Er det almindeligt at blive bange, når man føler åndenød?

Ja, det er. Alle med åndedrætsbesvær kan blive tiltagende angste og urolige, og kan, hvis ikke åndenøden afhjælpes, ende i en tilstand af panik. Tilstanden kan bl.a. afhjælpes med vejrtrækningsøvelser, hvor du bevidst arbejder med din vejrtrækning (f.eks. dyb, rolig vejrtrækning, eller vejrtrækning hvor man spidser munden, som om du vil fløjte og herefter ånder jævnt ud gennem den spidsede mund).

Hvilke symptomer skal jeg være opmærksomme på?

Tltagende åndenød. Eller tiltagende grad af øvrige symptomer f.eks. hoste og opspyt.

Hvad udløser åndenød?

Anstrengelse udløser åndenød hos alle. Ved bedre fysisk form skal der mere anstrengelse til for at udløse dyspnø.

Skal jeg undgå at blive forpustet?

Nej. Ved langt de fleste sygdomme er det vigtigt at træne så meget, det lader sig gøre, for derved at blive i bedre kondition og opnå bedre muskelstyrke – og i sidste ende blive mindre forpustet ved samme aktivitet.

Hvornår skal jeg kontakte en læge?

Hvis der er mistanke om, at åndenøden skyldes sygdom, anbefaler vi, at du henvender dig til din egen læge.

Mistanken til sygdom kan f.eks. opstå ved, at du bliver betydeligt mere forpustet end tidligere – eller at du bliver betydeligt mere forpustet end dine jævnaldrende.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis det lyder sandsynligt, at årsagen til åndenød skyldes dårlig fysisk form, anbefales fysisk træning. Hvis det er længe siden, du har dyrket motion eller sport, anbefaler vi, at du træner dig op meget gradvist, dvs. går stille og roligt i gang og kun øger belastningen beskedent fra uge til uge. Det giver på sigt de bedste resultater og du undgår skader. En fysioterapeut eller en instruktør på gymnastikhold eller i et fitnesscenter kan vejlede.

Hvis det lyder sandsynligt, at årsagen til åndenød skyldes overvægt, bør du overveje vægttab. Din egen læge eller en diætist kan hjælpe, dog er det kun hvis du er svært overvægtig – eller har følgetilstande til overvægten.

Yderligere information