Inflammatoriske tarmsygdomme (colitis ulcerosa og morbus Crohn) er kendetegnet ved perioder med henholdsvis hvile og opblussen i sygdommen.
Der findes ikke én specifik diæt til inflammatorisk tarmsygdom. Dog er hvert patientforløb individuelt, og du vil opleve, at bestemte fødevarer enten bedrer eller forværrer din tarmsygdom.
Overordnet anbefales det, at du spiser en varieret og sund kost. Det vil sige at du både spiser kulhydrat, protein og fedt.
Kulhydrat finder du f.eks. i brød, ris, pasta og kartofler.
Protein findes i f.eks. kød, fisk, fjerkræ og mejeriprodukter, mens fedt findes i f.eks. kød, smør, olie, nødder og fisk.
Fedt kan inddeles i mættede og umættede fedtsyrer, og generelt anbefales det, at vi reducerer mættet fedt i kosten. Det mættede fedt findes i henholdsvis kød, smør og fede mejeriprodukter, mens det umættede fedt findes i nødder, olier og fisk.
Har du en periode med aktiv betændelse, kan der grundet flere faktorer være risiko for vægttab. Det anbefales ved aktivitet i sygdommen, at du spiser hyppige og små måltider, for at kroppen får det energi, den har brug for, samt har fokus på at få tilstrækkeligt med protein for ikke at miste muskelmasse.
Du kan finde yderligere information om kost til inflammatorisk tarmsygdom i denne folder
Generelle kostråd
10 kostråd til mere sundhed og energi i hverdagen (Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme)
Information til dig, der har fået konstateret lavt D-vitamin
D-vitaminmangel (Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme)