Forskellige reagensglas med prøver

Indsamling og forarbejdning af prøver

Vi indsamler biologiske prøver fra patienter med blærekræft, tarmkræft, prostatakræft, godartede forandringer samt normal væv.

Det biologiske materiale - blod, urin og væv - bliver med stor omhu forarbejdet til andre materialer (DNA, RNA, protein) af vores bioanalytikere.

Vi har også konstrueret såkaldte tissue microarrays (TMA) fra biobankerne, hvor der samles og undersøges vævsprøver fra rigtig mange patienter- ofte en særlig udvalgt undergruppe - på én gang.

Biobankerne udgør en stor betydningsfuld samling af materiale fra patienter, hvor vi kender sygdomshistorien og følger dem i mange år. De spiller en afgørende rolle i at omsætte vores forskning til klinikken, dvs. at bruge vores viden fra grundforskningen til gavn for patienter.

Biobankerne bliver etableret i samarbejde med kliniske afdelinger på AUH og i Region Midt.
Alle biobanker er godkendt af Den videnskabsetiske komite og datatilsynet. Patientprøver optages kun efter skriftlig samtykke.

I MOMA har vi etableret ergonomiske kraner ved vores biobankerne som letter det daglige arbejde for vores bioanalytikere.

Blærekræft Biobank

Biobanken, som har navnet MOB, blev grundlagt i 1994.

Den indeholder mere end 70.000 prøver fra mere end 2600 patienter med blærekræft. Indsamlingen foregår i tæt samarbejde med Urinvejskirurgisk Afdeling K på AUH, Kræftafdelingen og Patologisk Afdeling.
Informationer om patienter og prøver opbevares i en klinisk database udviklet i samarbejde med Sundata, Carma Group. Databasen indeholder meget detaljerede oplysninger om patientens kliniske karakteristika og behandling, og om prøvens størrelse, vækstmønster mm.

Tarmkræft Biobank

De to biobanker CMCC Colorectal Cancer og CMCC Endoskopi blev grundlagt i hhv. 1999 og 2014.
CMCC Colorectal Cancer indeholder mere end 95.000 prøver fra over 5000 patienter. Indsamlingen foregår på kliniske afdelinger i både Region Midt og andre steder i Danmark.
Informationer om patienter og prøver opbevares i dertil udviklede kliniske databaser (IT Medico ApS).

Prostatakræft Biobank

Prostatakræft biobanken CMCC Prostata blev grundlagt i 2002 og indeholder mere end 32.000 prøver fra over 1800 patienter.
Der er ligeledes udviklet en klinisk database i samarbejde med IT Medico Aps til at gemme informationer om patienter og prøver.
Biobanken indeholder prøver fra patienter, som har fået fjernet deres prostata, er blevet behandlet medicinsk eller med stråler samt godartede og normale prøver.
Indsamlingen foregår i tæt samarbejde med Urinvejskirurgisk Afdeling K på AUH og andre urologiske afdelinger.