Kvinde i samtale med læge og psykolog

Når du indtager afhængighedsskabende medicin eller rusmidler, mens du er gravid, er dit kommende barns krop på overarbejde. Barnet er meget følsomt for de kemiske stoffer og har svært ved at nedbryde dem. Har du abstinenser, vil dit barn også have det.
I værste fald bliver dit barn født for tidligt eller udvikler afhængighed af stoffet, du indtager.  

Jeg har indtaget afhængighedsskabende medicin eller rusmidler uden at vide, jeg var gravid

  • Kontakt os og lad os tale om din bekymring. Vi kan rådgive, om der er behov for specielle tiltag. 

Hvad kan du gøre, hvis du bruger eller har brugt medicin/stoffer inden for de seneste år?

  • Erkend, du har brug for hjælp, så snart du ved, du er gravid (kontakt din læge, os eller det stedlige misbrugscenter).
  • Planlæg ned- eller udtrapning af dit forbrug sammen med os.
  • Det er vigtigt at undgå abstinenser. Måske du skal have medicin i en periode (Metadon etc.). Vi støtter dig i denne proces.
  • Fortæl os, hvad der bekymrer, gør dig usikker eller ked af det ... kort sagt, hvis det hele bliver for meget ... 

Hvad hjælper vi med, hvis du har et forbrug?

Vi følger din graviditet og forbereder fødslen og tiden efter sammen med dig og din evt. samlever eller partner (faste samtaler, urinprøver og scanninger ved samme læge- og jordemoder). Vi vejleder om evt. økonomiske, psykiske eller sociale problemer og  koordinerer det samlede tilbud og evt. møder med misbrugscenter, sundhedsplejerske og andre.

Efter fødslen holder vi ekstra øje med, at barnet har det godt. Du/I skal forvente at være indlagt 2-5 dage - måske længere -  hvis barnet har behov for ophold på børneafdelingen lige efter fødslen. Vi sikrer, at alt er OK, før du/I tager hjem. Sundhedsplejersken - som du måske allerede har haft besøg af - hjælper dig og din familie videre derhjemme.