne til at komme dig efter behandlingen.

Før indlæggelsen

Vi anbefaler, at du op til 14 dage før indlæggelse/behandling begynder at øge dit indtag af energi og protein og supplerer din kost med en vitamin- og mineralpille.

Protein og fedtstoffer

Protein er byggestenen i vores krop og bruges til muskler, skelet, organer, blod, hår og negle. Protein transporterer fx enzymer og hormoner rundt i kroppen.

Hvis du får for lidt protein, kan du miste muskelmasse og styrke, opleve øget træthed og et svækket immunforsvar.

Du får proteiner fra fx.:

  • Kød 
  • Fisk 
  • Æg 
  • Mælk og mejeriprodukter 
  • Ost 
  • Bønner 
  • Nødder 
  • Brød 
  • Gryn

Fedtstoffer som fx olie, smør og plantemargarine bruges til energi.

Gode kilder til fedt, der giver livsnødvendige fedtsyrer og som er nødvendige for at optage de fedtopløselige vitaminer – A, D, E, K:

  • Kød og kødpålæg med højt fedtindhold fx:
  • Ribbensteg, oksebryst, leverposteg og pølsepålæg
  • Mælkeprodukter med højt fedtindhold:
  • Ost 45+/ 25% fedt, fløde, sødmælk og sødmælksyoghurt

Efter indlæggelse

Når du er syg kan behandling og bivirkninger påvirke og nedsætte din appetit. Det kan forværre din ernæringsstatus, da du i rehabiliteringsperioden stadig har brug for ekstra energi og protein.

Det er vigtigt, at du i denne periode spiser varieret og hyppigt, så du kan:

  • Genvinde din mobilitet
  • Begænse tab af muskelmasse
  • Opretholde kroppens normale tarmfunktioner
  • Øge evnen til sårheling 

Pjecer og vejledninger: