Venetrombose er en blodprop i de blodårer, som fører blod væk fra øjet

Venetrombose medfører pludselig synsnedsættelse inden for minutter til timer, men medfører ikke smerte

Venetrombose kan ikke behandles, men i nogle tilfælde kan man behandle de komplikationer, der kan opstå efterfølgende, for at forhindre yderligere synstab

I sjældne tilfælde kan venetrombosen opløses af sig selv

Hvad er venetrombose i øjet?

Venetrombose er en delvis eller total aflukning af et af de blodkar (vener), der fører blod bort fra øjet. Tilstanden giver hurtigt indsættende synsnedsættelse på det øje, som rammes, men der er ingen smerter. I mange tilfælde sker aflukningen om natten, hvorfor man vågner om morgenen og mærker, at man ser dårligt på det ene øje.

Hvor hyppig er venetrombose i øjet?

Hyppigheden tiltager med alderen, de fleste, som udvikler en venetrombose i øjet, er over 50 år.

Hvad er årsagen til venetrombose i øjet?

Venetrombose i nethinden skyldes, at der bliver dannet en blodprop i en vene. Det kan være den store centrale vene, som leder blod bort fra hele nethinden, eller en mindre grenvene. I det område, som bliver påvirket, vil blodet hobe sig op og give anledning til blødninger. På grund af den manglende blodgennemstrømning vil nethindens væv mangle næringsstoffer og ilt, hvilket går ud over synet i dette område.

En række faktorer øger risikoen for venetrombose: Åreforkalkning, rygning,forhøjet blodtrykforhøjet kolesteroltal og grøn stær.

768 øjet i tværsnit.jpg

Hvad er symptomerne på venetrombose i øjet?

Venetrombose medfører pludselig synsnedsættelse inden for minutter til timer, men er ikke forbundet med smerte.

Hvordan stilles diagnosen?

En sygehistorie med tab af synet i løbet af natten eller inden for et par timer, giver stærk mistanke om venetrombose. Mistanken bestyrkes, hvis man har en af ovenstående risikofaktorer. Ved at lyse ind på nethinden (med etoftalmoskop), kan lægen se, at der er udviklet skade på nethinden.

Tilstanden behandles på en øjenafdeling. Der vil man i mange tilfælde foretage fluorescein angiografi, som er en slags kontrastundersøgelse, hvor man undersøger nethindens blodårer.

Hvordan behandles tilstanden?

Målet med behandlingen er at mindske synsnedsættelsen, forhindre yderligere synstab og forhindre komplikationer (grøn stær). Laserbehandling kan i nogle tilfælde bruges til at begrænse skaderne på det skarpe syn og til at hindre andre komplikationer senere i forløbet. I nogle tilfælde kan man tilbyde behandling med medicin (VEGF-hæmmer), som hæmmer dannelsen af nye blodkar på nethinden. Denne medicin skal sprøjtes direkte ind i øjet.

For at forebygge venetrombose anbefales rygestop, behandling af forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal, samt regulering af en eventuel sukkersyge.

Hvordan er langtidsudsigterne ved venetrombose i øjet?

Efterhånden vil den aflukkede vene kunne åbne sig igen. Synstabet kan blive en helt del bedre, men i de fleste tilfælde vil der være kommet permanente skader på synsfunktionen.

Komplikationer til venetrombose er dannelse af nye blodkar, som dels kan forårsage blødninger i øjet, og dels kan forårsage udvikling af grøn stær.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre venetrombose i øjet?

Man kan mindske risikoen for venetrombose ved at undgå tobaksrygning, få behandlet eventuelt højt blodtryk eller grøn stær samt ved forebyggende medicinsk behandling, hvis man har fået konstateret øget tendens til at danne blodpropper.