Ryggen består af 24 hvirvler, Der er 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Imellem dem er der diskusskiver. Rygsøjlen er forbundet af størke muskler og ledbånd mellem hver hvirvel fra nakke til lænd. Disse strukturer giver ryggen stor bevægelighed.

Ved kræftsygdomme kan kræften sprede sig til rygsøjlen og danne såkaldte metastaser. Metastaserne i ryghvirvlerne kan gøre knoglestrukturen mere porøs i de angrebne hvirvler, og desuden kan metastaserne vokse, så de trykker på nerverne i rygmarven.

Operation

Ved operationen ønsker man at fjerne metastaserne i og omkring de pågældende hvirvler, og området vil blive stivgjort. Når man fjerner metastaserne, vil trykket på nerverne i rygmarven forsvinde, og dette vil give lindring af smerterne og de øvrige symptomer.

Under operationen sættes der skruer i de involverede hvirvler og stave mellem hvirvlerne, så ryggen bliver mere stabil. Der placeres knoglechips hen over de opererede hvirvler, for at de kan hele op som en sammenhængende knogle.

Dette varer ca. 3 måneder, og i den periode skal du tage hensyn til ophelingen ved at undgå bevægelse i den opererede del af ryggen.

Restriktioner i 3 måneder

Restriktionerne, som kaldes rygregime, gælder i 3 måneder.

Du skal undgå:

  • at bøje og vride i ryggen
  • at bøje mere end 90 grader i hofteleddet
  • løft over 5 kg, og du skal løfte tæt på kroppen

Hovedgærdet på din seng må max. hæves 30 grader i rygliggende stilling.

Efter de 3 måneder er der ingen bevægerestriktioner, og du må bevæge dig så naturligt som muligt.  

Mere information:

Spørgeskema

Derfor skal du udfylde DaneSpine-spørgeskemaet