Overnævnte ligsyn er to betegnelser for én og samme undersøgelse af en afdød, hvor døden er indtruffet "pludseligt og uventet", og hvor Politi og Embedslægen i fællesskab har besluttet sig for en sådan undersøgelse - disse ligsyn udføres kun mandag og torsdag - (undtagelsesvis helligdage).
Politi og Embedslæge gennemgår politirapporten om den afdøde. Ligsynet udføres for at sikre, om den afdøde er afgået ved en naturlig død eller ej. Ligsynet kan dog ikke altid give et sikkert svar på dødsårsagen. I hovedreglen er pårørende blevet underrettet om, at der skal foretages et Retslægeligt Ligsyn af politiet i forvejen, og man kan blive spurgt om, den afdøde må blive obduceret.
Er der givet tilladelse til en obduktion, skal det understreges, at dette - på baggrund af ligsynet - ikke altid skønnes nødvendigt, og den afdøde bliver således ikke obduceret. Det er helt og holdent Politiet, som tager beslutning om en obduktion, og hvis en sådan skønnes nødvendig, overføres den afdøde til Retsmedicinsk Institut på Skejby Sygehus. Efter endt obduktion overføres den afdøde til kapellet igen.
Selve ligsynet foretages af Politiet, Embedslægen samt en kapelansat. Afdøde undersøges for sikre dødstegn og andre ting, som kan have med dødsfaldet at gøre. Såfremt afdøde er i klædt tøj bliver dette altid klippet op efter politiets foranledning.
Værdigenstande såsom penge og lign. overdrages af kapelpersonalet til regnskabsafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Smykker, ure og lign. kan i hovedreglen udleveres til pårørende via en bedemand - som efter udlevering skal underskrive for modtagelsen af disse. Bedemand er herefter ansvarlig for at denne type værdier overdrages til pårørende.
Ønsker man som pårørende yderligere oplysninger om ligsynet, skal Embedslægen altid kontaktes.