Billede af en person der får foretaget en blodprøve

Hvis der er forberedelser til din undersøgelse, står det i indkaldelsesbrevet og den patientvejledning, som følger med. Det er derfor vigtigt, at du læser materialet grundigt igennem. 

 

De mest almindelige forberedelser?

Hyppigst vil der være tale om, at du skal have taget en blodprøve. Blodprøver tages før undersøgelser med kontrast, for at sikre at nyrerne kan klare kontrastens påvirkning. Blodprøver tages også typisk før undersøgelser, som kræver indgreb gennem huden, hvis du lider af en blødersygdom, får blodfortyndende medicin, kemoterapi eller modtager anden behandling, som kan påvirke blodets evne til at størkne.

Andre undersøgelser kan kræve udrensning af tarm, specialkost, faste og tørste - og nogle at der drikkes rigeligt med væske. Forberedelserne er nødvendige for at sikre det bedst mulige undersøgelsesresultat og grundlag for diagnose og behandling. 

Og så er der naturligvis også de undersøgelser, hvor du slet ikke skal forberede noget.

 

Er du gravid?

Hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, du fortæller det til personalet. Et forster er særlig følsom over for røntgenstråler, og når vi røntgenundersøger gravide, er vi derfor særligt forsigtige i områder nær fosteret.