Blodprop i øjets nethinde (arterieokklusion og venetrombose) - Sygdomme i nethinden

En blodprop i øjets nethinde giver pludseligt synstab, men medfører ikke smerter

En blodprop i øjet skal undersøges akut af en øjenlæge, der vurderer, om der er behov for behandling med det samme

I forløbet efter vil man ofte anbefale kontrol for at hindre udvikling af eventuelle senere komplikationer

Hvad er blodprop i øjets nethinde?

En blodprop i øjets nethinde kan ramme et af de blodkar, der forsyner øjet med blod (arterieokklusion) eller et at de blodkar, der fører blodet væk fra øjet (veneokklusion).

Hvor hyppig er blodprop i øjet?

Den præcise forekomst kendes ikke, da mange tilfælde ikke giver symptomer

Hvorfor får man blodprop i øjet?

En blodprop i et af de blodkar der forsyner øjet med blod skyldes oftest en sygdom i hjertet eller de store blodkar til halsen, som har ført til dannelse af små koagler på indersiden af karvæggene. Når noget af dette materiale fra karvæggen river sig løs, kan det blive transporteret til øjet og kile sig fast som en blodprop.

I sjældne tilfælde kan aflukning af blodforsyningen til øjet også skyldes en betændelsestilstand i blodkarrets væg (arteriitis temporalis). Dette optræder særligt hos ældre - hyppigst hos kvinder - som led i en gigtsygdom.

En blodprop i et af de blodkar, som fører blod væk fra øjet, skyldes ændringer i blodgennemstrømningen, blodets sammensætning eller i karvæggens opbygning. Specielt grøn stær, forhøjet blodtryk eller arvelige sygdomme med ændringer i blodets størkningsevne kan øge riskoen for dette.

Hvad er symptomerne på blodprop i øjet?

Pludseligt opstået synsnedsættelse, uden at der er smerter i øjet.

Hvordan stilles diagnosen blodprop i øjet?

Sygehistorien er typisk med hurtigt indsættende synsnedsættelse uden smerter. Diagnosen stilles ved at undersøge nethinden med en særlig øjenkikkert (oftalmoskop), der tillader, at lægen studerer øjets inderside gennem øjets pupil.

Hvad er behandlingen?

Når aflukningen skyldes inflammation kan denne behandles med binyrebarkhormon i høje doser. Ellers findes der ingen behandling til blodprop i øjet.

Hvordan er langtidsudsigterne?

Skader på øjets nethinde som følge af blodprop kan ikke behandles, og prognosen afhænger derfor af, hvor stor en del af øjets nethinde, der er påvirket af blodproppen, herunder særligt om der er skader på det skarpe syn.

Ved aflukning af et af de blodkar der fører blod væk fra øjet kan der efter måneder til år opstå komplikationer som følge af nydannede blodkar i øjet. Man skal derfor kontrolleres jævnligt hos en øjenlæge.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre blodprop i øjet?

Tænk på sund kost og motion. Forhøjet blodtryk eller grøn stær skal behandles. Hvis der er en arvelig disposition for blodpropper, skal egen læge vurdere behovet for at få undersøgt blodets størkningsevne nærmere.

Patientvejledninger: