Hvilken behandlingsform giver det bedste resultat?

Behandlingsresultaterne efter operation og strålebehandling er lige gode, og de fleste oplever kun få gener ved begge behandlinger. Derfor er du med til at vælge i mellem dem.
Det endelige resultat af behandlingerne afhænger ofte af, hvor på kroppen hudkræften er, og derfor anbefaler vi nogle gange den ene behandling frem for den anden.

 

Tidsramme

Operation tager én dag, og du kommer hjem samme dag.

Strålebehandling varer kun få minutter, men skal sædvanligvis gives 9 hverdage i træk (nogle gange flere).

 

Hvad giver det pæneste resultat?

Operation kan give en anderledes hudstruktur, da skaden ofte lukkes med et hudtransplantat eller hud fra et andet sted på kroppen.

Strålebehandling resulterer i, at der dannes arvæv, som bliver lysere end den omkringliggende hud. Med årene kan der komme synlige blodårer i huden. 


  

Bivirkninger

Operation kan give rødme, varme og hævelse på grund af betændelse i den behandlede hud. Der kan opstå mindre, ikke faretruende blødning, uhensigtsmæssig arvævsdannelse over måneder samt i sjældne tilfælde brist af selve syningen. 
Anvender man en lokal hudforskydning eller et hudtransplantat til at lukke skaden efter operationen, kan denne form for rekonstruktion en sjælden gang gå til grunde.

Strålebehandling giver forbrænding af huden i det bestrålede område, og gradvist udvikles der egentlig sårdannelse. Såret er der ofte 6-8 uger efter behandlingen, hvorefter det heler med arvævsdannelse. Arret vil typisk få en anden farve end den omgivende hud, og ofte vil der med årene også dannes karsprængninger i strålefeltet.