KOL er en kronisk sygdom, der ikke kan helbredes, men udviklingen af den kan bremses og symptomerne lindres.

Behandling af KOL er først og fremmest rygestop og motion. Ud over dette gives inhalationsmedicin. En del af behandlingen kan også være deltagelse i et KOL rehabiliteringsforløb.

Hvis din KOL er stabil

Hvis din KOL er stabil skal du ikke indlægges, og du går til kontrol hos din egen læge.

Hvis din KOL er ustabil

Er den ustabil skal du som regel komme til kontrol i lungeambulatoriet hver 3. måned. I nogle tilfælde vil der være tale om kontrol med lidt længere intervaller.

Når du er til kontrol vil en sygeplejerske kontrollere lungefunktion, håndtering af medicin og spørge ind til områder, der kan have relation til sygdommen og have betydning for din dagligdag. En læge vil følge op på resulater og samtalen med sygeplejersken.

Du går til kontrol for, at vi kan følge udvikling af sygdom og kontrollere at behandlingen er, som den skal være, eller om der er behov for ændringer.

Behov for indlæggelse

Der kan også komme forværringer i tilstanden på grund af fx infektioner. Det kan i svære tilfælde betyde indlæggelse. Under indlæggelsen kan der blive behov for behandling med ilt og medicin (antibiotika, binyrebarkhormon, prednisolon).

En forværring kan også behandles i hjemmet. I så fald vil du få tilbudt ilt-behandling og få besøg af afdelingens ilt-sygeplejerske.