At leve med en autoimmun sygdom medfører mange livsændringer. Mange vil bl.a. opleve søvnbesvær, sorg, identitetstab, samlivsudfordringer, kognitivt besvær, stress, angst og uvished. Det kan være svært at mærke sig selv, acceptere nuværende livsomstændigheder, kommunikere sine usynlige udfordringer, mestre svære tanker og være med uvisheden. Man kan ligeså opleve en sorg over det liv, man oplever at have mistet, og den fremtid, man havde set frem til.
Det kan være, at du nikker genkendende til flere af de nævnte reaktioner, men vi lever selvfølgelig forskellige liv, og reagerer derfor også forskelligt. Alle nævnte reaktioner er naturlige og menneskelige. Trods der er forskellige sygdomsårsager forbundet med forskellige autoimmune sygdomme, skal vi huske, at vi alle er mennesker, uanset sygdom eller ej. Derfor vil der også være ligheder mellem vores måde at opleve og reagere på, og derfor kan man også psykologisk kigge på nogle af de samme mestringsmuligheder, uanset diagnose.
Samtaler, der handler om dig og dit liv
I et psykologisk forløb ved NCAS vil der være fokus på at finde sig til rette i livet ift. den nye normaltilstand; at opsøge et meningsfuldt liv på trods af sygdom. Et menneskeliv indebærer mange bevægelser frem og tilbage; bl.a. også oplevelser af krise og modgang. Det handler om, hvordan vi kan være i disse oplevelser, finde en vej mod tilpasning, blive vores egen medicin og slutte fred med virkeligheden.
Forløbet vil tage udgangspunkt i lige præcist dit liv, lige hvor du er, og på at forstå, være med og mestre det, som du finder udfordrende. Dette kunne f.eks. være områder som selvbillede, tankemestring, kommunikation, livsværdier, accept, stresshåndtering, energiforvaltning samt bearbejdning af svære situationer. Kun du kender dit liv indefra, men psykologen vil stå klar som samarbejds- og sparringspartner. Det kan være svært at arbejde med sig selv, men det skal vi nok hjælpe med.
Hos psykologen kan du fx tale om at finde nye fritidsinteresser, udforske egenomsorg, øve kommunikation i mødet med andre, håndtere svære fremtidstanker, mestre tvivl og ændringer af selvbillede og identitetsfølelse, placere nogle oplevelser og livsforandringer samt finde ud af at bruge din energi bedst ift. det, der er vigtigt for dig.
Praktisk information
Det er via ens kontaktsygeplejerske, at man visiteres til et psykologforløb.
Individuelle samtaler
Der tilbydes op til fem individuelle samtaler af 45-50 minutters varighed. Samtalerne afholdes i lokaler på hospitalet, hvor der kan tales sammen uforstyrret. Psykologen har tavshedspligt, og vil naturligt sparre med teamet omkring dig, så de bedst sammen kan hjælpe dig i dit forløb.
Du kan læse mere om, hvordan sygdom kan påvirke dig socialt og psykisk her. Desuden kan du også her finde mindfulnessøvelser.