Toxoplasmose er en parasit, som bliver overført fra uvaskede grøntsager, der er forurenet med urin og afføring fra katte

I de fleste tilfælde bekæmpes infektionen af immunapparatet uden at give nogen skader. Hos gravide kan infektionen imidlertid overføres til fosteret og give anledning til skader på hjernen og øjets nethinde

Parasitten har en tendens til at indkapsle sig, hvorfra den senere kan blusse op, så skaderne breder sig

Toxoplasmose behandles antibiotisk, hvis der er risiko for skader på det skarpe syn

Hvad er haresyge (toxoplasmose)?

Foto af kat

Toxoplasmose er en sygdom, som er forårsaget af en parasit, der hedder Toxoplasma gondii.

Infektionen er kun farlig hos mennesker, der er gravide eller har et nedsat immunforsvar.

Hos gravide, som ikke har haft infektionen tidligere, kan smitte med parasitten give en alvorlig infektion hos fostret og føre til spontan abort eller misdannelser. Parasitten skaber også store problemer hos patienter med nedsat immunforsvar, f.eks. HIV-patienter.

Hvor hyppig er toxoplasmose?

Parasitten Toxoplasma gondii findes over hele verden. Mange mennesker har været smittet, de fleste uden at vide det. I disse tilfælde har kroppen dannet antistof mod parasitten og har derfor et effektivt forsvar, hvis der skulle komme infektion senere i livet. Man regner med, at mindst 80 % af befolkningen har antistof mod parasitten som tegn på, at de har været smittet.

Hvorfor får man toxoplasmose?

Mennesker kan blive smittet af parasitten på to måder:

 • Ved indtagelse af kød, der ikke er tilstrækkeligt kogt,
 • Gennem madvarer, som er blevet forurenet ved at komme i kontakt med parasitten.

Den vigtigste smittebærer er katten, hvor parasitten formerer sig og udskilles i afføringen. Mennesker og andre dyr kan så blive smittet, hvis de spiser madvarer som har været i kontakt med kattens afføring, f.eks. grøntsager fra haven.

Hvad er symptomerne på toxoplasmose?

De fleste (ca. 80 %) af dem, der bliver smittet af parasitten, har ingen sygdomstegn. Nogle får lette influenzalignende symptomer som slaphed, muskelsmerter, ledsmerter, hovedpine, ondt i halsen og hævede lymfeknuder.

Hvilke symptomer skal du være særlig opmærksom på?

Sløret syn, særligt hvis man tidligere har haft toxoplasmoseinfektion

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen kan kun stilles ved undersøgelse af en blodprøve. De fleste vil ikke vide, at de har haft sygdommen, da de ikke får nogen symptomer.

Hvordan behandles toxoplasmose?

Hos i øvrigt raske personer skal sygdommen som regel ikke behandles, da den går over af sig selv, og fordi man ved infektionen opnår at blive immun for sygdommen resten af livet. Det anbefales alligevel at behandle i de sjældne tilfælde, hvor øjne, hjerne eller hjerte bliver påvirket. 
Toxoplasmose hos gravide, nyfødte og mennesker med nedsat immunforsvar bør behandles med antibiotika. Dette er en specialistopgave.

Hvordan kan man forebygge at få toxoplasmose?

 • Parasitter i kød kan fjernes ved enten at fryse kødet ned til -20 grader i 2 dage eller ved at varme det til over +60 grader i 4 minutter.
 • Parasittens æg, som spredes med kattens afføring, kan overleve flere år, hvorfor man skal beskytte f.eks. sandkasser mod afføring fra katte.
 • Familiekatte bør kun mades med tørfoder eller kogt mad. Kattekassen bør tømmes dagligt, da frisklagte æg ikke kan smitte før efter 48 timer.

Specielt for gravide

Gravide kvinder, som ikke tidligere har været smittet med toxoplasmose, bør udvise særlig forsigtighed med at undgå infektion:

 • Undgå kød og kødprodukter, der ikke er gennemkogt eller har været dybfrosset
 • Vær omhyggelig med at vaske grøntsager og frugt, som spises rå og ikke skrælles
 • Hav god køkkenhygiejne i forbindelse med madlavning
 • Overlad katten, og specielt tømning af kattekassen, til andr
 • Vær særligt opmærksom på muligheden for smitte ved rejse til udlandet
 • Vælg spisesteder, hvor den hygiejniske standard er tilfredsstillende
 • Hvis man mistænker, at man kan være blevet smittet, anbefales det at få taget en blodprøve efter 3 uger for at få bekræftet/afkræftet mistanken, og for eventuelt at kunne starte behandling